Martina berättar om sina skador från ECT-behandlingar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 31 oktober 2017
- NewsVoice redaktion
Martina Sandström
Martina Sandström har fått ECT-behandlingar
Martina Sandström, eget verk

Det värsta med att ha fått skador från ECT-behandlingar är helt klart att jag glömt stunder och resor med min familj och att jag glömmer bra kontakter. Har fått minst 7-8 omgångar med 10-12 ECT-behandlingar i varje, vilket innebär 70-96 st ECT-behandlingar.

Blev lovad av psykiatrin att depressionen skulle bli bättre… när egentligen grunden i det hela är min PTSD och att det är mina minnen som är det som gjort mig så sjuk. Och där är det värsta, att mina tuffa minnen som jag varit utsatt för finns kvar som om det hände igår, men positiva minnen och resor som jag “tydligen” gjort är helt borta – skolgången är borta.

Första gången jag skulle få ECT-behandlingar visste vi ingenting om det. Den enda konsekvens vi fick höra var att det kunde påverka närtidsminnet, men att det skulle komma tillbaka. Det var de enda riskerna som fanns med ECT enligt psykiatrin. Skriftlig information kommer jag inte ihåg, men har läst det senare och där står också att bara korttidsminnet kunde eventuellt påverkas.

Mamma har berättat att de var väldigt mot det redan från början… jag visste inte bättre och var väl själv lite desperat. Sen efter det har jag blivit bältad ett flertal av alla dessa behandlingar. Kommer bara ihåg sista gången att jag blev bältad varje morgon det var dags. Men mamma har berättat att jag blivit bältad massor av gånger då jag inte velat och jag blev bältad hela omgången.

Jag har varit under tvångsvård mestadels hela tiden från det att jag blev inlagd första gången och därför har det skett under tvångsvård, i alla fall de flesta gångerna… och de gångerna jag blivit bältad har de ju varit så illa tvungna att ha mig på tvångsvård så det har definitivt skett under hot. Jag har fått höra många gånger att de inte kunnat hjälpa mig på annat sätt.


ECT-behandlingarna har aldrig gett något resultat, men likt förbannat har de fortsatt gång efter gång. Hade vi vetat vad vi vet idag så skulle vi aldrig gått med på att jag skulle få ECT-behandlingar.


Jag har fått skador av ECT på både när- och långtidsminnet. Personer som känner mig nämner ofta att jag upprepar saker om och om igen både från dåtid och nutid. Nya kontakter kan ofta uppfatta mig som förvirrad och “skratta” lite åt mig då jag upprepar saker och berättelser från saker som jag kommer ihåg. Jag kan bli irriterad ibland då jag säger något/upprepar något som jag tydligen har gjort eller sagt men som jag själv inte kommer ihåg. I mitt huvud har det inte hänt men de påpekar att det har hänt och då kan vi ofta bli lite osams pga att jag säger att jag INTE har hört, sagt eller gjort något.

Koncentrationsförmågan är väldigt försämrad i många lägen. Sitter just nu på ett behandlingshem nere i Skåne där vi jobbar med DBT och det är ungefär som lektioner, men jag har väldigt svårt att hänga med. Har svårt att koncentrera mig i sociala sammanhang, svårt att hänga med i samtal. Kommer inte ihåg ställen jag har arbetstränat på och kan därför inte ta med mig lärdom från det. Som sagt, utbildningen i skolan är väldigt förstörd. jag har betyg och så på papper men kommer verkligen inte ihåg mycket av det.

Listan på hur jag har påverkats går att göra lång. Kommer ofta på mig själv när jag pratar med folk att jag inte hänger med varken om nutid eller dåtid. Jag har svårt att känna igen folk, vilket jag varit väldigt duktig på tidigare. Jag har hamnat i många pinsamma situationer där det kan vara folk jag har känt/känner väldigt väl som jag nu inte alls kommer ihåg hur jag känner dem eller var jag lärde känna dem. Kan känna igen ansiktet men har inget minne va vart jag träffat de/den personen.

Ett väldigt pinsamt exempel var på sjukhuset då det kom en man och jobbade. Vi hejade, så som jag gör med alla där inne utan att kunna placera honom. Efter någon dag sa jag till honom att jag kände igen honom väldigt väl och frågade om han hade jobbat här tidigare? Han svarade:

“Nä, jag har tränat dig i ett fotbollslag för nåt år sen. Inte ett minne av det!”

Både anhöriga och vänner och jag själv tycker att jag är väldigt förvirrad och “borta” många gånger. De tycker det är väldigt jobbigt att jag glömt många väldigt fantastiska minnen där jag varit inblandad … det tycker ju jag också så klart när jag hör dem prata om dessa grejer. Det värsta för mig så där just i sociala sammanhang är just det att jag inte kommer ihåg personer. Det är ju något som märks väldigt tydligt på mig. Har varit på psyk en längre tid både i Umeå och i Öjebyn (Piteå) men har heller inget minne överhuvud taget från de perioderna. Det är skrämmande…

Om jag summerar mina skador från ECT så är det: Minnet. Att jag har glömt skoltiden, vänner, att jag är oerhört förvirrad idag, glömmer saker och ting överallt och hela tiden.

Jag har sagt många gånger till psykiatrin att jag ju bara får skador från ECT, men de har varje gång sagt att: “minnet kommer tillbaka”.

Text: Martina Sandström, Skellefteå


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • För en ECT klient är det ovanstående troligen överkurs, eftersom ECT får tiden i minnet att frysa till en enda klump av minnesbilder (som ett svart hål). Där kanske kan behövas att lära klienten att skapa tid, genom att flytta ett fysiskt föremål mellan två exakta punkter en längre tid. (två poler igen; ingen tid kontra (tid genom) rörelse).
  ECT skapar alltid ett tillstånd av apati med synbarliga substitut, dock med intresse (2 poler) kan man fråga klienten vilken skada har du gjort mot dig själv och få en kraftig reaktion.
  En ingenjör fattar detta på en gång medan psykologiutbildat blir rent snurrig.

 • Detta med psykologi dyker upp lite var stans och det tycks aldrig finnas en ände på problemen. Om ett problem inte får sin lösning finns en brist i observation på plats. Man tittar på fel ställe helt enkelt. Och tro nu inte att BigPharma inte känner till detta, för de gör de, men det finns inga pengar i att lösa ett psykisk problem på 30 sekunder. Det krävs dock lite kunskap om vem som skapar minnesbilder till skillnad från det fysiska universumets framskridande i realtid. I det fysiska universumet händer saker i realtid sedan är det passe’ vad gäller det fysiska universumet. Där finns då individer som själva skapar och lagerhåller minnesbilder med varierande innehåll. Det spelar ingen roll om pappa söp när jag var barn eller mamma gjorde abortförsök, ty det är jag själv som skapat minnet av det. Det fysiska universum är på annat plats omedelbart efter en händelse, men minnesbilden hålls på annan plats än i det fysiska universumet. Detta kan man lätt se på egen hand om man tar en dyster minnesbild och felplacerar den i en lycklig minneshändelse. Den emotionella laddningen måste kunna ta vägen någonstans och det gör den om man har två poler med olika emotionell laddning. Och det går snabbt – sekunder.
  Med lite kunskap om Higgs emotionella skala kan man “jämföra” två olika emotionella tillstånd och själv uppleva hur laddningen far iväg på sekunder. OBS alltid två olika tillstånd gäller!

 • Hemskt och höra Martina, men skönt att höra berättelser från dom som drabbats. Officiell information från sjukvården skiljer sig markant. Ska sägas att jag nog tror det börjar svänga lite avseende etc. Man har nog sakta börjat inse att även nyare mildare former också ger allvarliga minnesstörningar. Detta var något vi fick lära oss på en kurs i psykologi.. Men det finns många åsikter kring detta, tyvärr.

  Det finns alternativ till den psykvård som erbjuds av vården i vårt samhälle. Sverige har historiskt varit (och är enligt mig) ganska elakt när det kommer till psykiska behandlings metoder. T ex var Sverige ett av dom länder där man lobotomerade flest personer/invånare, också ett av dom sista länderna att upphöra med denna fasansfulla behandling (tror man kan läsa om detta på wikipedia..).
  Historiskt sett har diverse “moderna” metoder när dom varit nya sagts varit ofarliga och senare visat sig vara direkt olämpliga. Nyhetens behag och viljan att hitta en metod som ska lösa våra problem på ett enkelt sätt är stark, oavsett vilken tid vi lever i. Detta är en sanning som jag tror man kan lita på även idag. Den krassa sanningen är att ETC är billigt och ser på kort sikt ut att ha en fantastisk effekt..

  Studerar för tillfället psykologi och har själv erfarenhet av psykodynamisk/psykoanalytisk terapi, vilket jag har förtroende för, även om den inte är “populär” just nu. Hoppas du hittar en person som kan hjälpa dig med helheten till psykiskt välmående. Det är en tuff resa, men det går!

  Jag önskar dig all lycka till!

 • till Martina…

  det värsta som kan hända e att förlora sina medborgerliga rättigheter…så fort du e besvärlig så är det behandlings dags (kemiskt eller el i ditt fall)…tvångsvård gör att du inte har längre rättighet att neka behandling tror jag…

  du får gå in i ren överlevnad situation att bara spela med så du kan komma där ifrån….säg att du mår bättre hemma hos din familjen än på psyk…

  all kritik måste komma från familjen angående el behandling o tvångs medicin så inte du får skulden…läs up om sidoeffekterna o anv dom att ifrågasätta behandling

  man kan förbättra mental hälsa med kosten…bra början e utesluta socker/sötningsmedel o säd
  (säg till för mer info)
  där finns en hel del hälsokost som också hjälper eller man har brist på…
  (säg till för mer info)

  när det gäller trauma behandling så e hypnos väldigt effektivt…helst riktiga hypnotisörer som endast jobbar med det…ofta så räcker det ofta med en behandling..kort så passeras det kritiska medvetandet och behandlar i det undermedvetna med av traumatisera trauman/minnet samt förlåtelse behandling under hypnosen ..värst trauma för kvinnor är våldtäkt och abort..

  https://omnihypnosis.com/ har bra utbildning där dansken Jacob Strachotta som är fd stridspilot är utbildad..han finns i köpenhamn https://www.jacobstrachotta.dk/

  kravet att ändra mat och ta hälsokost måste komma från din familj så att du inte får skulden…hypnosen berättar du inte utan helt enkelt får vänta tills du kan ta där ifrån…

  även homeopati är effektivt och här kan man få gratis hjälp om man har tur över nätet.. http://abchomeopathy.com/forums.php bara skriv vad du har problem med i en tråd..

  sjukvård hatar hälsokost o allt som inte är ortodox medicin så det blir inte lätt…det går inte att vinna mot sjukvården..de gör vad de vill…be dina föräldrar att få kopia på journalen …försök att ansvarig läkare blir någon annan…där finns psykologer/atrikor som jobbar med näringsterapi

  http://integrativ-medicin.se/lim/
  http://www.ortomolekylar.se/

  Video: Näringsterapi vid psykisk sjukdom http://www.ortomolekylar.se/2015/02/video-naringsterapi-vid-psykisk-sjukdom/

  tips på nya familje tidning… https://www.wddty.com/magazine

 • Jag känner med dig, Marina, förstår till stor del hur du har det.

  Har du möjlighet att sluta med ECT-behandlingarna?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *