Christer Nilsson: Vad fan får vi skattebetalare för pengarna?

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 14 november 2017
- Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson – Foto: Johan Arvidsson

“Vad fan får jag för pengarna”? sa Leif Östlund” – har redan fått status som nytt talesätt i Sverige. För detta har han stämplats som en girig, omoralisk svikare som bör skämmas. Detta för att han betalat mer i skatt till utlandet där han tjänat pengarna än till det svenska skatteverket.

Text: Christer Nilsson, historiker, författare

I övrigt har han så vitt man vet sysslat med laglig skatteplanering – av somliga kallad aggressiv – liksom mången svensk, som haft möjlighet, har gjort i alla tider.

Leif Östlund borde har frågat i stället: Vad fan får vi skattebetalare för pengarna? Svenskar som inte känner igen sitt land längre: Människor som dör i onödan i svensk sjukvård på grund av resursbrist eller i äldreomsorgen på grund av vanskötsel.

Statlig och byråkratisk korruption inom Skatteverket inom Riksrevisionen, inom Statens fastighetsverk, inom Transportstyrelsen där statsråd och statssekreterare fallit som käglor. En massinvandring och integration som gått överstyr där enbart de ensamkommande ”barnen” 2017 kostar 34 miljarder, det vill säga lika mycket som det svenska rättsväsendet.

Skola, sjukvård, socialtjänst och bostäder är områden som vacklar inför det massiva invandrartrycket.

Den mest realistiska totala kostnaden för detta är enligt ekonomerna hisnande 250 miljarder kronor per år. Så vad fan är det vi har fått för våra skattepengar? Och det är inte staten som betalar detta utan det är du och jag som skattebetalare som gör det.

Magdalena Andersson, EU och världens journalister, inklusive dem i Uppdrag granskning, borde i stället ägna alla krafter åt att avslöja – och komma åt – de största globala nolltaxerarna som Google, Facebook, Twitter, med deras gigantiska inkomster.

Dessa har verksamheter i hela Europa och övriga världen men som uteslutande skattar i tjugo olika skatteparadis som Malta eller i världens största skatteparadis Delaware i USA där hundratusentals bolag skapar billiga skalbolag och där globala företag med svenskanknytning som Ikea, Telenor, ABB och Astra Zeneca alla har placerat sina brevlådeföretag.

Men denna elit är bara en av de många aktörerna: Där finns ett oräkneligt antal brottslingar: Japanska, italienska och ryska maffian, narkotikasyndikat, vapensmugglare och terrorfinansiärer. I april 2016 exploderade Panamaläckan och i november 2017 Paradisläckan. Snart är det säkert dags igen.

Alla undersökande journalister borde också syssla med den intressanta frågan: Vem/vilka är det som hackar och läcker hela tiden – och varför? Vem är den mystiske visselblåsaren ”John Doe”?

Text: Christer Nilsson, historiker, författare


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Vem fan kommer i hastigheten på vad man får för sina skattepengar när man blir överraskad med en mikrofon i ansiktet. (Tänk om Östling rabblat upp allt han får för sina skatter. Det hade blivit så tråkig TV att man klippt bort det)
  Det finns ingen nåd för uttalanden som görs pressade lägen. Men bra rubriker blir det och många får vädra sin indignation.
  Precis som Christer Nilsson skriver så kan de stora elefanterna simma lugn.

 • Vad fan får VI skattebetalare för pengarna, är en mycket bättre fråga än när en skatteplanerande mångmiljonär frågar vad HAN (som om det nu vore HAN ENSAM, som tjänat ihop förmögenheten) fått för sitt skattebidrag? Två gratis universitetsutbildningar. Han hade troligen inte haft råd att studera, i ett land där var och en själv måste betala för att få studera på universitet.

 • Vänd på kuttingen och gör Sverige till ett skatteparadis!
  Nu köper våra skattepengar Reifeldts himmelrike med en spännande kulturblandning och “egendomsutjämning”.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *