Norges fiskeriminister gripen för “sedlighetsbrott” – Norsk journalist trakasserad

publicerad 24 januari 2018
- av Torbjörn Sassersson red.

Den norska tidningen Resett valde att offentliggöra namnet på den norska ministern Svein Ludvigsen som gripits misstänkt för "sedlighetsbrott" (andra misstänker pedofili) och som anmälts redan 2016 för sexuella övergrepp. Ärendet las då ned i brist på bevis. Nu har nya uppgifter framkommit. Ludvigsen ska ha "jagat" barn på barnhem och flyktinganläggningar. 

Text: Torbjörn Sassersson, artikeln uppd. 25 jan

Nya undersökningar visar att det finns för fog för de nya anmälan mot honom. Ludvigsen greps därför i början på januari 2018. Han anklagas för våldtäkt av flera barn. Ludvigsen ska ha försökt få tag på barn på fosterhem och flyktinganläggningar. Han har även anklagats för att ha hotat de som velat anmäla honom. Anklagelser och anmälningar ska ha skett under flera decennier.

Journalist trakasserades för sitt gräv

Thomas Hansen, pressfoto
Thomas Hansen, pressfoto

Journalisten Thomas Hansen som skriver för Medium uppger att han trakasserats av norska rättsväsendet för att han grävt i pedofilträsket i Norge under flera år. Hansen uppger att han spenderat 6 månader i norskt fängelse under falska anklagelser, för att rätten ansåg att han  bombhotat landet.

"I have been arrested several times — Always for the same reasons; My engagement against pedophilia and rape, and helping the victims of rape and pedophilia getting their stories out. In fact, I’ve spent 6 months in prison myself, because of what the Norwegian Justice system claimed were “bomb threats”."

Thomas Hansen skriver att han spärrades in på grund av videon nedan. Han uppmanar sina läsare att se den och förklara var i videon det finns ett bombhot.

"Watch the video that I was imprisoned because of below, and make up your own mind, and please inform me about where you can find “bomb threats” in it."

Hansen säger lugnt i videon att han ska tända på och släppa lös en "shit storm" över hela Norge och världen.

Etablissemanget försökte skydda "samhällstoppen"

Svein Ludvigsen - Foto: Lennart Perlenhem
Svein Ludvigsen - Foto: Lennart Perlenhem, Wikimedia Commons, CC BY 2.5 dk

Tidningen Resett uppger att de valt att gå ut med Svein Ludvigsens namn på grund av hans inflytelserika maktposition. Svågerpolitiken som beskyddat en gruppering av personer med kännedom om vad som pågått ska ha varit för svår att penetrera så länge som namnet på den gripne inte fått komma ut, resonerar Resett. Mäktiga män ska inte ha särskild friheter.

Resett skriver att andra norska medier valt att inte namnge Ludvigsen utan istället endast benämna honom "samhällstoppen" och rättsväsendet har hållit förhandlingarna bakom lykta dörrar. Knut Rye-Holmboe vid den norska tingsrätten påstår att offentliggörandet av ministerns namn skulle försvåra undersökningarna och att det råder speciella omständigheter.

Andra menar att samhällstopparna endast beskyddar sig själva.

Text: Torbjörn Sassersson

Referenser