Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Svenska medier i attack mot Granskning Sverige – Analys

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 februari 2017
- Torbjörn Sassersson
Mathias Sråhle wallraffade GS och använde fejkprofil

ANALYS. Den fria medborgarkanalen Granskning Sverige (GS) som ringer upp svenska journalister och politiker för att ställa besvärliga frågor är senaste veckan utsatt för en massiv attack från svenska massmedier i vad som verkar vara en maktdemonstration mot kanalen och som också kan uppfattas som propaganda adresserad till svenska folket. Budskapet är tydligt: alla ska avsky GS.

Text: Torbjörn Sassersson | Video ovan från GS

Mathias Sråhle wallraffade Granskning Sverige och använde fejkprofil
“Eskilstuna-Kuriren använde sig av egna fejkprofiler i sociala medier för att granska trollfabriken Granskning Sverige. Så här såg Johan-profilen ut.” – Kollage: Mathias Ståhle

NewsVoice spanar på senaste tidens publiceringar i massmedia om mediafenomenet Granskning Sverige och väljer några exempel på skriverier. Drevet startades av Mathias Ståhle på Eskilstunakuriren. Han wallraffade GS genom att använda falska identiteter och lyckades därför komma in på GS research-portal efter att GS gett honom förtroendet.

Svenska journalister och politiker har gjort bort sig

Kritiken som riktats mot GS handlar mycket om att GS har ringt upp journalister och politiker och ställt besvärliga frågor som ogillats och man menar att samtalen spelats in utan deras medgivande. Lagen säger dock att vem som helst kan spela in sitt eget telefonsamtal eftersom man själv deltar. Telefonsamtalen har sedan lagts upp på YouTube [vilket också är tillåtet].

Metoden har uppenbart förargat den svenska journalistkåren. En anledning är att svenska journalister och politiker inte kunnat svara speciellt bra på frågorna som ställts. GS har ofta med övertydlighet visat det med sina samtal.

GS menar att vem som helst självklart har rätt att ställa frågor till journalister och politiker samt spela in samtalen för publicering på nätet. Svenska journalistkåren har inte den ensamrätten.

Gransknings Sveriges inspelningar har sedan fått spridning i samhället, vilket kastat både en skugga och ett löjes skimmer över den svenska journalistkåren som tidigare fått bearbeta allmänheten ostört under decennier. GS har fyllt ett tomrum i svenskt medielandskap, nämligen mediegranskning.

I rapp takt samma dag (16 feb) som Eskilstunakuriren publicerar sin artikel och dagarna efter (17-18 feb) publiceras offensiva artiklar i flera stora medier som alla river av i princip samma “äcklande” direkt riktat mot Granskning Sverige. Man får känslan av att minst två tidningsredaktioner varit i kontakt med varandra dagarna innan den 16 och 17 februari.

Det samlade intrycket som medierna vill förmedla till läsarna är att Granskning Sverige är ett farligt samhällsfenomen som i grunden är främlingsfientligt och allmänt destruktivt för Sverige som land. Ordet “trollfabrik” används som epitet på GS vilket kan ge sken av att en utländsk makt ligger bakom.

Några artiklar i media som angriper Granskning Sverige

Relaterat

Granskning Sverige på YouTube


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq