WikiLeaks: Din smart TV kan lyssna av ditt hem i Fake Off-läge

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 mars 2017
- Torbjörn Sassersson
CIA smart TV?
CIA smart TV i Fake Off-läge ?
CIA smart TV?

WikiLeaks har släppt en mycket omfattande läcka av hemliga dokument om hela CIA:s hacking-kapacitet. Igår släpptes 8761 dokument i en läcka som kallas “Vault 7”. CIA ska kunna avlyssna och avläsa allt från din smart TV till krypterade texttjänster. Ett syfte verkar vara industrispionage.

Enligt Wikileaks är läckan extraordinär. CIA-arsenalen lär omfatta: virus, trojaner och fjärrslutningssystem. I läckan ingår också tillhörande dokumentation och kodspråk. Dokumenten visar att amerikanska CIA kan avlyssna din telefon, hacka din dator och utnyttja din smart TV så att den fungerar som avlyssningsstation och videokamera i ditt hem eller på jobbet.

NewsVoice har tidigare skrivit om att din Smart TV kan användas som bugg (2015, 2014 och 2013).

Fake Off-läge

The Intercept skriver att när smart TV:n ser ut att vara avstängd, ingen röd diod lyser, men kontakten sitter i så kan ändå TV:n användas för att lyssna av och filma i det rum som TV:n befinner sig i. Det kallas Fake Off-läge.

Läckan kommer enligt Wikileaks inifrån ett isolerat nätverk med hög säkerhet inom CIA:s centrum för cyberunderrättelsetjänst i Langley, Virgina.

ArcanumSkolan 2024

Läckan avslöjar CIA:s hemliga och globala hackningsprogram samt verktyg för att hacka produkter från företag i USA och Europa.

CIA kan till och med avläsa krypterade textmeddelandetjänster som Signal, Whatsapp, Telegram och Confide. Underrättelseorganisationen har metoder för att hacka Apples, Googles, Microsofts och Samsungs produkter.

Wikileaks uppger att läckan inkluderar topphemlig kod som CIA använder sig av när de stjäl information från andra stater och utländska företag.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq