TV-kanalsägare krävde att få sex före andra manliga chefer

94

Skandalerna i dyningarna efter Hollywoods Harvey Weinstein har fått grepp även om Sverige. Igår avslöjade Nyheter Idag att ytterligare en profil på Aftonbladet gjort övergrepp. NewsVoice kan idag berätta att en ägare av en svensk TV-kanal krävde att få ligga med nyrekryterade TV-kvinnor före de andra manliga cheferna. 

En producent inom TV berättade att en känd TV-kanalsägare krävde att få ha sex först med de kvinnliga TV-hallåor som kanalen anställde, men att vid ett tillfälle hade en mellanchef hunnit före och när denne blev påkommen valde kanalägaren att omplacera mellanchefen till en mindre smickrande position. Beteendet hos den högre chefen ska vara allmänt känt på kanalen.

Kvinnan som var objekt för männens intressen gjorde karriär som kändis inom TV under en period, men uppgav för undertecknad att hon behandlats mycket dålig av folk på TV och att hon slutligen blev persona non grata, kanske mest som en följd av kvinnans frispråkighet.

Producenten uppger även att kanalen enligt instruktioner av kanalägaren företrädesvis valde att anställa kvinnliga TV-hallåor med stora läppar och munnar för att ge fler manliga TV-tittare eftersom det antogs stimulera fantiserandet när de tittade på nyheter och programannonseringar. Tydligen är sex ett centralt verktyg inom hela den svenska TV-världen.

En annan känd TV-personlighet som går under namnet bajselvis har brett omtalats i sociala medier, men aldrig på SVT där mannen fortfarande är verksam. I forum är det många som frågar sig hur han fortfarande kan vara kvar trots att hans sexrykte är allmänt känt inom TV-världen, som för övrigt är mycket liten i Sverige.

Anledningen tycks vara att mannen inte ofredar kvinnor utan bara har en stark libido, genomfört många sexförsök och har en sexuell preferens som ansetts vara anstötlig för vissa. En annan förklaring är att om SVT skulle gå ut med problematiken skulle trovärdigheten för SVT som kanal sjunka i allmänhetens ögon, kanske mest för att TV-personlighets tyngsta karaktärsdrag i rutan är att sända ut just trovärdighet och trygghet.

NewsVoice väljer att inte gå ut med några namn utan anser att det nu är upp till kanalerna och de drabbade kvinnorna och även männen att utveckla ämnet i den allmänna debatten.

Text: NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

94 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
23 november 2017 kl 20:51
Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
23 november 2017 kl 20:48

TV4 får svidande kritik i den sk externa utredning som gjorts. Även om jag inte läst utredningen så ska jag erkänna att jag inte trodde att den, dels skulle bli klar så snabbt, dels att den inte skulle innehålla någon nämnvärd kritik av TV4-ledningen.

Tja, tiden går och resultatet av utredningen lär inte leda till att någon mer ur ledningen får gå. Tyvärr.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
21 november 2017 kl 21:28

#metoo-kvinna slutar på SR:
https://www.expressen.se/noje/lotta-brome-slutar-pa-sveriges-radio/

Det blir tack och lov lite utrensningar både här och där oavsett om det är män eller kvinnor som skitit i det blå skåpet! Utmärkt tycker jag! Hoppas att detta stålbad fortsätter tills vi har fått ett i det avseendet bättre samhälle.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
20 november 2017 kl 10:22

Ser ut som om den för vissa obehagliga verkligheten, börjar komma ikapp även snuskgubben Bard: https://www.expressen.se/noje/bard-petas–efter-kritiken-/
….och denna man satt tidigare i Idoljuryn… med TV4´s goda minne…. vilken förebild för våra unga!!??

Klokt iaf av Concids VD att peta honom.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
16 november 2017 kl 09:14

Snaran dras visst åt för “Svinet” Peter Aalbaek Jensen. Se artikel i dagens Expressen:

https://www.expressen.se/noje/zentropas-ledning-tar-ifran-peter-aalbaek-jensens-inflytande-i-bolaget/

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
14 november 2017 kl 17:59

Jo Erik, visst är det han.

Erik
14 november 2017 kl 16:36

Så sluter vi cirkeln för högsta chefen, när han levde, för MTG var den som lade grunden för den vidriga kulturen: “TV-kanalsägare krävde att få sex före andra manliga chefer”.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
12 november 2017 kl 18:08

MTG tycks vilja cementera kränkningar och kvinnofientlig kultur i sin mediaorganisation:

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/6r2yL/boltenstern-har-lange-varit-radd-for-honom

Vad ska man annars tro?

Erik
11 november 2017 kl 13:03

Därför förväntar vi oss att Schibstedsägda medier gör sitt jobb och granskar Expressen sviniga beteende.

Måste bara i sammanhanget nämna de fruktansvärda gruppvåldtäkten där upp till 20 personer deltog, även om bara 7 är dömda. Orsaken att inte alla som deltog blev dömda, förklarar åklagaren genom att göra följande utspel: “Dessvärre har man från polisens sida haft mycket annat att göra, säger åklagare Markus.”
https://www.expressen.se/nyheter/stockholm/tio-misstankta-gripna-ett-ar-efter-gruppvaldtakt/

“Enligt kvinnan ska männen ha hållit fast henne, slitit av hennes kläder, täckt för hennes mun och turats om att våldta under flera timmar”.

https://www.sydsvenskan.se/2012-04-11/sju-domda-for-gruppvaldtakt

Sverige har “sämsta” våldtäktsstatistiken- Uppgifterna kommer från i en ny rapport från FN-organet UNODC. Den visar att det i Sverige anmäls 53,2 våldtäkter per 100 000 invånare. Det är skyhögt över våra nordiska grannar.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/article12417039.ab

Dags för Schibsted hårdgranska Bonniers och Bonniers hårdgranska Schibsted så rötäggen rensas ut. I annat fall riskerar vi att dessa två medieägare helt slutar rapportera om dessa fruktansvärda brott.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
11 november 2017 kl 09:49

Erik: så kan det absolut vara!

Erik
10 november 2017 kl 21:23

Öystein Rönne En orsak till att Expressen rapporterat flitigast kanske beror på att trakasserierna där är värst, öppenheten sämst samt tystnadskulturen gått längst.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
10 november 2017 kl 13:05

Erik: ja fan, detta ser inte bra ut!

Men jag är inte förvånad. Självklart är detta tyvärr utbrett, så varför skulle Expressen klara sig, även om deras “vikarieligglista” känns extremt avskyvärd! Deras käre Mattsson har i och med detta avslöjande förlorat sitt förtroendekapital. Ett förtroendekapital som inte går att återställa. Så här fungerar medievärlden idag! Välkommen till den nya verkligheten Thomas Mattsson! Gammelmedia fungerar inte längre i Sverige.

Jag tycker dock fortfarande att Expressen har haft en god journalistisk bevakning av alla “händelser” som blottats den senaste tiden. Men det kan ju inte vara lyckosamt för Expressen att dess chefredaktör också nu har hamnat i den olustiga fläkten. Öppet mål för andra drabbade att nu ge igen! Fast… de sitter ju alla i samma båt, så det borde ju vara lika bra att göra läxan grundligt från början. Kanske en hashtag som denna kan samla alla: #visomärångerfullaochvillgörabotochbättring

Som alla förstår så kommer detta, för många företag och organisationer, kommande “reningsbad” att bli både obekvämt och omskakande, men inte desto mindre oerhört nödvändigt!

Skönt och befriande tycker jag dock det är att denna process har kommit igång. Hoppas att den mynnar ut ett mänskligare samhälle. Inte minst för alla idag utsatta och drabbade kvinnor/flickor.

Erik
10 november 2017 kl 10:40

Prekärt att Expressen är värst i frågan om sexuella trakasserier.

“Expressen ska bland annat ha haft en “vikarieligglista” från vilken cheferna på kvällstidningen “bokade” vilka sommarvikarier de ville ligga med/…/De nya sommarvikarierna blev fotograferade tillsammans. Då stod en grupp män på redaktionen och pekade ut vilka de skulle ligga med, säger en tidigare anställd på tidningen till Medievärlden”.

Nu börjar det brännas lite för Bonniers. Önskvärt vore om Schibsted hårdgranskar Bonniers och Bonniers hårdgranskar Schibsted. Detta kommer aldrig att ske. Här saknas ord för det hyckleri som MSM ängar sig åt.

Erik
10 november 2017 kl 02:00

Expressen in i fläkten: Thomas Mattsson försökte stoppa nyhetsartikel om sexövergrepp på Expressen.

http://www.friatider.se/thomas-mattsson-f-rs-kte-stoppa-nyhetsartikel-om-sex-vergrepp-p-expressen

Erik
10 november 2017 kl 01:43

Flera inlägg på sociala medier och här på Newsvoice har lagt fram tanken att Harvey Weinstein planerade en dokumentär mot/om vacciner, och det var därför han föll så hårt som han gjorde. Det kanske är så; samtidigt: skulle Harvey Weinstein ha fallit långt, långt tidigare om han inte anlitade israelisk underrättelsetjänst för att tysta offer.

https://youtu.be/cO_jrzAhav0

Erik
9 november 2017 kl 20:07

@Öystein Rönne intressant detta med krishanteringskurser. Tack för lektionen.
När objektet väl är föremål för drevet, så är detta nog det enda rationella att göra – det du beskrev ovan.

Ligger könsmaktsordningen parallellitet med mediadramaturgin är det näst intill omöjligt för “listdeltagarna” att göra något åt sin situation. Det beror i botten på hur illa dem egentligen har uppförts sig – det får vi aldrig glömma. Det är könsmaktsordningen som är drevet här. Det ligger nämligen omedvetet i vårt språkbruk: Män GÖR kvinnor med barn. Kvinnor BLIR med barn. Media arbetar alltid med två färger: svart och vitt. Offer och förövare. Detta drev är så otroligt tacksamt att dreva på. Det har allt, och lite till. Det är normen som allt handlar om i detta drev och normen är: Vit. Medelålders. Man. Rik på framgång, pengar samt makt och inflytande. Drevets inneboende dialektik gäller långt ifrån alla. Tillhör du avvikelserna; Sjuk, handikappad, barn, homosexuell (eller hbqt) kvinna eller invandrare klarar du dig betydligt lindrigare undan. Ta bara Alexander Bard som tillhör den gruppen som kan gå mellan vattendropparna i ett regn, utan att bli våt. Han kan vara för narkotika. För prostitution för egentligen vad som helst, men drevet har svårt att fånga honom.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
9 november 2017 kl 16:49

Erik: Ja den listan kan inte vara särskilt smickrande att hamna på! Den enda “trösten” för dessa är att de “tyvärr” blir i allt större sällskap.

Erik
9 november 2017 kl 16:18

Alla dessa huvuden har rullat av banan sedan Metoo-rörelsen exploderat:

Michael Fallon, 65, brittisk försvarsminister
Martin Timell, 59, programledare
Fredrik Virtanen, 45, journalist
Ej namngiven mediechef Schibsted
Ej namngiven programledare TV3
Ej namngiven svensk komiker
Harvey Weinstein, 65, filmproducent
Kevin Spacey, 58, skådespelare
Chris Savino, 46, animatör och regissör
Roy Price, 50, produktionschef
John Besh, 49, kock
Mark Halperin, 52, journalist
Lockhart Steele, 44, redaktionschef

Fler huvuden kommer att rulla tro mig.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
9 november 2017 kl 16:02

Erik: Jo, jag tror att det går att se ett mönster.

Jag skrev just ett inlägg som jag glömde att spara. Och då jag skulle skicka iväg inlägget så var det error på Newsvoice och allt gick förlorat. Mitt fel som glömde spara, men iaf, retfullt. Jag börjar på nytt.

Mönstret som jag ser det primärt är att det hittills, som chef eller annan maktperson, har gått att bete sig som en skitstövel på de flesta arbetsplatser utan nämnvärd påföljd. I de senaste “fallen” vi sett i media den senaste tiden har det nog varit ett obekvämt och bryskt uppvaknande för de som “ramlat dit”. Deras reaktion har dock satts på en rejäl prövning. Jag kan konstatera att de flesta följer “krishanteringsmallen” mer eller mindre lyckosamt. Och visst är det så att alla som nu “hängts ut” har gått minst en krishanteringskurs. Det de flesta gjort är en “pudel light”, innebärande att man “erkänner” att man varit tölplig, tafflig, försökt vara rolig m.m. Detta i syfte att omgivningen ska “glömma” de mer allvarliga övergreppen. Denna strategi följer ganska väl det som brukar rekommenderas på krishanteringskurser.

Om jag skulle sammanfatta och förenkla vad för strategi de s.k. krishanteringskurserna brukar lära ut/rekommendera blir det som följer:
1 – Om du hamnar i fläkten och journalister ringer och vill ha en intervju – be vänligt att få återkomma inom kort med svar och kommentarer. Gör så med flera media initialt.
2 – Grattis, du har nu fått andrum för att lägga upp en strategi för hur du ska gå vidare. Gör gärna här en “pudel light”, dvs erkänn mindre kontroversiella snedtramp och beklaga dessa djupt (här hoppas “offret” att de grova övertrampen ska “glömmas bort”).
3 – Om de grova övertrampen ändå kommer upp, meddela då att en “opartisk” utredning har tillsats för att utreda vad som skett (detta är perfekt, då en utredning av detta slag kan ta upp till i alla fall ett år, och då är händelsen förhoppningsvis en “icke-nyhet”).
3 – Öva in ett mantra för nästa konfrontation med media. Typ två – tre meningar som syftar att vara ångerfull vad gäller bagatellerna, och att hänvisa till en utredning i de allvarligare anklagelserna. Upprepa detta som en papegoja hur många gånger som helst.
4 – Gå sedan under jorden – typ Maldiverna eller så.

Ja, jag har själv gått diverse krishanteringskurser.

Erik
9 november 2017 kl 14:01

Sammanställer man Virtanen, Timell samt Peter Aalbaek Jensen kommentarer och förklaringar angående deras beteenden är dem alla slående samstämmiga. Virtanen: “Dumheter som jag gjort har varit förknippade med alkohol och droger. Jag har betett mig tölpigt/…/Det är helt bisarrt. Vad betyder ens det där? Jag har absolut inte drogat eller försökt våldta någon.” https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/896384-fredrik-virtanen-talar-ut-om-valdtaktsanklagelserna För det första: är man kraftigt påverkad av alkohol och droger hur kan man då minnas vad man gjort eller inte gjort? Framförallt om händelserna ligger långt tillbaka i tiden? Var Virtanen vid tiden för sitt “tölpiga” beteende medveten om att hans beteende var “tölpigt”? Är svaret är ja: hur kunde han vara medveten och samtidigt vara kraftigt påverkad av alkohol och droger? Det ligger väl i sakens natur: är man kraftigt påverkad av alkohol och droger blir då inte medvetandet påverkat å det grövsta? Det är väl hela påhängen med att vara kraftigt påverkad av just alkohol och droger? Varför annars festa på? Vidare angående Virtanen, när det gäller anklagelser från andra kvinnor påstår han att det handlar om märkliga och allvarliga anklagelser som han inte kan försvara sig mot. Varför går det att försvara sig mot anklagelserna? För att hans inte mins dem, eller för att Virtanen brott inte är försvarbara? För övrigt: varför kan man inte försvara sig om man bara betett sig lite “tölpigt?” Det förstår inte jag? Timell “Jag har alltid gått in för att roa, dra skämt som ibland har gått över gränsen, och jag har inte fattat att det har gjort folk illa/…/Vad jag har läst där så är det att jag tydligen har tagit henne på rumpan i någon frukostkö. Det här är elva år sedan. Jag har inga som helst minnen här/…/Jag har gjort saker som jag inte har menat något illa med. Som inte har varit avsedda som sexuella trakasserier” https://www.svd.se/timell-erkanner-flera-anklagelser–soker-hjalp Samma sak här. Mins man inte vad man gjort, hur kan man då utesluta att man inte sexuellt kränkt eller till och med våldtaget något? I lagens mening räcker det med att föra in fingrar i en kvinnas underliv, mot hennes vilja, för att det skall klassas som våldtäkt. Ja menar, mins man inte, så mins man inte. Finns inget mer att säga om det. Sedan verkar allt menat som ett skämt. Ha lite roligt bara. Samma förklaringar ger Peter Aalbaek Jensen: Han minst inte. Mins man inte, så mins man inte. Det vill säga… Read more »

Erik
9 november 2017 kl 10:47

@Öystein Rönne

Finns det inte ett mönster i (bort)förklaringarna runt sexuella kränkningar av maktens män? Har vi inte hört detta tidigare? Citerar här från din länk?

“Allt jag gör, gör jag utifrån ett slags skämt/…/Jag menar att jag inte sexuellt har trakasserat någon/…/Det var minst femton år sedan de här händelserna ägde rum och jag kommer inte ens ihåg dem. Det är extremt att det här blir offentliggjort nu. Jag menar att jag inte har missbrukat min makt. Jag har säkert gjort många fel och de diskuterar jag gärna men jag ägnar mig inte åt underkastelse eller åt att missbruka min makt”.

Lät det inte på samma vis när med Timell och Virtanen trodde att de kunde slingar sig ur detta? Beror alla dessa slentrianmässiga förklaringar på bristande fantasi eller vad?

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
9 november 2017 kl 08:15

Jaha, då fick äntligen även den danske producenten Peter Aalbaek Jensen bita i gräset trots sin uppenbart grandiosa självbild. Välkommen till verkligheten, som nu tycks ha kommit ikapp!

https://www.expressen.se/noje/filmbolag-bryter-med-hyllade-producenten/

Erik
6 november 2017 kl 15:06

Schibsted ”arbetsbefriar” våldtäktsanklagad medarbetare, en höjdare inom Schibsted.
Tidigare har han varit chef för sociala medier på Aftonbladet även har varit chefredaktör för Nyheter 24. Senast har han arbetat direkt under Schibsted, men fortsatt att skriva krönikor åt Aftonbladet.
https://www.nordfront.se/schibsted-arbetsbefriar-valdtaktsanklagad-ehsan-fadakar.smr

Den som nu vill få detta till att #Metoo var planerad i förtid bör nog tänka om. För i annat fall, förklara då hur det kan komma sig att medias gunstlingar som garanterat både är feminister samt PK enda upp i ballongknuten nu kölhalas.

Erik
6 november 2017 kl 10:29

Känd svensk komiker utreds för två våldtäkt. Nu börjar även Metoorörelsen äta sig in i PK-kändisarnas värld.
https://petterssonsblogg.se/2017/10/29/den-svenske-komikern-soran-ismail-utreds-for-tva-valdtakter/

Erik
6 november 2017 kl 08:02

Första #metoo-kvinna in i fläkten (SR):
“Den berörda SR-profilen är just nu inte i tjänst, hon sjukskrev sig i samband med att internutredningen inleddes”.

https://www.svt.se/svttext/web/pages/115.html

Torbjörn Sassersson red.
Admin
4 november 2017 kl 23:35

Tydligen ville inte Persbrandt, enligt en källa, outa trier…

Aftonbladet (4 nov 2017): Strök sexövergrepps-scen – efter journalistens frågor

“En scen i Mikael Persbrandts nya memoarer beskrev ett sexuellt övergrepp på en kvinna regisserat av en känd regissör. Bara dagar före lanseringen ströks övergreppsscenen – efter frågor från journalister, enligt Dagens Nyheter.
– Den har strukits av juridiska skäl, säger Anna-Karin Korpi på Albert Bonniers förlag till Nöjesbladet.”

https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/rvKkm/strok-sexovergreppsscen–efter-journalistens-fragor

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
4 november 2017 kl 16:30

Inte helt förvånande har nu även Mikael Persbrandt hamnat i skottgluggen. Aftonbladet.se skriver idag att: “En scen i Mikael Persbrandts nya memoarer beskrev ett sexuellt övergrepp på en kvinna regisserat av en känd regissör.
Bara dagar innan lanseringen ströks övergreppsscenen – efter frågor från journalister, enligt Dagens Nyheter.
– Den har strukits av juridiska skäl, säger Anna-Karin Korpi på Albert Bonniers förlag till Nöjesbladet.”
Se vidare länk nedan:
https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/rvKkm/strok-sexovergrepps-scen–efter-journalistens-fragor

Återigen sticker Bonnier fram i föga smickrande sammanhang, som inte kan gagna dem särskilt mycket.
Aftonbladet skriver vidare i samma artikel:
“Mikael Persbrandts nya memoarbok ”Mikael Persbrandt” innehöll från början en övergreppsscen, rapporterar Dagens Nyheter.
I versionen som delades ut till tidningens journalist beskriver skådespelaren ingående ett sexuellt övergrepp på en kvinna som han själv deltar i – och som regisseras av en ansedd regissör.
Händelsen beskrivs som en flashback till något som hänt ”eller kanske inte hänt”.
I en lång intervju med Dagens Nyheter som publicerades under lördagen får Mikael Persbrandt frågan om händelsen är verkligen eller inte. Han svarar kryptiskt.
–  Det var ju en dröm. Märklig dröm, eller hur? säger han.”

Hm, vad ska man tro om detta? Hur många mörka historier ska egentligen avslöjas… och vad blir månne fortsättningen av detta…

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
2 november 2017 kl 08:16

Erik, det är just det jag menar måste ske. Att ansvariga chefers huvuden rullar. Och det är väl inget som Bonnier önskar. Men det blir inte alltid som man önskar. Ibland måste man ta beslut som är obekväma.

Bonnier har redan allvarligt skadat sitt varumärke. Då gäller det att vara snabb. Dessutom är deras uteblivna krafttag en kränkning av de utsatta offer, och en otrolig nonchalans mot alla Bonniers kunder.

Erik
1 november 2017 kl 23:49

Öystein Rönne, Ja … Hm… Skulle Bonnier hörsamma din ord skulle ytterligare huvuden troligen rulla. Vem vill det? Det skulle dessutom vara att erkänna sig besegrade av de Social Medierna. Det kan man inte kosta på sig. Nej, här gäller det att förneka in till sista blodsdroppen. Ty så gör konservativa företagsstrukturer.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
1 november 2017 kl 19:31

Erik: som vanligt en bra beskrivning/sammanfattning!

Själv för jag en monolog med Bonnier i denna infekterade affär. Jag en fattig stackare, Bonnier en medial gigant.

Hur kommer det sig att Bonnier i denna “affär” inte sköter sina kort? De borde ju ha alla medel i världen för att sköta deras, vid det här laget, många och minst sagt olustiga affärer. Blundar man för sina säkert många “krishanterares” råd, eller nonchalerar man den helt enkelt?

Som jag ovan redan skrivit så vänder sig nu tunga profiler på TV4 mot TV4-ledningen med VD´n Carsten i spetsen. Se länk från Expressen nedan:
https://www.expressen.se/noje/tv4-i-personalmote-efter-polisanmalan/

Nästa steg i processen med det sjunkande skeppet tror jag blir att ett flertal “tunga” personer nu lämnar TV4. Har ni fortfarande inte vaknat Bonnier??? Eller anser ni er strategiskt fullkomliga, precis som en del av era bolag tycks anse sig???

JAG LOVAR, FORTSÄTTER DENNA ER HANDLINGSFÖRLAMNING KOMMER NI ATT FRAMSTÅ SOM EN TAFATT, NAIV OCH EKONOMISKT MAKTFULLKOMLIG SURDEG!

Erik
1 november 2017 kl 14:03

Rapporteringen runt Weinstein-skandalen följde den massmediala dramaturgin till punkt och pricka: äldre mäktig rik man utnyttjar ung kvinna.

Den massmediala dramaturgin (när den sammanfaller med feminismen/kulturmarxistiska narrativet) blir lätt till en laddad cocktail, som lever sitt eget liv. Dramaturgins undermedvetna sensmoral appellerar nämligen till våra arketyper. Ovan nämnda bygger på att alla kvinnor ÄR offer (likt barn) som skall hjälpas och skyddas och alla män ÄR förövare som skall straffas, eller möjligen ta ansvar kollektivt. Den så kallade könsmaktsordningen.

Det går inte att stoppa en sådan berättelse. Allt du kan göra är att nyansera den.

Intressant blir det när kvinnor själva utgör bålverket i tysthetskulturen kring sexuella trakasserier som fallet kring TV4s kvinnliga chefer. Är dem här att betrakta som förövare eller offer? Självklart betraktas manliga chefer, som gör begår samma misstag som del i en kollektiva förövarliga.

Men, man skulle också kunna betrakta den massmediala dramaturgin som någonting mittemellan budskap och språk. Då blir det lite lättare att läsa av samt förutsäga utgången med massmediala drev.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
31 oktober 2017 kl 14:33

Ska bli spännande att se fortsättningen i media för Soran…

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
31 oktober 2017 kl 11:31

Bonnier (läs: koncern-VD och ägare) – känner ni inte att er skuta håller på att sjunka?
Fortfarande sitter TV4´s ledning kvar med såklart ert goda minne. Visst, det handlar om pengar, och nu har ni ju äntligen gjort er av med Martin Timell och därmed förlorat en del pengar. Men resten av de ansvariga i TV4´s ledning då??? Varför sitter de kvar? I min kanske naiva enfald så var jag iaf tidigare ganska
övertygad om att Bonnier vid det här laget äntligen plockat fram kvasten.

Det som istället nu sker är att andra populära programledare (såsom Soraya Lavasani, Rickard Sjöberg, Jenny Strömstedt, Peter Jihde och reportern Jens B Nordström) har tappat tålamodet och nu går ut och öppet kritiserar situationen. Nästa steg är att dessa (och i så fall troligen fler) lämnar kanalen frivilligt och då förlorar man ännu mer pengar (populära programledare och reportrar som genererar intäkter försvinner). Vid det laget är haveriet totalt! Se återigen länk från Expressen.se:
https://www.expressen.se/noje/harda-kritiken-mot-tv4-fran-egna-profilerna/

Man skulle bildligt talat kunna säga att:
Bonnier ser att ett av sina värdefulla skepp riskerar att sjunka på grund av att man dragit ut en bottenplugg. Och för att förmodligen göra smärtan kort ser man till att dra ur en bottenplugg till.
Smart!!

Vinnare: De som internt gått ut med offentlig kritik av ledningen – starkt!

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
30 oktober 2017 kl 14:27

Det är verkligen illa som det ser ut i Sverige avseende alla övergrepp och avslöjanden kopplade till #metoo. Ändå är det bara toppen på ett isberg. Och utan att försöka förringa detta ska vi nog vara glada att vi inte bor i Danmark. Jag satte kaffet i vrångstrupen i morse när jag i dagens Metro läste om den danske producenten Peter Aalbaek Jensen.

Detta “Svin” – han kallar sig själv det – anser att anklagelserna mot att filmbolaget Zentropa (där han är delägare) inte är ett problem, skriver SVT´s “Kulturnyheterna”.

Peter Aalbaek Jensen har i en intervju med Weekendavisen berättat hur en praktikant “belönats” med en prostituerad.

Efter att flera kvinnor efter #metoo-kampanjen med anknytning till bolaget talat ut om sexuella trakasserier, varav en del riktar sig mot just Peter Aalbaek Jensen säger han följande:

– Jag är helt emot att skrämmas till att bli en asexuell socialdemokrat, säger han till “Kulturnyheterna” och förklarar att han “gärna” tafsar på sina anställda.

Vidare säger producenten att han tycker det är roligt och att han inte kommer att ändra på sitt beteende.

Allt enligt dagens Metro som i sin tur citerat TT.

Kanske kan Danmark var den “utpost” att fly till för alla som nu i Sverige blivit “avslöjade” i stället för en reträtt på betydligt mer avlägsna platser där en del nu befinner sig på.

PS. Peter Aalbaek Jensen grundade tillsammans med regissören Lars von Trier filmbolaget Zentropa som ligger bakom filmer som “Dancer in the dark”, “Melancholia” och kommande “The house that Jack built” DS.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
29 oktober 2017 kl 08:42

Tips till Bonniers ägare och VD: Att Carsten fortfarande sitter kvar som VD tolkar jag som att man ännu inte hittat någon lämplig ersättare. Därför får ni här mitt tips, Jenny Strömberg! Hon har som programledare på ett kraftfullt sätt ifrågasatt nuvarande ledning med Carsten i spetsen. Modigt, trovärdigt och förtroendeingivande! Och just ett nytt förtroendekapital kan nog inte TV4 och Bonnier få för lite av just nu.

https://www.expressen.se/noje/stromstedts-harda-kritik-mot-tv4-cheferna-vansinnigt-ingen-behover-lamna/

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
28 oktober 2017 kl 14:05

Även om Bonnierkoncernen ännu inte sparkat Carsten och hans närmaste, så måste jag ändå säga att de har vidtagit en hel del kraftfulla åtgärder, som säkert kommer att bidra till att man kanske kan rädda sitt skamfilade varumärke. Se Expressens artikel:
https://www.expressen.se/noje/bonniers-krisatgarder-efter-timell-skandalen-/

Måste samtidigt säga att Expressen (även om de i min värld fortfarande tillhör MSM) har skött bevakningen av dessa “företagsträsk” väldigt bra. Okey, de har iaf ännu inte haft en egen motsvarande “sunkig” affär, men jag tycker att de ska ändå ha kredit för sina kritiskt granskande artiklar, i detta avslöjade träsk, för att de håller en i mitt tycke här en hög journalistisk nivå.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
28 oktober 2017 kl 08:35

Jag hade fel angående min gissning om att Carsten skulle tvingas till sorti före 17.30 igår. Jag tycker nog fortfarande att min gissning var rimlig. Nåväl, det blev inte så. Kanske Bonnier vill ge honom lite mer tid att städa upp inför en ny VD´s intåg, och sig själva lite mer tid att hitta en ny. Dock skulle det isf förvåna mig, då man för varje timma som går tappar ytterligare i trovärdighet och än mer skadar ett redan rejält sargat varumärke. En insikt som alla har som gått “Krishanteringskursen, del 1”.

Eller kanske är det så att Bonniers ägare här har satt sin tilltro till någon övre makt att tillse att de inte går helt vingklippta ur denna historia som blottat en stor varböld i deras företagskultur. Så vi får väl se.

Erik: Bra beskrivet!

Erik
27 oktober 2017 kl 11:02

“Felbedömningen” (från mediernas eget perspektiv) som gjordes var att rapportera om Weinstein-skandalen på det sätt som gjordes, utan att ha en susning om hur illa det var stället på hemmaplan. Orsaken till den kollektiva ovetskapen stavas media-chefsledningarna, som levt i aktiv förnekelse, och som nu faller på eget grepp. Eller uttryckt annorlunda: Det ledande skiktet i media saknade kompetensen om den egna mediedramaturgin. På så sätt vässade medierna själva “me-too-rörelse-vapnet” tills det blev dödlig vasst. Sedan omdirigerades rörelsen av sociala medier, som nu vände det tveeggade svärdet mot medierna själva. I och med detta var medierna tvungna att rapportera om, vad de tidigare rapporterat om.

I publiceringssamnang är detta en oförlåtligt misstag. Journalismen har nämligen en inneboende dialektik: Den vassaste kommunikatören vinner varje slag, så länge du alltid håller dig till mediedramaturgin.

Därför ger dig rätt här Öystein Rönne, när man läser följande från TV4:s vd Casten Almqvist: “– Man har aktivt blundat för saker av skäl som är ganska svåra att svara på, säger han”.

Låt oss plocka lite i detta: Först, vilka är “man” här? “man” kan tolkas som hans underordnade chefer på TV4, och lite, lite han själv också, möjligen? Här gäller det att helgardera sig. Sedan är skälen inte alls svåra att förstå, ty det stavas pengar.

Man kan alltså inte både ha kvar kakan och samtidigt äta upp den. Använder man aktiv förnekelse som försvar ena stunden och i nästa stund skyller på samma förnekelsen (som om man själv är ett offer) är man helt enkelt en dålig kommunikatör. Summa kardemumma, så finns det en hel del övrigt att önska hos kommunikationseliten i detta land.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
27 oktober 2017 kl 08:53

Jaha, då åkte tydligen även TT in i fläkten.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/R3Ex2/efter-anstalldas-metoo-inlagg–tt-tillsatter-utredning
…rapporterar av alla…Aftonbladet!

Fan vad utbrett detta är!

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
27 oktober 2017 kl 08:43

Eller som man också skulle kunna uttrycka det:
– Drar man ur pluggen så åker alla ut med badvattnet.
– Det gäller att inte hoppa i galen tunna.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
27 oktober 2017 kl 08:32

Jag är ganska övertygad om att TV4´VD Casten Almqvist inte sitter kvar många timmar till.

Jag dristar mig till att gissa att han fått gå senast 17.30 idag fredag. Trenden ser ut så tycker jag när nu äntligen Bonnier börjat agera. Och såklart kommer Casten att dra med sig fler ur sin ledning i fallet.

(Detta skrevs 08.31)

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
27 oktober 2017 kl 08:22

Tydligen har Tomas Franzén (VD för Bonnier AB) nu i elfte timmen svängt (alternativt av Bonnierfamiljen tvingats att svänga), och meddelar att den “externa” utredning som beställts av TV4 själva, nu skall rapportera resultatet till styrelsen. Tidigare var ju tanken att rapporten skulle gå till TV4´s ledning, som ju också beställt den. Se länk nedan:

https://www.expressen.se/noje/ledningen-granskas-av-egna-styrelsen/

Erik
27 oktober 2017 kl 07:15

@Öystein Rönne tack för fin sammanfattning. Du skriver väldigt bra. Nog nu från klubben för inbördes beundra. Ska smälta detta ett tag. Håller med: Aftonbladet letar med ljus och lyckta efter nästa supernyhet. Hittar dem inte vad de söker, varför inte göra det dem är bäst på: skapa egna nyheter.

Stort + för Expressens granskning.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
26 oktober 2017 kl 19:59

Jag är övertygad om att ledningen för framförallt Aftonbladet desperat letar efter en “supernyhet” som kan ta intresset från deras “affär” med Fredrik Virtanen. Ska de lyckas??? Spännande fortsättning följer!

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
26 oktober 2017 kl 19:34

Som jag ser det har styrelserna för Aftonbladet, TV4 och SVT m.a.a. det som skett följande alternativ:

1) sparka VÄL VALDA chefer och därmed visa handlingskraft (kan i bästa fall leda till ett förnyat förtroende).
2) stoppa huvudet i sanden och hoppas att företagsledningarna sköter detta själv (kommer med stor sannolikhet att leda till ett permanent cementerat misstroende från en mycket stor del av läsarna och tittarna, och därmed ett kraftigt urholkat varumärke).

Här finns ingen genväg! Verkligheten kan ibland vara tuff, men styrelserna har betalt och är tillsatta för att vid behov ta just sådana “obekväma” beslut. Klarar man inte av det bör även styrelserna avgå och det är ägarnas uppgift att verkställa detta om det inte sker frivilligt.

Det gäller att kraftfullt visa att de nu framkomna missförhållandena är absolut oacceptabla, och då kan man inte fuska eller försöka gå genvägar!

Fega inte ur nu, kan inte vara kul att gå till historien som en samling ynkryggar!

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
26 oktober 2017 kl 18:52

Erik, du gör som vanligt bra sammanfattningar och kommentarer på detta ämne. Jag håller med dig om det du skriver, men vill göra följande tillägg:

Avseende cheferna: De försöker såklart klamra sig fast vid makten genom att använda, oerhört i sammanhanget slitna idéer, om att “gå till botten med problemet”, tillsätta diverse utredningar som de sedan själva ska granska innan de offentliggörs. Vidare uttalanden som att “självklart så skiljer jag på privat umgänge och det som sker på jobbet” (vilket skitprat, tror de att alla läsare är idioter?). Begriper de inte att de sitter i samma båt, förlåt – tunna.

Om intensionen i den egna policyn sedan många år tillbaka har varit att sådant som nu uppstått, aldrig ska kunna ske, så har de haft alla möjligheter i världen att dra i handbromsen åtminstone det senaste decenniet. M.a.o. så är trovärdigheten lika med noll, och vad värre är, man tycks tro att medborgarna ska svälja detta. VI “VANLIGA” MEDBORGARE ÄR INTE IDIOTER!

Avseende Martin Timell och Fredrik Virtanen: De ger sig på det enda desperata de kan göra (säkert i intimt samarbete med respektive ledning), nämligen att göra en pudel. De har båda haft ett par dagar på sig att tänka ut hur de ska ta sig ur detta utan att köras ut ur stan med tjära och fjädrar. I pudeln ingår att “erkänna” att man har begått en miss, betett sig taffligt och kränkande m.m.

Men avseende sexualbrott såsom våldtäkt och sexuellt ofredande så ställer de sig helt oförstående till detta. Är detta ett framgångsrikt koncept? Ja kanske, därför att de flesta av dessa offentliggjorda “brott” nu är preskriberade. Här kan man mao med relativt stor säkerhet blåneka, eftersom ord står mot ord eller att preskriptionstiden för straff har gått ut. Det jävliga med detta är att de som utsatts för dessa brott får en dubbel “käftsmäll”. Först vill ingen lyssna på det hela, och sedan tar de sig undan påföljd p.g.a. ovan = “käftsmäll 2”

Däremot tror jag att både Martin Timell och Fredrik Virtanen är helt rökta i alla offentliga sammanhang. Välförtjänt tycker jag!!

Återstår att se vad ägarna till de drabbade kanalerna och redaktionerna kommer att göra. FÖR DET KAN VÄL ÄNDÅ INTE VARA SÅ ATT DE ÄR LIKA KORKADE OCH NAIVA SOM SINA EGNA PRODUKTIONSBOLAG OCH REDAKTIONER???

Erik
26 oktober 2017 kl 16:17

Tror nog vi börjar se av avmattning i “metoodramat” i medierna nu. Det kan inte gå längre än att de granskar varandra, vilket ledde till att huvuden rullat. Möjligt blir det nån enstaka rättslig åtgärd och en mängd utredningar – interna som väl som externa. Möjligen att skatteverk vill titta lite närmare på samtliga berörda chefers byggförmåner, om de nu går att bevisa vad de eventuellt har fått av Timell? Värst drabbad (utöver offren förstås) var nog TV4, fast de grövsta övergreppen skett på Aftonbladet och SVT.

Gällande TV4 är det svårt att sia om framtiden. Officiellt är styrelsen nöjd med chefernas krishantering. Är det något som jag har lärt mig, måste det vara kommunikationen från TV4 utåt mot andra medier. Deras uttalanden och pressreleaser har imponerat språkligt i sin kommunikativa genomslag – alltså att förneka utan att förneka. Kan hända att andra medier inte släpper granskningen kring TV4s chefer. Har drevet fått blodsmak, släpper dem inte taget så lätt. Kanske någon chef får gå? Om styrelsen vill göra sig av med cheferna (vilket jag förmodar att de vill på sikt) kan de inte spraka alla på en gång. Nya chefer inom media på de här nivåerna är inte lätta att hitta (Sverige är litet) eller locka över från andra håll. Men skulle inte förvåna mig om cheferna på TV4 också letar efter andra jobb just nu.

Timell är körd. Virtanen är eventuellt kanske körd? Det är inte alls säkert. Med körd menar jag fortsatta bra betalda toppjobb inom media. Dels är han journalist vilket inte Timell inte är, och han vet betydligt mera hur medier fungerar. Dels har Virtanen ett imponerande nätverk vilket Timell förstod att man måste ha. Att Virtanen pysslat lite med droger verkar inte Aftonbladet bry sig så värst mycket om. Beror nog på att han inte är så ensam om det på Aftonbladet. Han kanske kommer han tillbaka i något betydligt mindre medieformat. Timell kommer att hamna i medieskuggan. Kanske glad gubbe på skansen eller nåt. Eller så gör han karriär inom frikyrkan, där han en gång kom ifrån.

Vad som kommer att kvarstå är en helt ny struktur runt i medierna runt massmediala personligheter.

Erik
26 oktober 2017 kl 11:37

De berörda männen på TV3 är troligen Patrick Grimlund på Lyxfällan och Bygglovs-Matte. Detta framkommer bland annat här:
https://www.facebook.com/jenny.appelgren?hc_ref=ARRg7ZjaOjCa_R6rFggEDjYFh5PtJhgSWvTXnINMLSLFmzEqXFf6n43zrPKIAkW7ZMQ&fref=nf&pnref=story

När det det bara expressen kvar att outa olämpliga medarbetare, om de nu har lik i garderoben?

Erik
26 oktober 2017 kl 10:30

Detta är rätt typiskt för svaga chefer att de försöker slinga sig undan det ansvar som kommer med just makten att vara chef. Därför diskvalificerar dem sig själva – dem är inte av rätta virket för chefsfunktioner.

Först förnekar dem all kännedom. Sedan bakar dem och säger att de gjort fel. Sist av allt vägrar dem att ta del av bevisen, Det är klart att en chef eller en ledning inte kan göra något åt missförhållandena om man vägar att ta del av bevisen? Fortfarande vägrar hon. Vill Åsa Sjöberg inte ta del av bevisen, kan hon göra det genom att avgå. Då slipper hon hantera detta och således även slippa se sexfilmen.

Ansvaret ligger naturligtvis hos medieägarna att utse chefer som är chefer samt sparka chefer som inte är chefer.

Erik
26 oktober 2017 kl 10:20

Den ena halvan är att vissa män inom media kommer med allt från kränkande kommentarer, tafsande till våldtäkter. Den andra halvan är den tysthetskultur som många kvinnor också ängar sig åt. Här är ett typiskt sådant:
TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg ville inte se de sexfilmer som Martin Timell skickat till sin dåvarande kollega Lulu Carter.
https://www.expressen.se/noje/-tv4-chefen-asa-sjoberg-vagrade-se-timells-sexfilm-nu-tar-hon-pa-sig-skulden/