Snowden: NSA kan ha avlyssnat Trump genom “reverse targeting”

publicerad 21 mars 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
Edward Snowden interviewed by Jeremy Scahill - Photo: RT.com

I denna direktintervju från den 14 mars 2017 inspelad av RT.com och gjord av krigsjournalisten Jeremy Scahill med Edward Snowden i Moskva beskriver Snowden hur NSA kan “avlyssna” vem som helst helt lagligt genom så kallad “reverse targeting”. Trumps anklagelse att Obama-administrationen avlyssnat Trump Tower under valet i USA 2016, kan teoretiskt vara sann.

Reverse targeting innebär att NSA vid Fort Meade i Maryland inte avlyssnar målet i fråga direkt utan via ett “ombud”, i betydelsen av en teknisk undanmanöver som ger NSA en stabil förnekelsegrund.

Det betyder att NSA kan avfärda att de skulle ha avlyssnat tex Trump åt Obama – det vill säga en medborgare i USA, vilket är förbjudet enligt amerikansk lag – eftersom de istället kan hävda att de avlyssnat en server i ett kriminellt nätverk som befinner sig i utlandet, en server som “råkar” strömma Trumps telefonkonversationer. Verktyget heter XKeyscore och svenska FRA fick det för övrigt av NSA i present, enligt Uppdrag Granskning. Så FRA kan avlyssna vem de vill i Sverige eller världen i realtid.

Även om Snowden inte vill spekulera i att Obama avlyssnat Trump, eftersom Trump inte lagt några bevis på bordet, råder det ingen tvekan om att NSA har kapacitet att göra det, dessutom utan en sittande presidents order (tex Obama).

Snowden påpekar nämligen, precis som han gjort under flera år, att “avlyssning” i betydelsen avspelning av all kommunikation redan sker dygnet runt över hela världen. NSA kan alltså bara titta i arkivet och ta fram vad tex Trump sagt under sina tidigare telefonkonversationer och det är ingen avlyssning. Återigen kan NSA förneka avlyssning och en hypotetisk Obama kan förneka att han beordrat det, ändå kan NSA teoretiskt förse Obama med exakt vilket samtal som helst som Trump gjort.

Snowden försöker indirekt förklara hur underrättelsetjänster fungerar. De är experter på illusionism (red anm).

Text: Torbjörn Sassersson

Source: RT Europe | RT.com/on-air

Edward Snowden interviewed by Jeremy Scahill on reverese targeting - Photo: RT.com
Edward Snowden interviewed by Jeremy Scahill – Photo: RT.com