Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Det faktuella vinner när svenskmedia hycklar – Buchman och Bard ryter till

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 mars 2017
- Torbjörn Sassersson
Isaac Bachman - Foto från Buchmans Twitter-konto

Buchman och Bard om svenskmedia 2017

NOTERAT. Både Israels ambassadör och Alexander Bard har nyligen kommunicerat liknande kritik mot svenskmedia. Isaac Bachman anser att kortdokumentären “Stockholms-syndromet” på ett oschysst sätt förkastats av SR och SVT. Bard tror att traditonella journalister byts ut mot kuratorer som levererar det som är faktuellt. NewsVoice saxar några citat.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson

Israels ambassadör Isaac Bachman

“De kommentarer i fråga om Sverige som gjordes av USA:s president Donald Trump i ett tal nyligen har skapat rubriker världen över. Kommentarerna baserade sig på en kort dokumentär med titeln “Stockholms-syndromet” som diskuterades på Fox News kvällen före Trumps tal.

Isaac Bachman - Foto från Buchmans Twitter-konto
Bild: Isaac Bachman – Foto från Buchmans Twitter-konto

Svenska statsmedia, SVT och Sveriges Radio, har konsekvent sökt diskreditera dokumentären i fråga sedan den först kom att uppmärksammas i Sverige. Exempelvis hävdade SVT:s expert på amerikansk politik den 19 februari att “Dokumentären är obalanserad och ger en extremt falsk bild. Han hade en tes redan innan och bestämmer sig för att visa den, även om många inte håller med”.

Vad som förvånar mig är att svenska statsmedia inte ser det häpnadväckande hyckleriet i sin rapportering om dokumentären.

De behandlar ju nämligen Israel precis så som de hävdar att dokumentären behandlar Sverige. Rapporteringen kring Israel i svenska statsmedia är fullständigt ensidig, framställer nästan alltid Israel som den skyldiga parten och belyser nästan aldrig något annat än negativa aspekter i fråga om Israel.”

Läs mer i Isaac Bachmans debattartikel på Nyheter24: “SVT och SR gör samma sak som de anklagar Trump för att göra”

Författaren, föredragshållaren om framtiden och filosofen Alexander Bard

Alexander Bard, 2013 – Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia

“I det vakuumet [efter att den traditionella journalistiken kollapsat] uppstår ett sug efter kvalificerad information, och det är där journalistiken skulle ha funnits egentligen. Istället kommer ett antal noder att dyka upp som bistår med en faktuell bild av verkligheten. Dessa kommer du att söka dig till i allt högre utsträckning.”

Bard tror att ingen kommer att vilja betala för traditionella journalister utan istället för kuratorer som sammanställer fakta:

“Problemet är inte att tidningarna fått konkurrens av bloggare och twittrare som påstår en massa saker. Problemet är att tidningarna är för dåliga på att leverera sanning. Journalister påstår att deras sanningar är vidimerade. Men det är de inte alls.”

“Förr eller senare börjar du titta på vilken information som är relevant, intressant och korrekt för dig. Då kommer du att söka den hos likasinnade som sorterar bort all buffel och båg. Möjligtvis då kan vi vara villiga att betala för informationen.”

Bard fick frågan om han läser alternativa medier. Hans svar:

“Jag vet inte vilka medier som är alternativa, och jag tycker att den uppdelningen är grotesk. Min pappa lärde mig att läsa minst fem dagstidningar varje dag, från pingstvännernas till kommunisternas, och sedan bilda mig en uppfattning. Det gäller lika mycket i dag. Det är jättefarligt att bli beroende av en enda källa, även om den är hyfsat trovärdig. Det finns alltid olika infallsvinklar på ett ämne.”

Alexander Bard fick frågan vad svenska politiker kan lära sig av Trumps sätt att kommunicera.

“Det är väldigt farligt att sätta sig i händerna på kommunikationsbyråer och låta dem diktera perfekta budskap. Vi är riktigt trötta på politiker som alltid svarar korrekt i alla intervjuer. Trump var mänsklig. Han sa fel och överdrev. Genom det framstod det som att han inte lyssnar på någon annan.

Jag kallar det “kommunikationsbyråernas diktatur” och där är vi i Sverige i dag. Men den tiden är över nu. Den politiker som inte gör det korrekta och inte lyssnar på rådgivare innan de öppnar käften kommer att framstå som mycket mer levande.”

Efter svenskmedia kommer det kuratorer som publicerar det mest faktuella

Bard säger till Resumé att kommunikationsbyråerna försöker lösa problem genom att undvika allt som är känsligt. De försöker undvika skandaler istället för att hjälpa kunderna nå framgång. Folk har genomskådat det. Här är Trump en vinnare medan Hillary Clinton: “stod och pratade som en jävla robot”.

Istället tror Bard på kuratorer och faktualitet:

“Då kommer man att uppfinna nya medier som gör detta genom kuratorer. Återigen: det blir en betygsättning av nyhetsflödet där de bästa och mest faktuella kommer att vinna.”

Bard säger samtidigt något motsägelsefullt att folk egentligen inte är speciellt intresserade av fakta utan att få den egna världsbilden bekräftad och så har det alltid varit. Se på Sverige för 30 år sedan, menar Bard: “Folk gick upp varje dag och läste Svenska Dagbladet…”. Problemet idag är att: “filterbubblorna kraschar mot varandra…”.

Läs mer Resumés intervju med Alexander Bard: “Alexander Bards hårda dom: Därför kommer medierna dö”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: svenskmedia