WikiLeaks: Din smart TV kan lyssna av ditt hem i Fake Off-läge

12
CIA smart TV i Fake Off-läge ?
CIA smart TV?

WikiLeaks har släppt en mycket omfattande läcka av hemliga dokument om hela CIA:s hacking-kapacitet. Igår släpptes 8761 dokument i en läcka som kallas “Vault 7”. CIA ska kunna avlyssna och avläsa allt från din smart TV till krypterade texttjänster. Ett syfte verkar vara industrispionage.

Enligt Wikileaks är läckan extraordinär. CIA-arsenalen lär omfatta: virus, trojaner och fjärrslutningssystem. I läckan ingår också tillhörande dokumentation och kodspråk. Dokumenten visar att amerikanska CIA kan avlyssna din telefon, hacka din dator och utnyttja din smart TV så att den fungerar som avlyssningsstation och videokamera i ditt hem eller på jobbet.

NewsVoice har tidigare skrivit om att din Smart TV kan användas som bugg (2015, 2014 och 2013).

Fake Off-läge

The Intercept skriver att när smart TV:n ser ut att vara avstängd, ingen röd diod lyser, men kontakten sitter i så kan ändå TV:n användas för att lyssna av och filma i det rum som TV:n befinner sig i. Det kallas Fake Off-läge.

Läckan kommer enligt Wikileaks inifrån ett isolerat nätverk med hög säkerhet inom CIA:s centrum för cyberunderrättelsetjänst i Langley, Virgina.

Läckan avslöjar CIA:s hemliga och globala hackningsprogram samt verktyg för att hacka produkter från företag i USA och Europa.

CIA kan till och med avläsa krypterade textmeddelandetjänster som Signal, Whatsapp, Telegram och Confide. Underrättelseorganisationen har metoder för att hacka Apples, Googles, Microsofts och Samsungs produkter.

Wikileaks uppger att läckan inkluderar topphemlig kod som CIA använder sig av när de stjäl information från andra stater och utländska företag.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

12 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
9 mars 2017 kl 00:54

@Björn wiklund
Det värsta med sådan här elektronik med full tillit till operatörer, mjuk- och hårdvara är att den egna datorns hårddisk eller IP-nummer kan användas till attacker på andra system. Attacken ser då ut att komma från din dator. Glöm begreppet ”jag har rent mjöl i påsen”. Stäng av när du inte använder maskinerna är det enklaste sättet så har du i alla fall en chans att undvika intrång. Ofta är skrivare med trådlösa funktioner en akilleshäl. Lite mera om Samsung i länken nedanför, men problemet finns nog hos alla märken eftersom systemen är likadant uppbyggda oavsett fabrikat.
https://www.wired.com/2017/03/worried-cia-hacked-samsung-tv-heres-tell/

Ingvar Kullberg
Gäst
8 mars 2017 kl 23:01

@Björn Wiklund
Windows 10 är värd en hel (svart)mässa. Jag blev väldigt misstänksam när meddelandet om”fri uppgradering från mitt Windows 7 dök upp, och detta av två orsaker. 1) när Windows 7 lanserades var det inte tal om en enda kronas rabatt till dem med Win Vista licens. Men NU! 2) Vetskapen om vad Bill Gates och hans kompanjoner inom BIG DATA håller på med, deras deltagande i Bilderbergmöten, etc. Vid denna tid höll jag på med en lokal kampanj för att förmå folk att, som alternativ till att slänga sin gamla windowsdator, göra ett försök att installera någon lättanvänd linuxdistribution istället. Nu kompletterade jag med att varna för WIN 10! Men mer om allt detta har jag skrivit två journaler om på mitt deviatART-konto,

Beware of Windows 10 och
Don’t through away old laptops.

En svensk blogg med skarpa men insiktsfulla åsikter om dessa saker är Påvels blogg,

http://pavel.frimix.se/2015/08/16/slavarbete-och-windows-10/
http://pavel.frimix.se/2015/02/10/windows-10/

Windows 7, som jag kör på min stationära, blir det absolut sista Windowsoperativ jag kommer att ha på egna datorer!

Björn wiklund
Gäst
8 mars 2017 kl 17:52

Uppgraderade till Windows 10 för ett par år sedan….
För mig har OS fungerat i ´stort sett bra
MEN ibland händer konstiga saker
– i sleep stänger datorn ned under natten
– ibland startar den själv från sleep och
– ibland verkar det som att “dom däruppe” kan uppdatera fast det är avstängd…..

förmodligen så finns redan flera olika fjärrkommandon etc för att hantera datorn . . .

har inte försökt med att göra vaktmästaravstängning dock eftersom jag inte har, vad jag vet, annat än GB av saker som varken jag eller någon annan någonsin kommer att läsa ..

MEN kort sagt visst verkar det finnas från tillverkaren av operativsystemet i princip obegränsade möjligheter…. räknade och även all världens telefonsamtal är ingen omöjlighet att spara…. ett samtal tar inte mycket plats . . . Call Recorders som jag har verkar inte belasta telefonminnet väsentligen heller (som den late jag är har jag inte räknat men det borde vara möjligt att all trafik lagras
Google drive där alla dokument, videos etc. kan lagras är ju en sådan, fast egen lagring……

Dessutom så kan sökningar på key words göras blixtsnabbt….”blixtsnabbt” hittade 300 000 träffar på 0.5 s…
Krypto nja lite hemligare men . . . någon har ju nyckeln…..

Danne
Gäst
8 mars 2017 kl 16:48

@Sigge Johansson

Vanligast är väl trådad och då via en standard nätverkskabel av RJ-typ. Finns även “smart-tv” med trådlös anslutning vilket isf. kräver en kompatibel router.

Blev lite nyfiken kring detta att det faktiskt kunde finnas någon TV som ansluter direkt via el-uttaget. Exempelvis då genom användandet av “smart-grid teknologi”. Finner dock inte mycket kring detta i dagsläget. Kommer dock troligen att bli fullt möjligt att använda el-nätet för en sådan överföring av data. Det finns ju redan smarta el-mätare o.s.v. http://www.youtube.com/watch?v=JwRTpWZReJk

Sigge Johansson
Sigge Johansson
Gäst
8 mars 2017 kl 14:44

”…när smart TV:n ser ut att vara avstängd, ingen röd diod lyser, men kontakten sitter i så kan ändå TV:n användas för att lyssna av och filma i det rum som TV:n befinner sig i”.

MKT oroande tendens och en utveckling till det SÄMRE!
Är det någon här som kan förklara HUR informationen lämnar det rum tv:n står i?
• Sker det via antennkabeln?
• Går det iväg via EL-anslutningen på 230V?
• Måste tv:n vara ansluten till en router som sedan skickar infon via internet?

Ngn som vet?

Ingrid
Ingrid
Gäst
8 mars 2017 kl 14:05

Det pågår “kontroll in absurdum” – både öppet och mer dolt. Det kanske har skrivits tidigare här om “smart meters” – men jag kom att tänka på dessa, och när jag läser om – alla möjliga vägar – och för att spionera på mänskligheten. Josh del Sol, gjorde för några år sedan den mycket sevärda filmen om dessa så kallade – SMART METERS. Här är en länk som berättar litet mer om filmen: https://takebackyourpower.net/ Filmen kan ses i sin helhet här: https://www.youtube.com/watch?v=O13Uq3x6uec Här finns även en intervju med Josh del Sol: https://www.youtube.com/watch?v=Wr2SQ61c2nE Utbyggnad till 5G – verkar bli än mer absurt, här är en uppföljning som Josh del Sol gjort efter sin film. Denna inspelning fokuserar mer på 5G – och när man hör hur spekulativt dessa sammanhang ter sig för hela mänskligheten – går det kalla kårar längs med ryggraden. Här är länken: https://www.youtube.com/watch?v=OMxfffqyDtc Människan utsätts för kontroll, stålning, vaccinationer, och så mycket mer av osmaklighet – för att somliga är beroende av profit. – Vem skall hantera all denna mängd av insamlad information? – Vad är syftet? – Vem kommer att överleva all dessa omfattande giftmängder? – Det känns som årtusenden sedan – ordet ETIK – omtalades! – Alla dessa “aktiviteter” som mänskligheten utsätts för, och utan tanke på värdet av ett mänskligt liv – hur kunde det bli så här? Personligen kan jag inte annat än fundera över gräsrotskraften (driften att slå rot) – varhelst det finns minsta lilla mylla för ett litet frö att gro. – Även på de mest ogynnsamma platser. – Världen över sveper en kraftfull vind, som omtalar att hjärtat inte längre enbart ses som en pump, utan något så mycket mera kraftfullt. Låt oss använda oss av den kraften – och tillsammans! – För det är väl ändå så att de flesta av oss som är engagerade, även önskar oss en framtid värd namnet? – Då behövs varenda liten kraftfull gräsrot – i ett samlat engagemang! – Gräsrötter och kraftfulla hjärtan kan absolut rädda planeten! Den energin, när den är fokuserad och samlad – den slår garanterat ut de flesta unkna sammanhang! – Kanske till och med 4G och 5G… – Och vi människor behöver garanterat lära oss att relatera till oss själva, andra och miljön (utan så mycket attribut mm). Detta är definitivt en “konst” som vi, mer eller mindre har tappat, och som behöver återfinnas / återskapas – för att… Read more »

Johan K
Johan K
Gäst
8 mars 2017 kl 11:03

Vi har verkligen ett fullbordat orwellskt samhälle där storebror spionerar på dig, avlyssnar vad du säger, sparar det du skriver och tittar in i ditt hem. Dessutom används tvärtomspråket fullt ut: CIA är inte en säkerhetstjänst, det är bara en rökridå, det handlar om en helt annan business vilket är fullt visat nu. Alla “smarta” produkter är i själva verket mycket osmarta såväl för din hälsa (de sänder ut skadlig strålning) som för din integritet. Etablissemangsmedierna är egentligen de som sprider mest falska och vinklade tvärtom nyheter samtidigt som de påstår motsatsen.

Roland Mollbrandt
Roland Mollbrandt
Gäst
8 mars 2017 kl 10:26

Jag är ju ganska säker på, om det hade varit Ryssland som avslöjats i stället för CIA, hade läckan alldeles säkert föranlett stort uppslagna nyheter på löpsedlar och i Public Service företagens nyhetskanaler, i stället för nedtonade och ifrågasättande notiser långt ner, eller varför inte som pretext till ännu mer krigshets!?

Att Wikileaks inte en enda gång blivit påkomna med felaktiga uppgifter eller lögn, hindrar inte nyhetsredaktionerna från att ifrågasätta trovärdigheten i uppgifterna!
Alltså, borde inte medierna istället uppröras över det som avslöjats???

Som sagt, om det hade varit ryska FSB som avslöjats, är jag säker på att det hade basunerats ut på löpen…

Anders Björk
Anders Björk
Gäst
8 mars 2017 kl 10:18

Det tragiska med detta är ju att syftet med det hela verkar ju inte direkt vara att jaga terrorister eller pedofiler och liknande utan någon slags masspioneri på helt vanligt folk. Vad vill man egentligen med detta? Åsiktsregistrera folk med felaktiga åsikter? Det hela börjar kännas som George Orwell 1984 på steroider. Förresten kanske jag ska behålla min gamla tjock-TV trots allt.

Hoberga
Hoberga
Gäst
8 mars 2017 kl 09:58

Vem har intresse av vad som händer i våra vardagsrum? Kan det vara myndigheterna?
Med tanke på de häxprocesser som pågår mot sjuka är nog i så fall bättre att vi filmar dem så de följer lagstiftningen och inte har egna behov av att till varje pris vinna över de sjuka på ett maktfullkomligt sätt.

Ale
Ale
8 mars 2017 kl 09:34

T ex http://www.tomi.se/store/p381/Panasonic_TX-P42X20E.html

En 42 tum Panasonic full hd plasma UTAN smart funktion. Bättre köp. Mer för pengarna!

Ale
Ale
8 mars 2017 kl 09:30

“när smart TV:n ser ut att vara avstängd, ingen röd diod lyser, men kontakten sitter i så kan ändå TV:n användas för att lyssna av och filma i det rum som TV:n befinner sig i”.

Det är orsaken till varför man inte skall köpa en ny (smart) TV, utan en begagnad bättre, och aldrig Samsung som är värst på området. Vi köpte t ex en 48 tum Plasma TV på Tomi elektriska (http://www.tomi.se/) för 2500 kr. Fungerar perfekt och har så gjort över två år nu.

Köpte t ex en ny Samsung laserskrivare och innan det gick att installera drivrutinerna var man tvingen att acceptera ett avtal att allt man skrev eller scannade skulle kunna sändas vidare till “tredjepart” (oklart vem som avsågs). Slängde då skrivaren.