Salvator Mundi – En av världshistoriens högst värderade tavlor

publicerad 14 mars 2018
- av NewsVoice
Salvator Mundi av Leonardo Da Vinci - Retouche: NewsVoice.se, Public Domain

Salvator Mundi av Leonardo Da Vinci - Annons för Mynewart.se

Den legendariska målningen Salvator Mundi, som länge troddes vara förlorad, såldes nyligen på Christies auktion i New York. Spekulanter hade gissat på att priset skulle hamna på runt 100 miljoner dollar, men slutsumman blev makalösa 450 miljoner dollar – motsvarande ungefär 3,7 miljarder kronor.

Ladda ner retuscherad bild (public domain) på 1800 pixlar på Salvator Mundi

Låter priserna otroliga? Salvator Mundi är långt ifrån den enda målning som sålts för miljardbelopp. Nedan har vi listat världshistoriens fem dyraste tavlor.

För dig som lockas av de hissnande dyra konstverken, men inte har ett par miljarder liggandes på bankkontot, så finns det ett flertal butiker som säljer tavlor online. Mynewart.se har oljemålningar från 1000 kr och uppåt.

5. Number 17A, 203 miljoner dollar

Den femte dyraste tavlan i världshistorien målades av Jackson Pollock år 1948 och har namnet Number 17A. Pollock, som dog blott 44 år gammal 1956, blev känd för sin unika målarteknik genom att slänga färgen på sina konstverk.

Number 17A är ett abstrakt konstverk, och även Pollocks mest berömda.

Tavlan såldes i september 2015 av David Geffen Foundation till den amerikanska investeraren Kenneth C. Griffin. Köpet gjordes tillsammans med tavlan Interchange (som finns på listans andraplats).

4. Nafea Faa Ipoipo (When Will You Marry?), 210 miljoner dollar

Paul Gauguin, "Nafea Faa Ipoipo?" - Foto: Martin P. Buhler, Public Domain
Paul Gauguin, “Nafea Faa Ipoipo?” – Foto: Martin P. Buhler, Public Domain

Den världsberömda målningen “When Will You Marry?” skapades av den franska konstnären Paul Gauguin 1892. Målningen har en intressant historia som börjar med Gauguins första resa till Tahiti år 1891. Konstnärens mål med resan var att hitta ett paradis där han kunde skapa ”ren” och ”primitiv” konst.

Tahiti var dock inte som Gauguin hade förväntat sig – ön var kolonialiserad och minst två tredjedelar av ursprungsbefolkning hade mördats av européer.

Trots detta gjorde Gauguin flera konstverk på ön, varav det mest berömda föreställer en kvinna i traditionell tahitisk klädsel.

Konstverket såldes till den qatariska prinsessan och konstsamlaren Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Than 2015 för närmare 210 miljoner dollar.

Paul Cézanne: The Card Players 1894-1895 - Foto: Musée d'Orsay, Public Domain
Paul Cézanne: The Card Players 1894-1895 – Foto: Musée d’Orsay, Public Domain

3. The Card Players, 250 miljoner dollar

Tavlorna The Card Players är en serie oljemålningar gjorda av den franske konstnären Paul Cézanne. Totalt består serien av fem tavlor, varav den mest kända såldes till den qatariska kungafamiljen för 250 miljoner amerikanska dollar 2011.

Alla tavlor i serien är, som namnet avslöjar, avbildning av kortspelare. Konstverket som såldes för 250 miljoner dollar föreställer två kortspelare på en restaurang i Paris.

2. Interchange, 300 miljoner dollar

Den holländske konstnären Willem de Kooning målade 1955 tavlan Interchange. De Kooning var känd för sin abstrakta konst och har utöver Interchange gjort berömda konstverk som The Woman series och Police Gazette.

Innehavare av tavlan är Kenneth C. Griffin, som köpte målningen tillsammans med Number 17A 2015. Prislappen för Interchange hamnade på omkring 300 miljoner dollar.

1. Salvator Mundi, 450 miljoner USD

Världshistoriens dyraste målning såldes alltså för bara ett par månader sedan på en aktion i New York.

Redan år 1909 köpte konstsamlaren Sir Charles Robinson tavlan, men vid den tidpunkten trodde man att det var en kopia. Salvator Mundi såldes därför av Robinsons arvingar för bara 60 pund år 1958.

Under de kommande 50 åren visste ingen vart tavlan var någonstans, enda tills den dök upp på en auktion i Louisiana år 2005. Då var målningen i mediokert skick och såg ut som en kopia.

Da Vinci-experten Robert Simon valde ändå att köpa tavlan för omkring 10,000 dollar. Simon lämnade in tavlan till Dianne Dwyer Modestini, professor och konstexpert vid New York University, som efter noggranna genomgångar kunde konstatera att målningen är en äkta da Vinci.

Konstverket såldes till Abu Dhabi Department of Culture & Tourism för 450 miljoner dollar (USD), omkring 3,7 miljarder svenska kronor.


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Peter Wehlin – Du har rätt i många stycken och man behöver verkligen INTE sätta kommunist stämpel på det. Däremot skall vi inte döda. Utan vi får finna en annan väg att gå för gudomlig rättvisa.

    Tidigare ledarskapskonsult och avlägsen släkt till Edvard Munch.

  • @ Olle Bull,

    Du är väl inte den världsberömda violinisten som ju är död? I så fall har du stavat dennes förnamn fel. Det ska vara Ole… 🙂

  • @ Peter Wehlin,

    Vi har ju i princip redan medborgarlön i Sverige idag. Den som inte har något jobb får ju olika former av bidrag. Oavsett om man inte kan eller vill jobba. Dessa bidrag betalas av alla andra som jobbar.

    Vad menar du förresten med medborgarlön? Ska alla få lön, även om man inte jobbar?

  • @ Peter Wehlin, ta nu inte detta alltför personligt men din ruelse över andras pengar är inget annat än ren och skär socialism/kommunism.

    Den privata äganderätten är en hörnsten i varje demokrati, att det sedan finns excesser inom ramen för demokrati är ju självklart ett motbjudande inslag. Men vad är alternativet, att konfiskera allt privat ägande??

    Ditt tugg om medborgarlön ser jag mer som ännu ett bevis för din socialistiska/kommunistiska livssyn, det är beklämmande att det fortfarande finns människor som ser upp till kommunistiska ideal när man vet hur illa det gått för denna typ av ideologi rent historiskt.

    Om jag tillåter mig att ge dig ett råd så är det att tvätta ögonen en gång extra varje morgon, du kommer att se klarare.

  • Peter Wehlin 14 Mar, 2018 at 22:37
    Peter säger ” Sådan kapitalförstöring borde vara straffbar -straffbar med döden! ”

    Det är väl rädslan för förstöring av kapital som jagar upp priset.
    När ryktet går om finansiella krascher letar pengarna efter fysiska mera bestående värden.
    Konst är ju en vanlig investering vid sådana tillfällen.

    LeifB

  • – Det finns förstås också något så när rättskaffens penningmagnater, vilkas liv och egendom bör skonas. Om nu penningväsendet skall finnas kvar, bör anser jag behovsgrundad medborgarlön införas för alla med hänsyn tagen till framförallt familjestorlek. Alla löner bör slås ihop till en gemensam pott och fördelas rättvist!

  • Förbaskade penningkräk! – Sådan kapitalförstöring borde vara straffbar -straffbar med döden! Penningkräken har liv på sina samveten och borde konfiskeras och avrättas! -Penningväsendet borde förklaras kriminellt och avskaffas!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *