Samtalsserien “Frankt” tar upp lagändringen som påverkar pressfriheten

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 mars 2018
- NewsVoice redaktion
Samtalsserien "Frankt"

Frilansjournalisten Malin Rothenborg och advokaten Sargon De Basso har startat programserien “Frankt”. Premiäravsnittet handlar om hur en aktuell grundlagsändring påverkar press- och yttrandefriheten samt journalisterna. I samtalet deltar journalisten och författaren Helene Bergman som är delaktig i Facebook-uppropet “Stoppa grundlagsändringarna”.

Text: NewsVoice | Foto: Frankt, Advokatfirman De Basso

Denna lagändring gör att tex att databasen Lexbase.se som publicerar domslut från svenska domstolar i hela landet, inte längre kan fortsätta med verksamheten på samma sätt. Det blir svårare att komma åt dessa domslut om nya lagar begränsar tillgången till denna typ av information.

Helene Bergman tror bla att en lagändring hotar de nya nätmedierna. Hon nämner Katerina Janouchs kommentar om Sverige i tjeckisk TV som utlöste en unik reaktion i Regeringen.

Samtalet berör även begränsningar av journalistik som kan uppfattas som ett hot mot nationens säkerhet.

Malin Rothenborg undrar om hon som oberoende frilansjournalist riskerar att bli utestängd från arbetsmarknaden bara för att hon inte arbetat inne på en redaktion inom traditionella medier som tex public service. Kommer en lagändring att göra skillnad på folk och folk? Vilka journalister ska få tillgång till viss samhällsinformation och kommer viss offentlig information inte längre vara tillgänglig för andra? Hur ska det avgöras vem som får veta vad?

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq