Nya Dagbladet hotade Soundcloud juridiskt – fick tillbaka kontot

publicerad 27 oktober 2017
- av NewsVoice
Soundcloud
Soundcloud
Soundcloud – Kollage: NewsVoice, Crestock.com

Efter att musiktjänsten Soundcloud i augusti censurerade NyD:s radiokanal på tjänsten och stängde ned kontot hotade NyD med rättsliga åtgärder mot företaget för tillgreppet. Nu meddelar Soundcloud att man ger efter på kraven och har öppnat kontot igen. NyD kommer dock avsluta samarbetet med företaget.

Text: Alexander Almqvist-Paajanen

Den 22 augusti meddelande det Tysklandsbaserade företaget Soundclouds juridiska avdelning att Nya Dagbladets konto stängts avefter brott mot användarvillkoren. Vilka brott det skulle röra sig om preciserade företaget aldrig. Samtidigt drabbades ett flertal andra radiokanaler och samhällskritiska poddar av samma avstängningar.

I samband med avstängningen blev hela Nya Dagbladets radiokanal utan förvarning otillgänglig och upphovsrättsskyddat material frystes inne. Efter upprepade försök att komma i kontakt med företaget för att få reda på vad det var frågan om utan framgång gick NyD via ett juridiskt ombud vidare och hotade att dra företaget inför tysk domstol. Soundcloud gavs fram till den 24 oktober på sig att agera.

I veckan meddelande advokat Henning Witte som drivit ärendet att Soundcloud väljer att backa och återställa radiokanalen och Nya Dagbladet som kund.

Läs hela artikeln på NyD