Efterlängtad Ben Swann tillbaka till undersökande journalistik?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 januari 2018
- NewsVoice redaktion
Ben Swann - Credit CBS46 (cbs46.com)
Ben Swann - Credit CBS46 (cbs46.com)
Ben Swann (förstora) – Credit: CBS46 (cbs46.com)

NOTERAT. Det finns hopp. Den oberoende grävande journalistprofilen Ben Swann säger att han kommer tillbaka, men i ny form och finansierad med kryptovaluta, enligt SOTT.net. Det var den 1 februari 2017 som alla hans sociala konton, hemsidor och TV-show stängdes ner efter att han rapporterat om ryktena på nätet om Pizzagate.

Ben Swann från CBS46 News i Atlanta var TV-ankare för Reality Check en av de mest professionella TV-showerna som fanns inom mainstream som arbetade med undersökande journalistik. Innan Reality Check arbetade Swann på sin egen kanal Truth in Media, men efter det omstridda reportaget om Pizzagate stängdes allt ned. Innan det rapporterade han frekvent om korruption inom industrin och amerikansk administration på ett slagkraftigt sätt och alltid med korrekta fakta som underlag, men efter ett balanserat inslag om Pizzagate var det slut. Swann lugnade sina tittare med orden: ”It’s all good…trust me”, men frågetecknen var många och den efterföljande tystnaden lämnade omvärlden i ovisshet, i nästan ett år.

Ben Swann "going dark" - Credit CBS46.com

Pizzagate och Ben Swann

Pizzagate-historien handlade om att ett par pizzerior i Washington DC fungerade som träffpunkt för pedofiler, varav vissa var högt uppsatta personer i Washington. Historien kryddades sedan med allehanda vilda spekulationer om att pedofiler begick övergrepp i källarna på dessa pizzerior. Det blev inte bättre av att en rapport [Wikileaks: FBI pedophile symbols] från FBI spreds, om ett bildkodspråk som mellan pedofiler deklarerar sexuella preferenser med barn som sexobjekt.

Dessutom läcktes hösten 2017 Wikileaks Podesta-mailen som innehöll kryptiska mail-diskussioner [Wikileaks: emailid/55433] om pizza och en viss kvarglömd näsduk tillhörande John Podesta från ett slutet event. Problemet är bla att den ena pizzerian hade en logo (innan den ändrades) som exakt överensstämde med en symbol i FBI-rapporten om hur bildkoder för sexuella preferenser kan se ut. Orden (pizza, hankerchief, hotdog etc) som används i mailen anses alltså vara kodord inom pedofilkretsar för att beteckna varierande sexuella böjelser.

Fingrar pekades på John Podesta när läckan skedde. Han var då kampanjansvarig för Hillary Clintons team. Vissa menar att Assange valde att släppa mailen just då för att sabotera Clintons valkampanj.

Ben Swanns inslag om Pizzagate som fick hans show att stängas ned

Ben Swann valde att förhålla sig försiktigt till denna typ av tolkningar, men valde ändå att inför sin TV-publik uttrycka att det kunde finnas en hund begraven. Det var hans misstag. Inom loppet av några dagar stängde CBS46 ned hans populära show. Hans sajter stängdes och likaså hans sociala konton (med eller utan hans medgivande). Swann fick ”ledigt” en vecka från jobbet och dök sedan upp på CBS46 News som ett vanligt ankare för vanliga nyheter, som om inget hänt.

Tiden gick och 1000-tals personer på nätet spekulerade om vad som hänt. Swann valde att ligga lågt utom när han vid några få tillfällen uttryckte inför sina tittare och följare att allt var i sin ordning. Ingen skulle oroa sig för någonting. Tiden gick och nu ett år senare går Ben Swann ut, enligt SOTT.net och meddelar att han avser att starta igång sin undersökande journalistik, men i ny form.

Hotade Podesta med samma advokat som de hotade Fox News med?

En spekulation om vad som fick CBS46 att stänga ned Swanns TV-framträdanden och nätnärvaro är att CBS46 kan ha hotats av Podesta-brödernas advokat. Tanken är inte osannolik. I oktober 2017 hotade Podestas advokat med att stämma Fox News med siktet inställt på Tucker Carlsson. Anledningen var Fox News grävande i Podestagruppens angelägenheter.

Tucker Carlsson valde att offentliggöra hotbrevet trots att det innehöll en klausul om att om han läser upp mailet i TV ska det betraktas som ett copyright-intrång. Tucker Carlsson ignorerade det avancerade hotbrevet och det offentliggjordes i live-sändning. Carlsson uppger att Fox News källor sagt att Podesta har för vana att hota de som gräver i deras affärer.

Om denna spekulation stämmer, valde CBS46 att stänga ned Ben Swann istället för att stå pall och ta matchen.

Ben Swann i NewsVoice

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat och fler referenser


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Ben Swann