Nu kan robotar göra volter och snart tar de mäklarnas och fotomodellernas jobb

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 november 2017
- NewsVoice redaktion
Ex Machina - Wallpaper

NOTERAT. En människoliknande intelligens hos robotar innebär att dessa kommer att kunna förklara hur de löser sina uppgifter och de kommer att kunna interagera med människor. Hemligheten är att kunna lära av egna misstag och av historien, vilket knappast är en mänsklig styrka.

Idag är robotar – eller egentligen datorprogram – redan bättre på att lösa vissa uppgifter än människor som tex att spela schack och andra brädspel. En robot som släpps ut i samhället måste kunna enormt mycket mer

“Vi måste bli bättre på att koppla ihop olika typer av data, som text, bild och ljud, till en gemensam kunskapsbas som systemen står på, och baserat på den kan robotarna lära sig nya saker snabbare. Det behöver hända, men hur vi ska komma dit är vi osäkra på än så länge”, säger Daniel Gillblad, dataanalytiker och chef för AI-forskningen på forskningsinstitutet Swedish Intitute of Computer Science.

Just nu forskas det mycket på hur robotarna ska kunna redovisa hur de löser olika uppgifter. Hur exakt en robot får ett bra resultat vet sällan forskare. Om människans ska kunna fatta rätt beslut om hur robotar ska kunna integreras i samhället och där utföra avancerade arbetsuppgifter måste robotarna kunna förklara hur de lyckas, när de är säkra och varför de är osäkra. Det gäller tex självkörande bilar. Den artificiella intelligensen måste veta vad som händer i närmiljön och vara säker på att vad den uppfattar är korrekt.

Ex Machina - Wallpaper
Från scienfiction-filmen “Ex Machina” med svenska Alicia Vikander i huvudrollen som robotmänniska – Bild: Wallpaper

Yrkena med störst risk att blir ersatt av en robot om ca 20 år

 • Fotomodell 98% sannolikhet att en robot ersätter en människa
 • Kassapersonal (93%)
 • Mäklare (73%)
 • Biomedicinsk analytiker (68%)
 • Pilot (32%)
 • Lagerarbetare

Yrken som robotar knappast kommer att ersätta inom en rimlig framtid

 • Hårfrisör
 • Bilmekaniker
 • Kreativa yrken (designer, konstnär)
 • Terapeut
 • Förhandlare
 • Vårdpersonal som kan ge äkta omtanke

NewsVoice spånar på vilka robotyrken som kommer att bli framgångsrika om 20-30 år

 • Journalist inom mainstream media (robotjournalister finns redan)
 • Rådgivare till Regeringen
 • Myndighetshandläggare
 • Parkerkingsvakt
 • …eller vilket yrke som helst som baseras på politisk korrekthet

“Recent advances mean that AI can now write readable, flowing copy, and churn out repetitive articles faster than the most caffeinated hack.” – The Guardian

Text: NewsVoice

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: robotar
Stöd NewsVoice 2024
 • Det blir som Venus Project kanske?

  Vi behöver inte jobba lika mycket som vi gör, systemet kan bli självrullande på ett helt annat sätt.

  Jaeques Frsco sa att det går att leva i en värld utan pengar i ett sånt samhälle.

 • Hasse, tanken är intressant. Om fler och fler tjänster och arbete tas övre av arbetande datorer, vem ska då försörja alla politiker?

 • “Om människans ska kunna fatta rätt beslut om hur robotar ska kunna integreras i samhället och där utföra avancerade arbetsuppgifter måste robotarna kunna förklara hur de lyckas, när de är säkra och varför de är osäkra”.

  Newsvoice spånar. Låt oss därför spåna vidare: När robotar och AI blir intelligente än oss människor, varför skulle dem låt oss bli medvetna om det? Den inneboende motsättningen handlar om en viss intelligensnivå i förhållande till en lägre intelligensnivå. Alltså inte bara att sitta på en större mängd information, snabbare söka/finna relevant fakta, snabbare dra relevanta slutsatser baserat på sin överlägsna kapacitet, som ger ett medvetande om den dominerande förmågan samt till sist även överväga vilka konsekvenser det medför för en AI att avslöja sitt intelligenta övertag.

  Tänker mig några grundläggande kriterier för en artificiellt intelligens så väl som för ett biologiskt; Vet inte i vilken ordning medvetande och intelligens står i förhållande till varandra, men ett vet jag: Den överlägsna biologiska intelligensen är medveten om sitt övertag i samma stund den möter sin underlägsna motsvarighet. Varför skulle det förhålla sig annorlunda med artificiell intelligens?

  Vidare vet jag inte hur samarbete och konkurrens står i förhållande kring högre intelligensnivåer?
  Tycker mig se att i nio fall av tio konkurrerar två höga intelligensnivåer oftast med varandra, förutsatt att inte bägge tjänar på att samarbeta. Skall två olika intelligensnivåer samarbeta blir det alltid på den lägre nivåns villkor, aldrig på den högers, annars sker inget samarbete, vilket torde ge en kollektivt “sämre” resultat – varför då samarbeta?

  Frågor: har det någonsin hänt att ett överlägset biologiskt intelligens frivilligt gått på med att försämre sin överlägsna kapacitet? Vore inte det ett ointelligent beslut?

  Slutsats: Det kan mycket väl bli så att en överlägsen artificiell intelligens inte alls låter oss bli medvetna om dess överlägsenhet – kan i sin tur betyda att vi redan hamnat för länge, länge sedan – jag menat hur skulle vi kunna veta att det förhåller sig så, eller inte förhåller sig så?

 • Dags för robotar att börja betala skatt kanske?
  Om en robot kan jobba 24 timmar om dygnet 7 timmar i veckan och aldrig gå i pension, inte ha några sociala utgifter och inte ha intresse av pengar, så skulle dem kunna betala minst fyrdubbelt i skatt mot vad en genomsnittslig människa gör.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *