Snowden: NSA kan ha avlyssnat Trump genom “reverse targeting”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 mars 2017
- Torbjörn Sassersson
Edward Snowden interviewed by Jeremy Scahill - Photo: RT.com

I denna direktintervju från den 14 mars 2017 inspelad av RT.com och gjord av krigsjournalisten Jeremy Scahill med Edward Snowden i Moskva beskriver Snowden hur NSA kan “avlyssna” vem som helst helt lagligt genom så kallad “reverse targeting”. Trumps anklagelse att Obama-administrationen avlyssnat Trump Tower under valet i USA 2016, kan teoretiskt vara sann.

Reverse targeting innebär att NSA vid Fort Meade i Maryland inte avlyssnar målet i fråga direkt utan via ett “ombud”, i betydelsen av en teknisk undanmanöver som ger NSA en stabil förnekelsegrund.

Det betyder att NSA kan avfärda att de skulle ha avlyssnat tex Trump åt Obama – det vill säga en medborgare i USA, vilket är förbjudet enligt amerikansk lag – eftersom de istället kan hävda att de avlyssnat en server i ett kriminellt nätverk som befinner sig i utlandet, en server som “råkar” strömma Trumps telefonkonversationer. Verktyget heter XKeyscore och svenska FRA fick det för övrigt av NSA i present, enligt Uppdrag Granskning. Så FRA kan avlyssna vem de vill i Sverige eller världen i realtid.

Även om Snowden inte vill spekulera i att Obama avlyssnat Trump, eftersom Trump inte lagt några bevis på bordet, råder det ingen tvekan om att NSA har kapacitet att göra det, dessutom utan en sittande presidents order (tex Obama).

Snowden påpekar nämligen, precis som han gjort under flera år, att “avlyssning” i betydelsen avspelning av all kommunikation redan sker dygnet runt över hela världen. NSA kan alltså bara titta i arkivet och ta fram vad tex Trump sagt under sina tidigare telefonkonversationer och det är ingen avlyssning. Återigen kan NSA förneka avlyssning och en hypotetisk Obama kan förneka att han beordrat det, ändå kan NSA teoretiskt förse Obama med exakt vilket samtal som helst som Trump gjort.

ArcanumSkolan 2024

Snowden försöker indirekt förklara hur underrättelsetjänster fungerar. De är experter på illusionism (red anm).

Text: Torbjörn Sassersson

Source: RT Europe | RT.com/on-air

Edward Snowden interviewed by Jeremy Scahill on reverese targeting - Photo: RT.com
Edward Snowden interviewed by Jeremy Scahill – Photo: RT.com

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Inte alla supporters är att lita på.
  Edward Snowden är en mycket viktig person som kan precisera i detalj vilka verktyg och elektroniska registrering-möjligheter NSA och andra spionorganisationer har ( minst 17st i USA). Han har av naturliga skäl också en stor supporterskara, på länken nedan ses en sådan lista med prominenta personer. Men om vi tittar efter lite noggrannare så ser vi att det finns en och annan katt bland hermelinerna.
  https://standwithsnowden.com/supporters

 • SvD (22 mars 2017): Trump: Nya uppgifter om avlyssning ”en upprättelse”

  “Underrättelsetjänster har fångat upp kommunikation mellan personer i Donald Trumps övergångsteam i samband med övervakning av utländska företrädare. Det säger ordföranden i representanthusets underrättelseutskott. Trump beskriver uttalandet som något av en upprättelse.”

  “Enligt Nunes förekommer omaskerade namn på Trump-medarbetare i det material om informationsinsamlingen han tagit del av. Han hävdar också att information om den kommunikation som fångats in har spridits brett inom underättelsetjänsten.

  – Jag är faktiskt bestört, säger han vid en presskonferens enligt CNN.”

  “Den övervakning som Nunes hänvisar till har enligt honom inte några kopplingar till Ryssland eller utredningen av ryska aktiviteter.”

  https://www.svd.se/nunes-trump-information-insamlad

 • Hur det rent tekniskt går till att avlyssna förefaller vara mer semantik men det riktigt bekymmersamma är ju att NSA, CIA, FBI, FRA och andra myndigheter inte längre står under en effektiv kontroll utan lever sitt eget liv helt utan insyn.

  Detta utgör i sig en klar fara för demokratin i hela världen, de vilka sitter på avlyssningsmöjligheterna är ju inte heller enbart de olika myndigheterna.

  När aktörer som Google, Microsoft, olika teleoperatörer, osv tappar av information som de har möjligheter att göra blir detta ett mycket farligt vapen i händerna på de vilka vill inskränka yttrande och åsiktfriheten.

  Sammantaget en ganska kuslig utveckling som vi står inför, redan i dag har ju Finansminister Magdad Bob Andersson, mfl börjat prata om hur de vill inskränka vår frihet att uttrycka vad vi vill på nätet.

 • här får verkligen “ät inte av kunskapens frukt” en betydelse. Så många gamla texter med profetior, förmaningar och regler tyder på att allt som vi genomgår nu har hänt någon gång tidigare i historian.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *