NewsVoice utsattes för obehagligt fake-SMS från “Google”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 februari 2018
- Torbjörn Sassersson
Screenshot Google fake SMS

I fredags utsattes NewsVoice redaktör för ett skrämselförsök från en okänd person som först genererade ett fake SMS och kort därefter genererade ett falskt telefonsamtal som såg ut som om det kom från Googles huvudkontor. Operatören Tele2 kunde inte spåra avsändaren.

Screenshot - Google fake SMS
Skärmdump av Google fake SMS

Det började med ett SMS som var rubricerat GoogleNews som damp ned på min mobiltelefon kl 14:05 den 16 februari. Meddelandet löd:

“Google Justice: Torbjörn Sassersson: Be very careful with your oppression against the people who comment on your page. We are constantly monitoring what you do and we are going to be publishing any type of discrimination against the Swedish community.”

Den första reaktionen var en blandning av förvåning och obehag. Meddelandet gick inte att besvara. En minut efter SMS:t (14:06) ringde mobilen och en automatisk röst gav instruktioner för hur jag kan få kontakt med Google. I avsändarfältet fanns numret 08-50510300 angivet, vilket går till Googles huvudkontor i Stockholm. Samtalet avbröts snabbt från andra änden.

Varken SMS:et eller telefonsamtalet fanns loggat hos operatören Tele2. De var åtminstone inte listade på “Mitt Tele2”. Supporten uppger att kommunikationen rimligen är registrerad någonstans och det kan eventuellt visa sig på nästa månadsfaktura. Supporten uppmanade mig att polisanmäla bedrägeriet.

Appen Fake SMS

Appen Fake SMS
Appen “Fake SMS” kan laddas ner av vem som helst från Google Play. Obs denna app testades inte av NewsVoice. Den är bara ett exempel.

Efterforskningar visade att det handlade om en mobil-app av typen “Spoof/Fake Caller” eller motsvarande. När undertecknad testade en av dessa appar visade den sig fungera mycket effektivt. Det gick att generera både falska samtal och falska SMS som såg ut att komma från en vald avsändare. Det gick tex att skapa ett telefonsamtal med FBI:s avsändarnummer och ett röstmeddelande. Det gick att lägga in en inspelad röst, vilket bedragaren också gjort. Denne hade spelat in det automatsvar du får om du ringer till Google huvudkontor.

Både komiska och otäcka tillämpningar

Tilltaget sätter fart på tankarna. Det går alltså enkelt att skapa falsk kommunikation som får mottagaren att bli oroad eller rädd, ta fel beslut eller agera på ett självdestruktivt sätt, bara fantasin sätter gränserna. En kriminell kan lura en person att åka till en viss plats förberedd för ett rån. En villaägare kan luras att släppa allt och skyndsamt lämna hemmet i tron att ett SMS kom från sambon, sitt barn eller en vän i nöd. När huset är tomt genomförs ett inbrott.

NewsVoice återkommer med en uppföljning på denna artikel om vi får fram mer om bedragaren som skapade falsk kommunikation från Google.

Text: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Fake sms