Guatemala kastar ut den svenske ambassadören Anders Kompass

10
997
Anders Kompass - Foto: Bengt Oberger, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Anders Kompass – Foto: Bengt Oberger, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Sveriges ambassadör till Guatemala Anders Kompass möter nu hård kritik från Guatemalas regering. Detta efter att ha sagt att det guatemalanska samhället är korrupt.

I höstas tillträdde den förre FN-visselblåsaren Anders Kompass som Sveriges ambassadör till Guatemala, men nu vill Guatemala att svenska UD kallar hem Kompass.

Orsaken till dispyten mellan den guatemalanska regeringen och Kompass är ett uttalande från Kompass om att Guatemalas samhälle är “korrupt”.

“Ni vet alla mycket väl att ambassadör Kompass har sagt att hela det guatemalanska samhället är korrupt, och det accepterar och tolererar vi inte, för det stämmer inte”, säger Guatemalas utrikesminister Sandra Jovel, enligt SVT.

Även Venezuela uppmanas att kalla tillbaka sin ambassadör från Guatemala för att ha “lagt sig i inrikespolitiska frågor”.

Text: Nya Dagbladet


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
Prenumerera
Notify of
guest
10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ale
Ale
14 maj 2018 kl 10:20

Lars, jag är långt ifrån en diplomat (vilket är en ytters svårt konst) men fascineras av dubbelheten samt hantverket i uppdraget. Att vara en skicklig diplomat, är egentligen att vara den bästa förhandlaren. En så bra förhandlare att förhandlingsmotståndaren är nöjd med ett förhandlingsresultatet som går emot dennes eget intresse eller för att citera Chrusjtjov: “diplomatins konst ligger i konsten att klappa vakthunden tills man fått på munkorgen” 🙂

Kompass må vara en hederns man, viktigt visselblåsare samt en sanningens ljusbärare, men definitivt inte en diplomat.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
14 maj 2018 kl 01:39

@ Det dunkelt och anonymt sagda ovan

Evidensen om korruption kan aldrig vara ett problem. Den är ganska väldokumenterad och fritt tillgänglig på nätet. En svensk diplomat som upprepar de evidensen gör i min mening inget fel alls.

Jag anser personligen att det vore betydligt friskare om svenska diplomater sade sanningen i fler länder, vid fler tillfällen, och därmed stöttade exakt de krafter som gynnas av att evidensen om tillståndet poängteras.

Man bekämpar inte korruptionen i världen genom att stryka den medhårs.

Det typiskt “svenska” diplomatiska vore väl kanske att samtidigt påpeka positiva saker om landet och dess befolkning även om regimen får välförtjänt kritik, samt kanske poängtera att Sverige också är korrumperat på olika vis och i så fall mer i detalj beskriva skillnaderna i korruptionen, men inte undanhålla sanningen.

Lögnaktighet är alls inget diplomatiskt i min mening, tvärt om.

Lars
Lars
Gäst
13 maj 2018 kl 12:57

Kloka ord Ale. Man kunde tro att du är diplomat själv?

Ale
Ale
13 maj 2018 kl 11:34

Att vara ambassadör är att företräda något eller någons intresse som är stören än det egna egot och diplomat att göra det på ett smidig och förslagen sätt. Sverige hade möjligen gjort på samma sätt med en ambassadör som sagt något liknande om korruption i Sverige? Det är en diplomats uppgift att verka för att förbindelserna mellan olika länder inte bryts trots meningsskiljaktigheter. Detta görs bäst genom att ambassadören och tillika diplomaten håller tillbaka sin privata åsikt till förmån för vad denna företräder. Kompass har misslyckats med bägge uppgifterna.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
12 maj 2018 kl 18:42

Inget är så sårande som motståndet mot sanningen, men det är inte sanningen som gör ont. Det är motståndet mot den. Sanningen kan hjälpa.

Guatemala är ett djupt ojämlikt samhälle som följaktligen är fullt med inslag av korruption, men Sverige har sedan början på globaliseringen gått i exakt samma riktning som Guatemala och andra länder i världens marknadsliberala “race to the bottom”, helt oavsett vilken korrupt regering som suttit. Rött flagg eller blått flagg har saknat betydelse.

Ingen av de korrupta ledarna vaktar nationens intresse av balans eller har varit måttfullt konservativa i sin girighet. Folket har likt åsnor röstat än hit och än dit, vilseledda av lögnmedier som levererat dynga.

Kommer ens något annat flagg som tillåts förpesta fulmedierna förändra det här fenomenet i grunden? Jag är tveksam. Folket måste befria sig från det lögnaktiga grisfodret i fulmedierna!

”… världen har fler demokratier än någonsin, och mänskliga rättigheter befinner sig högt på nästan alla länders dagordning. Ändå, är korruption och förtryck alldeles för vanliga hot mot det demokratiska samhället. Och vi har sett en dramatisk ökning, de senaste 10 -15 åren, av etniska konflikter och humanitära kriser med brott mot mänskliga rättigheter som viktiga delar., men också mer av korruption. Mänskliga rättigheter prisas mer än någonsin – och kränks mer än någonsin.”
/Anna Lindh

Attacken av Anders Kompass är sannolikt ytterligare en extremt korrupt regims vilja att påstå att landet står under attack och kunna utse en fiende. Det är en illusionism som skapas för att vilseleda Guatemalas folk och för att väcka en dålig form av nationalism, när landets problem i själva verket är dess egen regim.

En sund nationalism är att värna landets folks intresse, vilket vore att bekämpa korruptionen, men för detta krävs det naturligtvis ett vaket folk. Fulmedia som ägs av de korrumperade kommer inte vilja väcka dem.

Ale
Ale
12 maj 2018 kl 18:15

Kompass är, eller var, Ambassadör/Diplomat. Det betyder att det ligger i sakens natur att man i den rollen skiljer på vad privatpersonen Kompass anser och vad hans uppdragsgivare anser om Guatemala, som är Kompass skyldighet att förmedla. Därför borde vi ha en viss förståelse för att Guatemala har sina betänkligheter angående Kompass lämplighet.

Jan Norberg
12 maj 2018 kl 17:56

Bäste Propell, du må vara Norrman men rätt har du.

Propell
Gäst
12 maj 2018 kl 17:05

Hva er ikke korrupt i Sverige i dag? Alt fra Riksdagen som har korruptert seg med 7kløveret for å motvirke demokratiske spilleregler og å kaste 1/5 av alle av alle svenskers stemmer på soptippen/søpledynga. DDR/Absurdistan må kastes ut av Nordens samarbeid og behandles som a shitstate vi må avverge oss mot.

Propell
Gäst
12 maj 2018 kl 16:54

Alt i Sverige er nå konkurs og ute av kurs. Resten av Norden er redd for dere(sveiseblinde) og vil ha Absurdistan ut av nordisk samarbeid.

Propell
Gäst
12 maj 2018 kl 16:49

Kompasst til den svenske regjeringen er ute av kurs uansett. Den er satt som PK som kurs.