Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Utvandrarna – Döden i paradiset skickar hem spaniensvenskar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 mars 2018
- NewsVoice redaktion
Liemannen och dödsängel spelar kort vid dödsbädd - Bild: HDQWalls.com
Liemannen och dödsängel spelar kort vid dödsbädd - Bild: HDQWalls.com
Liemannen och dödsängel spelar kort vid dödsbädd – Bild: HDQWalls.com

NOTERAT. Debattören Per Larsen lyssnade på socialantropologen Anna Gavanas när hon presenterade sitt projekt: “Pensionärsplaneten: Om spaniensvenskar och pensionsmigration” som redovisades på ABF. Föredraget handlade om samtal om internationalisering, global arbetsfördelning och äldreomsorg. Larsen skriver: “Detta till trots så förväntade jag mig ett föredrag om livet som pensionär i Spanien, men det blev mycket mer”. Döden visar sig var en “player” i spaniensvenskarnas liv.

Anna, som själv inte har någon koppling till Spanien, hade intervjuat:

  • 80 pensionärer bosatta i Spanien
  • 120 entreprenörer och människor som arbetade för spaniensvenskar
  • 20 experter
Anna Gavanas - Pressfoto
Anna Gavanas – Pressfoto: Anna Nilsen

Som utredare på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys är Anna insatt i äldres behov av omsorg och relaterade tjänster och därför kom detta projekt till. Två vintrar, med början 2013, tillbringade Anna på Solkusten och Kanarieöarna. Som socialantropolog gör Anna intervjuer och deltar med sina studieobjekt. Det kunde handla om att åka rullstol på ett dansevenemang eller fira jul med en hemlös.


Den största gruppen är trots allt människor med god ekonomi som flyr det svenska klimatet. De bor i villor, lägenheter och husbilar. De har nära till sociala knutpunkter på golfbanor, organisationer, Svenska kyrkan, företag, caféer och dansbanor.


Etnisk marknad

Alla dessa spaniensvenskar utgör en etnisk marknad för entreprenörer, exempel på detta är skattejuridik, hantverk eller medföljare till sjukhus.

Entreprenörer från Sverige etablerar sig och bjuder ut sina tjänster, men mycket arbete förmedlas genom de nätverk som skapas av spaniensvenskarna själva. Nästan alla städtjänster utförs av lokal arbetskraft. Den är inte sällan sydamerikansk och betalas svart.

En Colombiansk kvinna, Paula 50 år, städade tolv timmar om dagen för tio euro i timman för att spara ihop till sin egen framtida pension i Colombia. I detta sammanhang kan tilläggas att svenska kunder är populära. De är kända för att vara tacksamma, pålitliga och visa respekt.

Overhead från föredraget om Spaniensvenskar - Foto: Per Larsen
Overhead från föredraget om Spaniensvenskar – Foto: Per Larsen

Döden kan sända hem partnern till Sverige

Det var mest positivt om att flytta till Spanien, men det är ett faktum att “alla tittar på klockan”. De flesta flyttar hem igen, med eller mot sin vilja.

“Somliga säger vi lever i evighet fast döden är det sannaste som dom vet” – Cornelis Vreeswijk

Döden är viktig att ta i beaktning. Vart man än flyttar så undkommer man inte liemannen. Den ställer till det i förhållanden i de fall där den ena parten går bort. En spaniensvenska vid namn Sigrid som förlorad sin man trivdes inte alls i Spanien längre och ville flytta hem till barn och barnbarn.

Anna Gavanas själv hoppas på att få göra en fortsättning på sitt projekt om just hemvändarna. Avslutningsvis kan jag nämna att boken finns på biblioteket.

Text: Per Larsen

Rättelse från Anna Gavanas: “Jag har arbetat som forskare under snart 20 år och när jag skrev Pensionärsplaneten arbetade jag vid Linköpings Universitet — inspirerad av ett tidigare projekt om svensk äldreomsorg jag arbetat med vid Institutionen för Socialt Arbete på Stockholms Universitet. Det var först EFTER att Pensionärsplaneten publicerats som jag började arbeta som utredare vid Myndigheten för Vård- och omsorgsanalys (och där arbetar jag tyvärr inte med frågor relaterade till ämnen i Pensionärsplaneten).”

Relaterat och källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq