Miguel Díaz-Canel är Kubas nya president men Castrofamiljen finns i bakgrunden

publicerad 19 april 2018
- av NewsVoice
Miguel Díaz-Canel - Foto: Salvador Sanchez Ceren, CC0
Miguel Díaz-Canel - Foto: Salvador Sanchez Ceren, CC0
Miguel Díaz-Canel – Foto: Salvador Sanchez Ceren, CC0

Kuba har fått en ny president utanför familjen Castro som haft makten sedan 1950-talet. Miguel Diaz-Canel var tidigare utbildningsminister och är den första civile presidenten på 60 år. Familjen Castro finns kvar i bakgrunden med stor makt. De styr över militären, säkerhetstjänster, andra funktioner och viktiga företag i landet.

Miguel Díaz-Canel är utbildad ingenjör och hade förväntats ta över efter den 86-åriga Raul Castro. DN skriver att Diaz-Canel blev president på årsdagen av invasionen i Grisbukten 1961 då kubanska trupper besegrade en grupp USA-stödda rebeller som hade planer på att störta Fidel Castro och hans regim.

Díaz-Canel (blir 58 år imorgon) blev vald till ny president genom en sluten och hemlig omröstning utförd av de 605 personer som är de enda som har rösträtt på Kuba. De är samtliga medlemmar i kommunistpartiets generalförsamling.

Díaz-Canel är känd som en karriärist som satsat på att klättra uppåt i hierarkin i kommunistpartiet. Hans inställning till USA är sträng.

Politiskt sakkunniga tror att Díaz-Canel kommer att fortsätta reformeringsarbetet som hans företrädare Castro påbörjat. Bland annat förväntas pressfriheten och internet bli lite friare.

Kubas relation till USA är spänd sedan den amerikanska ambassadens personal utsattes för ljudattacker vilket lett till att diplomaterna hämtades hem till USA. Samtidigt kastade USA ut Kubas diplomater. 

Díaz-Canels största utmaning är att skapa en bra ekonomi i landet samt att skapa goda relationer med USA, enligt Independent.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: Kuba

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *