NewsVoice utsattes för obehagligt fake-SMS från “Google”

publicerad 19 februari 2018
- av Torbjörn Sassersson red.
Screenshot Google fake SMS

I fredags utsattes NewsVoice redaktör för ett skrämselförsök från en okänd person som först genererade ett fake SMS och kort därefter genererade ett falskt telefonsamtal som såg ut som om det kom från Googles huvudkontor. Operatören Tele2 kunde inte spåra avsändaren.

Screenshot - Google fake SMS
Skärmdump av Google fake SMS

Det började med ett SMS som var rubricerat GoogleNews som damp ned på min mobiltelefon kl 14:05 den 16 februari. Meddelandet löd:

“Google Justice: Torbjörn Sassersson: Be very careful with your oppression against the people who comment on your page. We are constantly monitoring what you do and we are going to be publishing any type of discrimination against the Swedish community.”

Den första reaktionen var en blandning av förvåning och obehag. Meddelandet gick inte att besvara. En minut efter SMS:t (14:06) ringde mobilen och en automatisk röst gav instruktioner för hur jag kan få kontakt med Google. I avsändarfältet fanns numret 08-50510300 angivet, vilket går till Googles huvudkontor i Stockholm. Samtalet avbröts snabbt från andra änden.

Varken SMS:et eller telefonsamtalet fanns loggat hos operatören Tele2. De var åtminstone inte listade på “Mitt Tele2”. Supporten uppger att kommunikationen rimligen är registrerad någonstans och det kan eventuellt visa sig på nästa månadsfaktura. Supporten uppmanade mig att polisanmäla bedrägeriet.

Appen Fake SMS

Appen Fake SMS
Appen “Fake SMS” kan laddas ner av vem som helst från Google Play. Obs denna app testades inte av NewsVoice. Den är bara ett exempel.

Efterforskningar visade att det handlade om en mobil-app av typen “Spoof/Fake Caller” eller motsvarande. När undertecknad testade en av dessa appar visade den sig fungera mycket effektivt. Det gick att generera både falska samtal och falska SMS som såg ut att komma från en vald avsändare. Det gick tex att skapa ett telefonsamtal med FBI:s avsändarnummer och ett röstmeddelande. Det gick att lägga in en inspelad röst, vilket bedragaren också gjort. Denne hade spelat in det automatsvar du får om du ringer till Google huvudkontor.

Både komiska och otäcka tillämpningar

Tilltaget sätter fart på tankarna. Det går alltså enkelt att skapa falsk kommunikation som får mottagaren att bli oroad eller rädd, ta fel beslut eller agera på ett självdestruktivt sätt, bara fantasin sätter gränserna. En kriminell kan lura en person att åka till en viss plats förberedd för ett rån. En villaägare kan luras att släppa allt och skyndsamt lämna hemmet i tron att ett SMS kom från sambon, sitt barn eller en vän i nöd. När huset är tomt genomförs ett inbrott.

NewsVoice återkommer med en uppföljning på denna artikel om vi får fram mer om bedragaren som skapade falsk kommunikation från Google.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: Fake sms
 • Ingen som reflekterat över att lurendrejaren använda Google som avstampsföretag? Avsikten måste väl vara att fakemeddelandet skulle uppfattas som äkta? Är detta verkligen så långt bort från verkligheten egentligen? Varför skulle inte Google i framtiden kunna agera som exemplet ovan, med tanke på Googles allt mer ökande makt inom information och media?

 • Komiskt när någon försöker skrämmas men skriver icke grammatisk engelska. Lyteskomik?

  Du kan dock kontakta Google eftersom någon påstår sig ringa från deras kontor, och utge sig för att vara från Google. Det är ett brott.

 • Nils Sandblad 11:24

  Bra argumentation, men allmänbildningen består i att – som jag skrev – testa själv – alltså olika appar. Problemet är att jag inte minns vilken app det var jag testade eftersom jag testade flera och sedan raderade dem.

  Frågan kvarstår varför någon skickade det falska SMS:t och utförde det falska samtalet. Detta skedde verkligen. Om det inte var en bedragare så var det Google och då blir ju allt ännu mer konstigt. Jag tror dock inte det var Google eftersom det skulle innebära dålig PR och självmål.

  • Att man en mobil-app skulle kunna “lura” sin operatör att någon annan än man själv är avsändaren – det lät så osannolikt att jag spontant anade ugglor i mossen. Och av nyfikenhet kollade jag då Google Play och appen “Fake SMS”. Den kan säkert vara till glädje för ungdomar, som vill visa sina kompisar vilka “häftiga” SMS de fått från t.ex. kungen, men appen är nog eljest tämligen harmlös, även om allt ju kan missbrukas. Att ringa och skicka meddelande med en falsk avsändaradress är naturligtvis tekniskt möjligt, men kräver då rimligen att man kan ta sig djupt in i mobil-systemet (och har kunskapen) för att manipulera det. Så samtal och meddelanden med falsk avsändare är i sig ett allvarligt tecken på bristande säkerhet. En mobil-app, må vara aldrig så fiffig, men den har inte ens i teorin den möjligheten. Så tycker man att det är kul, så kan man för all del testa olika appar. Det gjorde jag med olika e-bokläsare (och fastnade för FBReader), men det är inte särskilt lustbetonat, och man måste vara ganska motiverad. Det är jag definitivt inte vad gäller “Fake-Apparna”, så den allmänbildningen avstår jag mer än gärna från.

 • Nils Sandblad 10:15

  Jag vet faktiskt inte hur du får till att artikeln skulle vara en bluff. I min artikel tipsar jag om EN app. Jag använde en ANNAN app när jag skickade testmeddelanden. Vilken app bedragare använde vet jag inte. Det är fritt fram för vem som helst att testa hemma själv. Gör det. Det kan betraktas som allmänbildning.

  Bilden på appen i min artikel är INTE hämtad från en skämtartikel utan från Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.navanvine.fakesms&hl=sv
  Jag har inte testat just denna app. Det finns så många.

  Du skrev “Appen Fake News”. Antar att du menade Appen Fake SMS.

  • Javisst heter appen “Fake SMS”, och jag konstaterade att bilden är hämtad från Google Play, och jag lade in länken till den (samma länk som Din). Eftersom appen Fake SMS” inte alls SKICKAR några SMS utan bara skapar en bild som SER UT som ett SMS i den EGNA TELEFONEN, så valde jag att kalla den skämtartikel. Om Du använde en annan app för att “skicka testmeddelanden”, varför då inte berätta vilken denna app var? Om det nu över huvud taget skulle ha varit möjligt att SKICKA falska SMS till en annan lur. Att testa att skapa falska bilder på SMS i den egna luren kan jag inte se som ett uttryck för “allmänbildning”.

 • Hela den här artikeln verkar vara en bluff. Appen Fake News som bilden är direkt hämtad från är en skämtartikel, som inte skickar några falska SMS. Det är inte tekniskt möjligt, och det tillåter inte operatören. Vad appen gör är att skapa en bild i DEN EGNA telefonen som SER UT som ett SMS. Det skickas över huvud taget inga meddelanden över nätet. Appen är nog tänkt som ett skämt, men den kan naturligtvis användas i ohederliga syften. Läs om appen här och jämför bilderna med dem i artikeln: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.navanvine.fakesms

 • Förmodligen bara början på vad som förmodligen kommer hända VALÅRET 2018 Torbjörn

  Att skapa fruktan, att härska och söndra; handlar i grund och botten om att så frön och i slutänden säkerställa och ingjuta fruktan och rädsla, ingjuta fruktan och rädsla hos allmänheten.

  Det har nu hänt och det har också publicerats till allmänhetens beskådan här på NewsVoice.

  En form av terror gentemot svenska allmänheten, en allmänhet som Du Torbjörn är en del av. Missbrukare av makt- och myndighet kommer förmodligen inte sky några medel detta valåret 2018.

 • Tack, NewsVoice, för den här viktiga rapporten! Vi har haft erfarenhet av fake calls här med, på mobil såväl som hemtelefoner. Ett ruskigt fall som rapporterades i USA:

  1. Det var i Wichita, Kansas en oskyldig man blev skjuten av polisen när han öppnade dörren till sitt hem.

  2. Gärningsmannen var i Los Angeles, hade visst blivit gripen i San Francisco enligt första TV-nyheterna.

  3. Det hände sista veckan i dec. 2017, ej januari.

  S k SWATTING är ett fult tilltag av personer som spelar electroniska spel. De kommer ihop sig och utmanar varandra att ringa 911 så att SWAT team utkallas och oskyldiga lider. Det var tydligen fallet här. Offret var dock helt oskyldigt. Rapport här på engelska, video med:
  https://www.cnn.com/2017/12/30/us/kansas-police-shooting-swatting/index.html

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *