Så här rekryterar CIA akademiker på falska konferenser som de själva arrangerar

publicerad 11 oktober 2017
- Pia Hellertz
Konferens
falska konferenser
Bilden kommer från en Cydcor-konferens och har inget med artikeln att göra – CC BY 2.0

SPIONAGE. För att fresta kärnvapenforskare från länder som Iran eller Nordkorea att hoppa av skickar amerikanska spionagenturer rutinmässigt agenter till akademiska konferenser. Ibland arrangerar CIA kompletta falska konferenser för att lyckas. Det rapporterar The Guardian.

Text: Daniel Golden | Översättning och redigering: Pia Hellertz och Torbjörn Sassersson

CIA-agenten knackade försiktigt på hotellrumsdörren. Efter keynote-tal, paneldiskussioner och middag, hade konferensdeltagarna dragit sig tillbaka för natten. Ljudteknisk och visuell övervakning av rummet visade att kärnvapenforskarens vakter från den islamiska revolutionära vaktstyrkan sov, men att han själv fortfarande var vaken. Säker nog så öppnade han dörren.

Enligt en person som känner till detta möte, som ägde rum för ungefär 10 år sedan, hade byrån förberett det i månader.


Genom en affärsfront hade byrån finansierat och arrangerade konferensen i ett intet anande utländskt centrum för vetenskaplig forskning, bjudit in talare och gäster och planterat operatörer bland köksarbetare och annan personal, bara så att de kunde locka kärnvapenexperten från Iran, avskilja honom under några minuter från hans vakter och träffa honom öga mot öga.


En hake i sista minuten hade nästan kullkastat planerna: personen ifråga bytte hotell eftersom konferensens föredragna hotell kostade $75 mer än hans överordnade i Iran var villiga att spendera.

För att visa sin uppriktighet och goda vilja lade agenten handen på sitt hjärta och sa “Salam habibi, jag är från CIA, och jag vill att du ska gå ombord på ett plan med mig till Förenta staterna”. Agenten kunde läsa iranierns reaktioner på hans ansikte: en blandning av chock, rädsla och nyfikenhet. Från tidigare erfarenhet av avhopp kände han de tusen frågorna som fyllde vetenskapsmännens sinne: Vad händer min familj? Hur skyddar du mig? Var ska jag bo? Hur stöder jag mig själv? Hur får jag visum? Har jag tid att packa? Vad händer om jag säger nej?

Vetenskapsmannen började fråga, men agenten avbröt honom. “Först, be att få ishinken”, sa han.

“Varför?”

“Om någon av dina vakter vaknar, kan du berätta för dem att du ska skaffa lite is.”

Kompletta falska konferenser

I den kanske mest djärva och genomarbetade infiltreringen av det akademiska har CIA i hemlighet spenderat miljontals dollar för att anordna vetenskapliga konferenser runt om i världen. Syftet var att locka iranska kärnvetenskapsmän från sitt hemland och till en mer tillgänglig plats, där CIA:s underrättelsetjänstemän kan närma sig dem individuellt och övertala dem att hoppa av.

Med andra ord försökte byrån fördröja Irans utveckling av kärnvapen genom att utnyttja akademins internationalism och genomföra ett massbedrägeri mot de institutioner som var värdar för konferenser och professorer som deltog och föreläste på dem.

De personer som deltog i konferensen hade ingen aning om att de agerade i ett drama som simulerade verkligheten, men var iscensatt långt bortifrån. Om det nationella säkerhetsuppdraget (the national security mission) rättfärdigade  denna manipulering av professorer kan diskuteras, men det finns ingen tvekan om att de flesta akademiker skulle ha tvivlat på att de var lurade in i en CIA-intrig.

“Varje underrättelsetjänst i världen använder konferenser, sponsrar konferenser och letar efter sätt att få utvalda människor till konferenser”, sa en före detta CIA-agent.

“Rekrytering är en lång förförelse”, säger Mark Galeotti, som har varit senior forskare vid “Institute of International Relations Prague” och tidigare specialrådgivare till det brittiska utrikesdepartementet.

“Det första steget är att ordna så att man är på samma konferens som den person man är ute efter. Även om du bara utbyter banaliteter, kan du nästa gång säga: –Visst sågs vi i Istanbul?”

Läs hela den djuplodande artikeln i The Guardian: The science of spying: how the CIA secretly recruits academics

Text: Daniel Golden | Översättning: Pia Hellertz

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Peter G, det finns inget intressantare ämne än vetenskap under utveckling och vi befinner oss i ett paradigmskifte under enorma förändringar. Vad som hänt under några hundra år är att vetenskapen allt mera inriktats på en politisk&militär agenda, inte för mänsklighetens utveckling. CIA är väktare åt deep-statesystemet som är den egentliga grundläggande politiska faktorn i västvärlden idag, inklusive Sverige. Folk tycker om att förenkla världen eftersom det ger det som kallas trygghet. Man blundar vidare trots att bedrägeriet är uppenbart med false-flags, illusionsekonomi och strategiska krig som skapar flyktingströmmar. Tryggheten är också illusorisk, och CIA-avhopparen Robert David Steele räknar med att ca 80% av befolkningen fortfarande lallar med i evenemang liknande bluffen bakom 11 september 2001. Men det är de resterande 20% som redan gör skillnad och kritisk massa av förståelse har redan passerats. Forskaren Dr. Richard Sauder berättar om den ekonomiska schabblet i det militärindustriella komplexets struktur https://www.bitchute.com/video/wxtc4uyEMhTW/. Det är inte uniformerade orderföljare eller etablerade akademiker som kommer att utreda detta i modern tid, var så säker. De är alla en del av det.

 • Video från Corbett Report (Oct 11, 2017): 5 PEOPLE YOU WON’T BELIEVE WORKED FOR THE CIA

  “When you think of a CIA agent, you probably think of the Hollywood stereotypes: a tall, athletic man in a black suit with dark sunglasses, walking around with one hand on his gun and the other on his ear piece. But that’s stupid. Spies are meant to blend in, not stick out, and the best spies are the ones you’re least likely to expect. So I bet you never knew these people were secretly working for the CIA…”

  https://www.bitchute.com/video/6FpyED4uJwQ/

 • Pias artikel är exempel på hur mkt som är bedrägligt i AAimperiets maktutövning.
  Det Jan tar upp är en annan sak – om hur vetenskapen i sig är bedräglig, främst inom annat än naturvetenskap. Men den källa Jan citerar bara späder på förvirringen.
  Själva uttrycket scientism är redan ett försök att förvirra. Vill man kritisera vetenskapen bör man peka ut bristerna inte smutsa ner begreppet vetenskap.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *