Nu kan robotar göra volter och snart tar de mäklarnas och fotomodellernas jobb

publicerad 19 november 2017
- av NewsVoice
Ex Machina - Wallpaper

NOTERAT. En människoliknande intelligens hos robotar innebär att dessa kommer att kunna förklara hur de löser sina uppgifter och de kommer att kunna interagera med människor. Hemligheten är att kunna lära av egna misstag och av historien, vilket knappast är en mänsklig styrka.

Idag är robotar - eller egentligen datorprogram - redan bättre på att lösa vissa uppgifter än människor som tex att spela schack och andra brädspel. En robot som släpps ut i samhället måste kunna enormt mycket mer

"Vi måste bli bättre på att koppla ihop olika typer av data, som text, bild och ljud, till en gemensam kunskapsbas som systemen står på, och baserat på den kan robotarna lära sig nya saker snabbare. Det behöver hända, men hur vi ska komma dit är vi osäkra på än så länge", säger Daniel Gillblad, dataanalytiker och chef för AI-forskningen på forskningsinstitutet Swedish Intitute of Computer Science.

Just nu forskas det mycket på hur robotarna ska kunna redovisa hur de löser olika uppgifter. Hur exakt en robot får ett bra resultat vet sällan forskare. Om människans ska kunna fatta rätt beslut om hur robotar ska kunna integreras i samhället och där utföra avancerade arbetsuppgifter måste robotarna kunna förklara hur de lyckas, när de är säkra och varför de är osäkra. Det gäller tex självkörande bilar. Den artificiella intelligensen måste veta vad som händer i närmiljön och vara säker på att vad den uppfattar är korrekt.

Ex Machina - Wallpaper
Från scienfiction-filmen "Ex Machina" med svenska Alicia Vikander i huvudrollen som robotmänniska - Bild: Wallpaper

Yrkena med störst risk att blir ersatt av en robot om ca 20 år

 • Fotomodell 98% sannolikhet att en robot ersätter en människa
 • Kassapersonal (93%)
 • Mäklare (73%)
 • Biomedicinsk analytiker (68%)
 • Pilot (32%)
 • Lagerarbetare

Yrken som robotar knappast kommer att ersätta inom en rimlig framtid

 • Hårfrisör
 • Bilmekaniker
 • Kreativa yrken (designer, konstnär)
 • Terapeut
 • Förhandlare
 • Vårdpersonal som kan ge äkta omtanke

NewsVoice spånar på vilka robotyrken som kommer att bli framgångsrika om 20-30 år

 • Journalist inom mainstream media (robotjournalister finns redan)
 • Rådgivare till Regeringen
 • Myndighetshandläggare
 • Parkerkingsvakt
 • ...eller vilket yrke som helst som baseras på politisk korrekthet

"Recent advances mean that AI can now write readable, flowing copy, and churn out repetitive articles faster than the most caffeinated hack." - The Guardian

Text: NewsVoice

Källor