Chocksiffror – 150,000 kvinnor i Sverige lider av könsstympning

publicerad 13 juni 2017
- av NewsVoice
Könsstympning - Grafik: SVT.se
Könsstympning - Grafik: SVT.se
Kollage: Könsstympning – Grafik: SVT.se

SVT avslöjar att Socialstyrelsens siffror på antalet kvinnor i Sverige som utsatts för könsstympning är fel. Det handlar om upp till 150, 000 kvinnor varav många kommer från Somalia. De lider ofta svårt. 

SVT skriver att de kvinnor som stympats ofta får stora smärtor och de får svårt att urinera och släppa mensblod. De drabbas ofta av infektioner och kan ha problem att ens röra sig normalt. Sammanställningen visar att Sverige är ett av de länder som har störst andel kvinnor från länder där könsstympning tillämpas.

SVT: “I vissa länder, som Somalia, sker så kallad faraonisk stympning. Då skärs så mycket som möjligt bort av klitoris och inre och yttre blygdläppar. Sedan sys kvinnans underliv ihop nästan helt och hållet. En liten öppning lämnas för att mens och urin ska komma ut. Allt sker helt utan bedövning, i regel innan flickan fyllt fem år.”

Bita Eshragi som är kvinnoläkare vid Sveriges enda specialistmottagning för könsstympade kvinnor, Amelmottagningen, säger att de kvinnor som lider måste tillfrågas om de har problem efter sviterna av könsstympning.

“Vi hjälper dem att operera bort det som är skadat och öppna upp deras underliv igen. Men det finns så många fler drabbade kvinnor i vårt samhälle i dag, kvinnor som vi måste upptäcka och försöka hjälpa”, säger Bita Eshragi till SVT.

Fria Tider skriver:

“Sannolikt finns det 150.000 könsstympade kvinnor i Sverige just nu, visar studien. Men eftersom könsstympning är ett väldigt nedtystat problem kan till och med den siffran kan vara för låg.”

SVT visar i sin rapportering ett foto på en muslimsk alternativt beslöjad kvinna.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Vidrigt! Men Sverige och svensk kultur bär inget ansvar för dessa kulturella betingelser. Att detta pågår bör inte heller förvåna någon vid det när laget. Offren bör delge vilka som är skyldiga så polisen kan arrestera och straffa alla som varit inblandade. Annars bör man i detta förvägra allt utom akut vård till offren. Det kan tyckas vara en känslolös hållning, men jag skriver detta för att det oftast är nära familjemedlemmar inblandade och då behöver man gå på hårdare för att snabbt kunna nå en i längden hållbar lösning. En sådan här kultur hör inte hemma i Sverige i.h.t.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *