Kvinna friades från anklagelser om hets mot folkgrupp efter att hon misshandlats av ensamkommande

publicerad 22 mars 2018
- av NewsVoice
Skärmdump från JP.se och foto på Jönköpings Tingsratt från Jonkopingstingsratt.domstol.se
Skärmdump från JP.se och foto på Jönköpings Tingsratt från Jonkopingstingsratt.domstol.se
Christina Öberg ville få bort rasiststämpeln från SD – Skärmdump från JP.se och foto på Jönköpings Tingsrätt från Jonkopingstingsratt.domstol.se

Bakgrunden till rättegångsförhandlingarna och de sex polisförhören av Christina Öberg är att hon 2016 blev svårt misshandlad av ett gäng ”ensamkommande” när hon var på väg hem en kväll. Männen ställde sig i vägen för henne varpå Öberg bad dem flytta på sig. Då attackerades Öberg. Hon fick ett stort jack i bakhuvudet, hjärnskakning, hjärnblödning, diskbråck i nacken och ett krossat vänsterknä. En person som såg misshandeln gick emellan och räddade sannolikt Öbergs liv. Det svenska rättsväsendet väljer sedan att förhöra och åtala Öberg istället för männen. 


Svegot: Christina Öberg friad för alla åtta HMF-åtal

Ingrid Carlqvist - Pressfoto: Svegot
Ingrid Carlqvist – Pressfoto: Svegot.se

FRÄMLINGSVÅLDET. Christina Öberg som släpades inför rätta för åtta fall av påstådd hets mot folkgrupp friades i dag helt av Jönköpings tingsrätt. Eftersom Öberg nekade kunde inte åklagaren bevisa att det var hon som skrivit inläggen. Det skriver 

Förra onsdagen stod Christina Öberg åtalad för hets mot folkgrupp. I en video inför rättegången berättade hon hur hon blivit grovt misshandel av ett gäng ”ensamkommande” sommaren 2016, och hur hon efter det blivit mer aktiv på Facebook och bland annat skrivit ut sin ilska mot regeringen.

Men någon av alla de angivare som dammsuger nätet för att hitta pensionärer som uttrycker ilska över invandringen och kriminella utlänningar, polisanmälde henne för åtta fall av hets mot folkgrupp.

Till skillnad från de flesta svenskar som dras inför rätta och genast erkänner, nekade Christina Öberg till att det var hon som skrivit inläggen. I det läget är det upp till åklagaren att bevisa att hon skrivit dem – och det kunde inte åklagaren göra.

Öberg berättade för Jönköpings tingsrätt att hon vid tiden för inläggen hade haft en person inneboende i sin lägenhet och att det kunde ha varit den personen som skrivit dem. Utan bevis kunde tingsrätten inte döma henne, så när domen kom i dag stod det klart att Öberg frias på alla åtta åtalspunkterna.

Åklagaren försökte bevisa sin tes genom att påpeka att Christina Öberg publicerat inlägg om att hon kallats till polisförhör i samma Facebookgrupp som de åtalade inläggen publicerats. Det var ”besvärande” menade tingsrätten, men inte nog för att fälla Öberg.