Kom igen Ryssar, ta inte illa upp – Vi kan alltid byta spioner med varandra

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 april 2017
- NewsVoice redaktion
Anna Chapman

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov verkar ha gått i taket över vår statsminister Stefan Löfvens varningar om påverkan från främmande makter och att han i detta sammanhang nämnt Ryssland. En av NewsVoice läsare förklarar att Sverige faktiskt har världsledande expertis på området och uppmanar Lavrov till förståelse för Löfven.

Anna Chapman
Bild: Anna Chapman, rysk spion utvisades 2010 (tillsammans med flera andra ryska spioner) ur USA i ett stort utbyte mot flera västspioner i Ryssland. Bildomslag från MAXIM.

Stefan Löfven har tidigare bland annat sagt att det är ?mycket allvarligt när ett annat land går in i ett lands demokratiska processer?. Kanske känner inte Lavrov och andra i Ryssland till att just svenska partier besitter ledande sakkunskap i frågan.

En oomtvistlig expert på området är ju moderaternas Carl Bildt, vars långa samarbete med utländsk makt omfattat bland annat rapportering om pågående hemliga regeringsförhandlingar och det har blivit mycket lönsamt.

På något sätt verkar hela den ryska signalspaningen ha missat en sak som skrivits på andra sidan Atlanten om ledande europeiska politiker, eller glömt att informera Lavrov, trots att det ligger ute på nätet: ?”We own them”?. Men vi ska inte glömma Socialdemokraterna.

Även Löfvens parti har fackkunskap och vet precis vem man kan fråga om hjälp med opinionen inför ett riksdagsval eller liknande. De har till och med haft på tapeten att skriva en bok om sina hemliga kontakter med utländsk makt. Ingen verkar dock ha sett till denna vitbok, så frågan är om förslaget omvandlades till en instruktionsbok för kommande generationer socialdemokrater?

Att Stefan Löfven nämner Ryssland i sammanhanget är kanske bara en liten fin omskrivning, som Lavrov eller andra ryssar inte bör ta så illa upp av. Jag trodde att Lavrov förstod att Ryssland är något Löfven måste skylla på, oavsett vad han egentligen tänker.

Svenska folkets tolkning måste nog bli att Stefan Löfven kanske egentligen menar något annat land, som han inte törs säga och som vi inte törs skriva ut i denna text. Det som kanske bestämmer över Löfven. Lavrov måste väl förstå att Löfven annars kunde riskera förlora arbetet på marionetteatern.

Text: Swedish Spy Exchange Agency (pseudonym)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq