En FBI-utbildad Anders Thornberg blir ny rikspolischef i Sverige

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 februari 2018
- NewsVoice redaktion
Anders Thornberg Pressfoto: Polisen.se

Anders Thornberg tidigare högsta chef på Säkerhetspolisen, där ansvarig för internationell samverkan och även utbildad av FBI, blir ny rikspolischef meddelade idag justitieminister Morgan Johansson.

Anders Thorberg examinerades till polis 1981. Han började på Säkerhetspolisen 1986, där han varit spanare, informationschef och operativ chef. I juli 2012 blev han Säpos generaldirektör.

Anders Thornberg Pressfoto: Polisen.se
Anders Thornberg – Pressfoto: Polisen.se

“Jag kommer att fokusera på kärnverksamheten. Jag ser en polis som flyttar fram sina positioner mot brottsligheten genom ökad samverkan, nationellt och internationellt”, sa Thornberg under presskonferensen.

Aftonbladet skriver att Thornberg betonade att hans ledarskap ska att präglas av att han ska ”säga som det är”. Thornberg vill se en öppen polis som bejakar den verklighet som finns och är förankrad hos medborgarna. Han vill dessutom öppna upp polisen för hela samhället.

“2004 blev han Säpos första kommunikationsdirektör och ansvarig för internationell samverkan. I samband med det gick han även en chefsutbildning vid FBI i USA.” – SVT

Text: NewsVoice (uppd. kl 09:47, 2 feb)


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Man bör inte glömma att den 1 januari 2015 bröts Säpo ur rikspolisstyrelsen och sorterar numera under justitiedepartementet .

 • Dags för Anders (aka Ann) att röra på sig lite. Fick väl kalla fötter efter blodiga händer. Delaktig i mord och förföljelse av oskyldiga som alla andra s.k. säkerhetstjänster. I bästa fall ser SÄPO åt ett annat håll medan andra statliga institutioner gör det de gör.

 • Peter,

  Riktigt bra artikel! Vilket jobb att gräva genom all denna information. Det är tyvärr svårt att publicera bevis då makten är exeptionellt duktiga på att dölja dem.

  Sedan må du inte tro att Sverige är ett undantag. Vilket land man än börjar tala om, så är korruptionen lika omfattande. Här har de varit duktigare på att dölja den då folk (majoriteten men inte alla) har haft det förnöjsamt bra i några generationer. När man talar med folk från Ryssland, Turkiet, Italien, USA… överallt – all same, all same.
  Tidigare har få talat olika språk och kunnat resa och kommunicera som vi kan idag. Denna utveckling ger oss möjligheter att jämföra olika världar bortom propaganda och förfalskat historia. Människors erfarenheter världen över säger samma: makt=samvetslöshet

 • Lite off topic. Men den som är lite naiv angående den svenska polisens korruption kan läsa igenom denna rätt långa artikel. Den tar upp kriminalkommissarie Olle Liljegrens vapenaffärer med kriminella och hur dessa vapen ligger bakom ett antal mord. Dessa affärer var sanktionerade från högre ort och i vår bananrepublik sopas sånt under mattan.

  ”Döms oskyldiga för att dölja polisens brister?”

  http://www.varldenidag.se/nyheter/doms-oskyldiga-for-att-dolja-polisens-brister/cbbhaw!9L4AJ57i4KUr9qpShUeLA/

 • Det som förvånar mig är de allmänna reaktionerna:

  Från vänstern: noll, där sover man i den rosa bubblan.
  Från högern: korruptionen blir bara värre och värre. Ojoj! Fan på väggen.

  Makt har alltid varit korrumperat – ju större makt, desto djupare korruptionen. Om man läser Sveriges historia så har detta land aldrig haft demokrati. Att desinformera folk i höger-vänster fällan är en så bra taktik att idiotförklara demokratin och folkets valfrihet.

  Jättebra artikel så att folk kan kanske begripa hur korrumperat statsmakten är. Kanske tappa hoppet om generella statliga och globala lösningar vore något realistisk inställning? 😉

  Men finns det de som kunde tro att en ny polischfen skulle komma från Frälsningsarmen eller? Putin är också utbildat inom säkerhetstjänsterna vilket är en utbildning i hänsynslöshet och psykopatiska handlingar. Ändå verkar folk tro på att dessa institutioner kan poppa fram någon slags Jesus figur. Det visar bara hur naiva människor är. Alla säkerhetstjänster samarbetar internationellt MOT sin egen befolkning, för att skydda den globala eliten intressen. God morgon!

  Lösningen som skall erbjudas för kriminaliteten blir global och kallas för smart grids. Det blir öppna gränser med kontrollpunkter där AI polister skall skanna hjärnan. En metod där AI räknar om du har potential att begå brott. Kul vad?

 • Det här kan verkligen bli bra. Då han också har varit polis på 80-talet. Nu kan polis börja jobba “undercover” och infiltrera de olika gängen. Han kan också smyg in och tillämpar “straff frihet”.
  Den tidigare polis akademiska juristen till polischef är bättre om han sitter och vänder blad dagarna i ända som generaldirektör på MSB. Det är bra att den fd. polischefen har försvarsmakten över sig så att han kan plattas till när han går utanför sina ramar. LYCKA TILL …. ANDERS THORNBERG.

 • Vad menas med FBI-utbildad? Är det någon enstaka kurs? Sin utbildning på Polishögskolan har han väl gjort i Sverige. Varför dessa tendiösa rubriker?

 • Chefen för den hemliga polisen ska nu då chefa över öppna polisen. Man ska ha klart för sig att SÄPO är en rätt inavlad organisation, där släktskap och kompisrelationer är minst lika viktiga som den kompetens uppgiften kräver. SÄPO arbetar inte för Sverige och svenska intressen utan de tar väl, som alla andra folkrepressiva organisationer, order från ”Crown Corporation” i London i hur de ska hantera missnöjda medborgare.

  På fake-SVT läste jag att Thornberg ”vill också att polisen ska arbeta mer förebyggande” d.v.s mer övervakning för alla. Att han ”vill dessutom öppna upp polisen för hela samhället” betyder att han vill öppna upp samhället för polisen. Snubben är hal som en ål.

  Han är ju själv medskyldig till samhällets alla konstruerade problem. Han har ett stort ansvar i att en massa oidentifierade människor kommit in i landet. Likaså vilar det ett tungt ansvar på honom angående den fejkade inkompetensen över det s.k. ”attentatet på Drottninggatan”. Den som tror att det kommer bli bättre med honom vid rodret ska nog ställa sig frågan, för vem?

 • Vi befinner oss väl på Solution-stadiet i Problem – Reaction – Solution. Sannolikt kommer man nu att köra på så det ryker med utökandet av övervakning och avlyssning i den svenska samhället. Inte litar jag på att den gamle SÅPO-chefen och numera nye Rikspolischefen vill oss väl.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *