Anonym person hotar med att ta ned NewsVoice i natt

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 februari 2018
- Torbjörn Sassersson
Guy Fawkes

Guy Fawkes

En individ som utger sig för att representera Anonymous OPS Sweden har idag hotat med att ta ned NewsVoice i natt. Hotet kom som två SMS till undertecknad från en okänd avsändare. Problemet för individen är att denne anger sig själv, en gratissajt på WordPress.com som styrs av ett amerikanskt företag.

Jag är egentligen tveksam till att publicera denna nyhet, men situationen är lite speciell och humoristisk. Förmodligen är detta bara ett falskt hot från en sur person (Sylthammar) som inte längre kan kommentera under NewsVoice artiklar tack vare en nyligen införd förhandsmoderering.

Detta händer exakt en vecka efter att NewsVoice utsattes för ett obehagligt fake-SMS från ”Google”.

Likväl är hotet att stänga NewsVoice i natt ett faktum, dessutom med avsändare angiven (AnonOpsSweden.wordpress.com), vilket i sin tur antyder ett falskt hot. Varför skulle en hacker ange sig själv? Avsändaren är en specifik sajt på en WordPress.com-subdomän som med en knapptryckning kan raderas av företaget Automattic Inc som äger moderdomänen WordPress.com.

Hot-SMS:n

Kl  13:11 – 23 feb 2018
”Torbjörn Sassersson: We have warned you before falling into the trap and the corruption in which most of the newspapers controlled by the Swedish state have committed. Anonymous OPS Sweden has taken a decision and we are going to sanction your page this weekend by taken down News Voice Site. Anonymous We are legion, We do not forgive, We do not forget, Expect us.https://anonopssweden.wordpress.com/

Kl 15:48 – 23 feb 2018
”Anonymous to Torbjörn Sassersson: The countdown has begun. NewsVoice is going to be down before midnight and all over the weekend. https://newsvoice.se/2018/02/22/newsvoice-forhandsmodererar-kommentarer-for-att-stoppa-troll-och-konflikter/

Jag är involverad i ett längre projekt som handlar om nätförföljelse och näthat. I projektet har flera WordPress.com-subdomäner med hämndporr skapade av en stalker tagits ned från nätet. Det är därför frestande att försöka ta ned AnonOpsSweden.wordpress.com, men risken är att den eller de bakom denna gratissajt är oskyldiga. Vi får se vad som händer i natt. Mitt webbhotell Loopia är meddelade.

Jag vet inte hur Automattic ser på att en av deras gratiskunder hotar med att ta ned en nättidning, om så är fallet.

Andra frågor: varför skulle Anonymous vilja ta ned NewsVoice? Det är osannolikt. Mer troligt är det att denne individ vill ha uppmärksamhet och nu fick han det. Hans aktiviteter är å andra sidan härmed dokumenterade. Kan syftet i själva verket vara att genom ett falskt hot mot en nättidning försöka ta ned Anonymous OPS Sweden? Foliehatt av.

Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice.se


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq