Åtal väcks mot 17 österrikiska identitärer - Foto: Generation identitaire
Åtal väcks mot 17 österrikiska identitärer – Foto: Generation identitaire

En lag som används för att komma åt organiserad brottslighet används nu av åklagaren i Graz då åtal väcks mot tio av gruppens ledare och sju aktivister. Åtalet kommer efter att identitärerna i Österrike under flera år genomfört flera spektakulära informationskampanjer och därmed kommit att ta plats i samhällsdebatten.

Text:  Magnus Söderman, Svegot.se | Artikeln återpubliceras med tillstånd av Svegot

Den identitära rörelsen – Generation identitaire – har sitt ursprung i Frankrike men har växt i styrka och antal också i den tyska språk- och kultursfären, samt nyligen börjat etablera sig i Storbritannien. Framför allt är de unga identitärerna kända för sina spektakulära och provokativa aktioner. Bland annat har man tagit sig upp på triumfbågen vid Brandenburger Tor i Berlin och hängt ut banderoller. I Österrike har rörelsen gjort liknande saker, bland annat när man tog sig upp på taket till partiet De grönas hus i Graz med budskapet ”islamisering dödar” som förevisades på en stor banderoll.

Identitärernas aktiviteter påminner mycket om hur till exempel Greenpeace arbetar, genom civil olydnad och fredligt, men spektakulärt. I mars 2016 hängde man till exempel en stor banderoll från den turkiska ambassaden i Wien med budskapet: ”Erdogan, ta hem dina turkar.”

Budskapet var tydligt till Turkiets president.

Kriminell organisation?

Nu åtalas 17 österrikiska identitärer på flera punkter varav en är att de bygger upp en kriminell organisation. För knappt tio dagar sedan slog polisen till mot flera företrädare och aktivister i organisationen då man beslagtog utrustning, privata dokument samt såväl privata pengar och besparingar som medel från affärsverksamhet. Enligt åklagaren är razziorna inte kopplade till de åtal som nu väcks.

Åklagaren menar att identitärernas syfte med aktionerna och med organisationen som helhet har varit att underblåsa hat mot det ”islamiska samfundet och religionen, mot muslimer, utlänningar och flyktingar, speciellt turkar samt att håna och misskreditera dessa grupper offentligt”.

Allvarligast är att åklagaren försöker använda en lagstiftning som tillkommit för att bekämpa maffialiknande organisationer.

Du behöver Svegot Plus för att läsa hela artikeln. Just nu kan du prova en vecka för 19 kr med rabattkoden svegot19. 

Text:  Magnus Söderman, Svegot.se


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
Prenumerera
Notify of
guest
7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Öppet sinne
Öppet sinne
Gäst
22 maj 2018 kl 00:28

” Vad är en ”tvättäkta /../ hollywood-nazist””

Hollywood-nazist är en som egentligen inte är ideologiskt driven, utan som är med i någon nazistisk rörelse för att synas och få uppmärksamhet. Någon som förespeglar en falsk utsida. Någon som har till det yttre eldiga tal, men där talen sedan går upp i falsett i de de mest aggressiva peakarna i talet, och hyttande med fingret, grötmyndighet, solglasögon osv.

“Och vad menar du med att Newsvoice ”lierar” sig med Söderman?”

Tja, istället för att skriva en egen nyhet om fallet ifråga, så publicerar man (med Svegots tillstånd får jag anta?) Svegots egen nyhetstext, OCH dessutom visar hur man tecknar en prenumeration på Svegot, för att kunna läsa hela artikeln iråga på Svegot, med länkar och allt!!

” I ett öppet samhälle ska man väl kunna diskutera allt av politiskt natur. Antyder du att det som Svegot skriver inte ska omnämnas av NV och andra medium för att du och likasinnade inte gillar Söderman eller Svegot?”

Absolut ska man det, men återigen, man hade kunnat publicera en egen nyhet om fallet, och dessutom inte länka till hur man tecknar en PLUS-abonnemang hos Svegot!!!

Danne
Gäst
21 maj 2018 kl 13:27

Martin Gustavsson: Vi är alla Palestinier nu..
Mikael Eriksson: Precis!
Öppet sinne: Vad är en “tvättäkta /../ hollywood-nazist” , Och vad menar du med att Newsvoice “lierar” sig med Söderman? I ett öppet samhälle ska man väl kunna diskutera allt av politiskt natur. Antyder du att det som Svegot skriver inte ska omnämnas av NV och andra medium för att du och likasinnade inte gillar Söderman eller Svegot?

Folk bör låtas lyssna, läsa och skapa sig en egen bild. Och tack för det NV.

Kim Lundgren
Kim Lundgren
Gäst
21 maj 2018 kl 13:08
Kim Lundgren
Kim Lundgren
Gäst
21 maj 2018 kl 08:02
Öppet sinne
Öppet sinne
Gäst
21 maj 2018 kl 02:39

Varför i hela fridens lierar sig Newsvoice med knäppgöken Magnus Söderman (och Dan Eriksson, eftersom båda två driver Svegot)?

Ifall redaktionen / Sasserson inte känner till det, så är Söderman en gammal tvättäkta nazist i ordets rätta bemärkelse. En s k hollywoodnazist dessutom, och tämligen intolerant och osympatisk nazist också skall tilläggas. Se gamla tal från hans tid i Nordiska Motståndsrörelsen (då hette det Svenska Motståndsrörelsen).

https://www.youtube.com/watch?v=kmadJe1G_3c

Mikael Eriksson
Gäst
20 maj 2018 kl 14:16

@ Martin Gustavsson: Hets mot folkgrupp är en gummiparagraf, som i sig strider mot Yttrandefrihetsgrundlagen, i det att den utgör en gigantisk gummisnodd som makten skjuter i ansiktet på den, som dristar sig till att tala ut om det som drabbar ens eget folk. Alla folk är i någon mening identitärer, dvs man känner sig som och identifierar sig som en individ tillhörande ett visst folk. Det är bara det, att vita européer och nordamerikaner i praktiken inte har rätt att identifiera sig som och definiera sig som ett folk. Det är en rättighet som bara tillerkänns alla andra folk på jorden.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
18 maj 2018 kl 17:35

Åklagaren i Graz verkar i min mening, i det här fallet, ha gjort helt rätt, anser jag. Det här är välplanerad hets mot folkgrupp, så välplanerad att man bör ifrågasätta vem som VERKLIGEN ligger bakom, på samma vis som vi bör fråga oss det när de gäller NMR som heilar till den löjlige lille skrikande imperialisten, globalisten och österrikaren, samt tillåter extrem rasism i sina kommentarsfält, eller för all del Expo som aldrig någonsin exponerar sionismens folkmord på palestinier. Vem ligger bakom?

Det skulle alls inte förvåna mig om extrema islamister, eller extrema sionister, ligger bakom just det här spektaklet, eftersom man i en brottsutredning givetvis alltid måste fråga sig vem som kan tänkas gynnas av konfliktskapandet. Cui Bono?