USA:s Justitiedepartement tvingar ryska RT att registreras som “utländsk agent”

publicerad 19 november 2017
- av Torbjörn Sassersson red.
RT.com, studio - Pressfoto
RT.com, studio - Pressfoto
RT.com, studio – Pressfoto

NOTERAT. Hybridkriget mellan Väst och Ryssland fortsätter. Det senaste är att det amerikanska Justitiedepartementet tvingar ryska kanalen Russia Today (RT) att registrera sig som –  utländsk agent – enligt Foreign Agents Registration Act Enforcement (FARA). Den svenska kanalen SVT stämmer in i kören. 

I en artikel på den statliga kanalen SVT ställs frågan: “Frågan är hur olika länder ska ställa sig till statliga ryska mediekanaler och deras möjliga påverkan. Till exempel tv-stationen RT och nyhetsbyrån Sputnik.”

SVT (“Sweden Today”) fortsätter med att triumfera:

“I franska presidentvalet i år stängde Emmanuel Macron ute de två. En talesman för Macron anklagade dem då för en ”systematisk vilja att skapa fejknyheter och sprida falsk information”.” – Carl Fridh Kleberg, SVT

RT:s chefredaktör Margarita Simonjan gav svar på tal:

“Det är alltså på detta vanärande sätt yttrandefriheten upphör i ett land som stoltserar med sina friheter nästan lika mycket som med sin camembert och brie”. 

Simonjan får stöd från den amerikanska pressfrihetsorganisationen “Committee to Protect Journalists” (CPJ). Programchefen för Nordamerika, Alexandra Ellerbeck säger.

“Vi är inte bekväma med att regeringar ska bestämma vad som är journalistik och propaganda”.

Foreign Agents Registration Act Enforcement (FARA) som klubbades igenom 1938 hade målet att bekämpa nazipropaganda, men tillägg till lagen på 1960-talet gör att den kan användas mot politiska aktiviteter och lobbyism, enligt amerikanska Justice.gov.

SVT fortsätter i sin artikel med orden:

“Samtidigt bör man vara medveten om hur de statliga ryska medierna fungerar, och att de företräder den officiella ryska hållningen och ha i åtanke att deras verksamhet är något som redan nu pågår.” – Carl Fridh Kleberg, SVT

Så skriver alltså det statliga SVT i sitt fortsatta försök att företräda den officiella svenska hållningen och minska allmänhetens oro, en påverkansverksamhet som pågår ständigt.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat