Företagande.se: Starta odling av industrihampa – Cannabis sativa

2
Industrihampa - Foto: Stuart Scott,   The Herald
Industrihampa – Foto: Stuart Scott, The Herald – Industrial hemp saviour to farmers

Nättidningen Företagande.se som riktar sig till svenska entreprenörer skriver om möjligheten att odla industrihampa i Sverige. Denna odlingsverksamhet ökar nu långsamt. För att odla hampa krävs en del kunskap och tillstånd.

Hampa (Cannabis sativa) som är en ettårig ört med starka växtfibrer är både lättodlad och snabbväxande. Som kulturväxt har den odlats i 1000-tals år i flera olika klimatzoner i världen. I Sverige kan den bli två meter hög. Åren 1971 och 2005 var det förbjudet att odla industriell hampa, men efter 2005 är det tillåtet. Idag odlas det industrihampa på endast 130 hektar i Sverige.

Användningsområden:

  • Tillverkning av rep och textilier
  • Produktion av hampaolja som kan användas som matolja, smörjmedel, kosmetika, hudvård, kosttillskott och bränsle.

“Hampa är även intressant som biobränsle i form av briketter och som möjlig snabbväxande råvara i etanolframställning från cellulosa. Hampafibrer hålls fortfarande för att vara starka och tåliga. En av nackdelarna med tågvirke av hampa att hampan är känslig för röta och måste behandlas med tjära. Den kallas då drevgarn.” – Wikipedia

Tillstånd krävs för odling av industrihampa

Odling av industriell hampa kräver tillstånd. Du får endast odla de hampasorter som finns med på Jordbruksverkets lista över godkända sorter. Du måste varje år ansöka om gårdsstöd för hampodling och din odling måste vara på minst 4 hektar.

För att lyckas med odlingen och få lönsamhet kan den intresserade vända sig till Hampanätet (hampa.net) som är en ideell intresseförening som bildades 1999. Hampanätet samordnar flera intressanta aktiviteter på området såsom föreläsningar, seminarier och studiebesök, skriver Tommy Gunnarsson på sajten Företagande.se. Hampanätet samarbetar bland annat med Lantbruksuniversitetet i Alnarp.

Tommy Gunnarsson varnar för att hampaodlare måste vara medvetna om konkurrensen från andra produkter och han skriver att det bästa kan vara att starta odling i ett kollektiv för samla krafterna.

Läs mer: Starta odling av industrihampa

Text: NewsVoice

Relaterat

SvD (2003): Allt fler odlar industrihampa

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Monika
Monika
Gäst
10 juli 2019 kl 23:25

Det stämmer inte att man behöver har fyra hektar mark för att få odla hampa. Det räcker med att man har 0,1 hektar. Om du däremot vill bli beviljad gårdsstöd så behöver du ha 4 hektar men det gäller för alla grödor, inte bara hampa. Artikeln är missvisande, det bästa vore om detta rättades till. Jag har själv pratat om detta med Jordbruksverket så jag vet vad jag pratar om.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
4 maj 2017 kl 12:34

Eftersom detta slår ut ogräscykler så har nog Monsanto synpunkter på legaliteten.