Falska pressmeddelanden inom börsvärlden är ingen nyhet

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 1 februari 2017
- NewsVoice redaktion
Picture: Al Capone's fingerprint card
Picture: Al Capone's fingerprint card
Picture: Al Capone’s fingerprint card

Jonas Elofsson på Affärsvärlden skriver att fejknyheter förekommer på börs- och aktiemarknaden. Det handlar om falska pressmeddelanden som uppger att stora företag lägger bud på andra stora företag. Aktiekurserna kan då pinna iväg miljontals kronor.

Ofta upptäcks dessa falska pressmeddelanden. Det är en eller flera detaljer som inte stämmer. En logga kan se konstig ut. Innehållet i pressmeddelandet om tex ett bud kan ensidigt skenbart skickas ut enbart från det ena bolaget, men inte det andra.

Jonas Elofsson tar upp flera fall av fejknyheter via pressmeddelanden. I oktober 2013 skickades ett pressmeddelande om att Samsung lagt ett bud på biometri­bolaget Fingerprint Cards. En nyhetsbyrå gick ut med den falska nyheten.

“Fingerprint: Samsung lägger bud.”

När nyheten redan gått ut kontrollerade nyhetsbyrån nyheten genom ett samtal med Fingerprint Cards storägare Johan Carlström. Denne bekräftade att nyheten var falsk. Elofsson förklarar:

“Förövarna hade kapat en hemsida och skickat ut ett falskt pressmeddelande via informationsförmedlingsföretaget Cision. Fingerprints aktie steg 50 procent motsvarande 1, 5 miljarder kronor innan börsen stoppade handeln efter 17 minuter.”

Falska pressmeddelanden, DI.se
Falska pressmeddelanden, DI.se

Reuters gick ut med ett pressmeddelande om det falska pressmeddelandet: Sweden’s Fingerprint Cards says information on Samsung bid false

Läs mer i ämnet: Föll 20 procent efter falskt pressmeddelande

Falska pressmeddelanden måste avslöjas

Jonas Elofssons råd:

“Man kommer långt med klassikern: om det verkar vara för bra för att vara sant är det ofta så. Var källkritisk, gör hemläxan och låt inte anonyma profiler på sociala medier bli sanningsministeriet. Det gäller både på ­aktiemarknaden och i politiken.”

Läs hela artikeln på Affärsvärlden

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jonas Elofsson talar om falska pressmeddelanden när hela ekonomin är falsk och riggad. Från guld- och silverhandel till aktiehandel. För att inte tala om Ponzibedrägeriet i form av ett korrupt kriminellt monetärt system.

 • Den som blir av med sina pengar efter att ha spelat bort dem via information och/eller “säkra” erbjudanden/investeringar från Banker/Börser/Försäkringsbolag får skylla sig själv!

  Huvudkonceptet för de flesta Banker/Börser/Försäkringsbolag ÄR nämligen — och har alltid varit — att lura till sig så mkt som möjligt av medborgarnas sparade tillgångar.

  Dessutom är Banker/Börser/Försäkringsbolag mkt uppfinningsrika då det gäller att ständigt hitta på nya “avgifter” och metoder för att ytterligare roffa åt sig. Min bank STJÄL varje månad 20kr för att jag har ett kreditkort, vilket jag MÅSTE ha för att överhuvudtaget komma åt mina EGNA pengar!!!

  Ett Signum — sedan många många sekler — för ägare/chefer för Banker/Börser/Försäkringsbolag är Girighet via Lögn och Bedrägeri.
  Mitt förtroende för dessa kriminella institutioner kan inte bli lägre — det är UNDER noll!!

  Varför kan inte en bank ägas av en Stat?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *