Utvidgad övervakning och vapenkontroll att vänta efter massakern i Las Vegas

publicerad 2 oktober 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
Stephen Paddock - Privat foto
Stephen Paddock - Privat foto
Stephen Paddock - Privat foto

Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfieANALYS. Efter massakern igår lokal tid i Las Vegas då mint 58 dödats och 515 skadats kan USA förvänta sig många starka röster för ökad vapenkontroll. Den misstänkte mannen Stephen Paddock verkar ha varit en vanlig mainstream amerikan som blev vansinnig och eventuellt IS-anhängare. Narrativet utvecklas snabbt som ska förklara händelsen, orsakerna och konsekvenserna för USA. 

Text och analys: Torbjörn Sassersson

Klockan var 22.08 lokal tid på söndagen i Los Angeles öppnade den misstänkte Stephen Craig Paddock (64) automateld mot en publik på 22,000 människor vid country-festivalen Route 91 Harvest på The Strip i Las Vegas. Det är inte slutgiltigt bevisat, men hans döda kropp hittades på den misstänka brottsplatsen.

Stephen Paddock beskrivs i medier som en relativt vanlig och ostraffad amerikansk medborgare som ska haft jägarexamen och flygcertifikat. Han hade lagliga vapen, vilket är mycket vanligt i USA. Motivet till massmordet är ännu okänt och hans närmaste anhöriga är chockerade över dådet. Paddock levde sedan två år tillbaka som pensionär i staden Mesquite i Nevada.

Paddock hittades död efter massakern på Mandalay Bay Hotel och våning 32 där en insatsstyrka i hotellrummet även fann ett 10-tal automatvapen.

Las Vegas-massakern 2 oktober 2017 - Grafik: CNN
Las Vegas-massakern 2 oktober 2017 - Grafik: CNN [förstora]
Enligt den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press (AP) ska terrorsekten IS ha tagit på sig dådet i Las Vegas, dock utan att kunna ge några bevis. IS uppger enligt AP att den misstänkte skytten ska ha konverterat till Islam för några månader sen.

Ökad vapenkontroll och mer övervakning mot utländsk och inhemsk terrorism?

Under kvällen har amerikansk medier börjat att namnge hjältarna, individerna på konserten som med sina kroppar rädda sina närmaste. När Barack Obama i januari 2016 gjorde ett offentligt framträdande uttryckte den tidigare presidenten starka känslor för utöka vapenkontroll i USA. Han refererade till massakern på grundskolan Sandy Hook 2012 och la med orden: "and by the way, it happens on the streets of Chicago every day", till sina upplevelser från Chicago där han inledde sin politiska karriär. Obamas linje för utökad vapenkontroll kan skönjas genom hans karriär som president.

Läs mer: Emotional Obama calls for 'sense of urgency' to fight gun violence

Alt-right-rörelsen i USA ser dock en utökad vapenkontroll som ett sätt för "polisstaten" USA att ta en slutgiltig kontroll över populationen. De anser att en avväpnad population enkelt kan kontrolleras. Det visar sig även stämma historiskt. Inget land med en djupt beväpnad population har någonsin kunnat kontrolleras helt av en centraliserad makt.

Efter massakern kan sannolikt ett av två politiska narrativ väljas av etablissemanget. Det ena "spinnet" kan handla om att öka vapenkontrollen i USA och det andra "spinnet" kan handla om att utländsk terrorism - eventuellt med hjälp av en inhemsk proxy (Paddock) - slagit till mot USA och att övervakningen därför måste utvidgas. I båda fallen handlar det om utökad personkontroll.

Swisha Sassersson valfri summaNya Dagbladet skriver den 26 september att USA:s underrättelsechef Dan Coats kräver att den amerikanska kongressen förnyar de lagar som ger underrättelseväsendet rätt att massövervaka medborgarna.

En tänkbar ny vinkling kan handla om att både vapenkontroll och utökad antiterrorverksamhet ska förstärkas i USA, där rekryterade amerikanska medborgare med vapen och utländska terrorister betraktas som lika stora faror.

Läs mer: Las Vegas shooting: Live updates

Text och analys: Torbjörn Sassersson