Mattias Göransson fick fredspris för att ha “synliggjort nationella vanföreställningar” om ett påstått hot från Ryssland

publicerad 15 juni 2018
- av NewsVoice
Mattias Göransson, chefredaktör Magasinet Filter
Mattias Göransson, chefredaktör Magasinet Filter
Mattias Göransson, chefredaktör Magasinet Filter, pressfoto

När Svenska Freds den 19 maj utsåg journalisten Mattias Göransson till mottagare av Eldh-Ekblads fredspris missade NewsVoice helt nyheten. Vi publicerar därför nyheten försenat. NewsVoice var på plats 2017 när Göransson hade nominerats till Årets Journalist av Sveriges Tidskrifter. Då gick priset till  Bonniertidningen Kit, men denna gång var Göransson vinnaren.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen utsåg Filter-journalisten och författaren Mattias Göransson till mottagare av Eldh-Ekblads fredspris, som är föreningens förnämsta utmärkelse, för sin bok “Björnen kommer” som "synliggjort nationella vanföreställningar".

Svenska Freds motiverar utdelningen med att Göransson "öppnat upp för ett mer sansat samtal om försvars- och säkerhetspolitik" (se hela motiveringen). Föreningen menar att den dialog som Göransson genom sin bok  förmedlar är efterlängtad eftersom den stimulerar en mediebevakning av säkerhets- och försvarspolitiken som präglas av eftertänksamhet, kompetens, källkritik och ifrågasättande.

Mattias Göranssons granskar Sveriges relationer till Ryssland på ett fredligt sätt som helt skiljer sig från vapenskramlare som tex den politiska debattören Patrik Oksanen och EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, vars gärningar tvärtom syftar till att bygga upp en nationell paranoia riktad mot Ryssland av proportioner som kan liknas vid ett främlingshat mot en hel folkgrupp. Det anser undertecknad som helt utan grund blivit utsedd till påstådd Kreml-sympatisör av både Patrik Oksanen och East Stratcom Task Force.

"The site [Faktiskt.eu] was started by NewsVoice, a site known for spreading pro-Kremlin disinformation narratives as well as conspiracy theories about vaccines..." - EU Stratcom Task Force.

”Newsvoice är en salig blandning av rysk propaganda och ”kolloidalt silver”. Kombinationen av nervgiftsattacken i Salisbury och tinnitus är alltså ingen slump." - Patrik Oksanen

[Undertecknad uppfattar utpekandet av NewsVoice som Kreml-kanal som personligt riktat eftersom undertecknad är grundare av, redaktör och ansvarig utgivare för NewsVoice.]

Mattias Göransson säger till Svenska Freds att få områden som den svenska relationen till Ryssland rymmer så många exempel på falska nyheter, masshysteri och kollektiva vanföreställningar.

"Att skriva den här boken var att medvetet utsätta sig för det motstånd som uppstår när man går emot en folkopinion, hur ogrundad och missriktad den än må vara. Då är det extra skönt att bli belönad med ett så fint pris", säger Mattias Göransson.

Svenska Freds efterlyser en offentlig debatt inom försvars- och säkerhetspolitik som "inte enbart präglas av grupptänkande och mönsterseende".

Eldh-Ekblads fredspris har utdelats sedan 1960. Tidigare pristagare är: Per Anders Fogelström (1960), Ingvar Bratt (1986), Thomas Hammarberg (2006) och Afrah Nasser (2017) med flera.

Mattias Göransson är tillsammans med Christopher Friman chefredaktör på Magasinet Filter.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat