Mattias Göransson fick fredspris för att ha “synliggjort nationella vanföreställningar” om ett påstått hot från Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 juni 2018
- NewsVoice redaktion
Mattias Göransson, chefredaktör Magasinet Filter
Mattias Göransson, chefredaktör Magasinet Filter, pressfoto

När Svenska Freds den 19 maj utsåg journalisten Mattias Göransson till mottagare av Eldh-Ekblads fredspris missade NewsVoice helt nyheten. Vi publicerar därför nyheten försenat. NewsVoice var på plats 2017 när Göransson hade nominerats till Årets Journalist av Sveriges Tidskrifter. Då gick priset till  Bonniertidningen Kit, men denna gång var Göransson vinnaren.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen utsåg Filter-journalisten och författaren Mattias Göransson till mottagare av Eldh-Ekblads fredspris, som är föreningens förnämsta utmärkelse, för sin bok “Björnen kommer” som “synliggjort nationella vanföreställningar”.

Svenska Freds motiverar utdelningen med att Göransson “öppnat upp för ett mer sansat samtal om försvars- och säkerhetspolitik” (se hela motiveringen). Föreningen menar att den dialog som Göransson genom sin bok  förmedlar är efterlängtad eftersom den stimulerar en mediebevakning av säkerhets- och försvarspolitiken som präglas av eftertänksamhet, kompetens, källkritik och ifrågasättande.

Mattias Göranssons granskar Sveriges relationer till Ryssland på ett fredligt sätt som helt skiljer sig från vapenskramlare som tex den politiska debattören Patrik Oksanen och EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, vars gärningar tvärtom syftar till att bygga upp en nationell paranoia riktad mot Ryssland av proportioner som kan liknas vid ett främlingshat mot en hel folkgrupp. Det anser undertecknad som helt utan grund blivit utsedd till påstådd Kreml-sympatisör av både Patrik Oksanen och East Stratcom Task Force.

ArcanumSkolan 2024

“The site [Faktiskt.eu] was started by NewsVoice, a site known for spreading pro-Kremlin disinformation narratives as well as conspiracy theories about vaccines…” – EU Stratcom Task Force.

”Newsvoice är en salig blandning av rysk propaganda och ”kolloidalt silver”. Kombinationen av nervgiftsattacken i Salisbury och tinnitus är alltså ingen slump.” – Patrik Oksanen

[Undertecknad uppfattar utpekandet av NewsVoice som Kreml-kanal som personligt riktat eftersom undertecknad är grundare av, redaktör och ansvarig utgivare för NewsVoice.]

Mattias Göransson säger till Svenska Freds att få områden som den svenska relationen till Ryssland rymmer så många exempel på falska nyheter, masshysteri och kollektiva vanföreställningar.

“Att skriva den här boken var att medvetet utsätta sig för det motstånd som uppstår när man går emot en folkopinion, hur ogrundad och missriktad den än må vara. Då är det extra skönt att bli belönad med ett så fint pris”, säger Mattias Göransson.

Svenska Freds efterlyser en offentlig debatt inom försvars- och säkerhetspolitik som “inte enbart präglas av grupptänkande och mönsterseende”.

Eldh-Ekblads fredspris har utdelats sedan 1960. Tidigare pristagare är: Per Anders Fogelström (1960), Ingvar Bratt (1986), Thomas Hammarberg (2006) och Afrah Nasser (2017) med flera.

Mattias Göransson är tillsammans med Christopher Friman chefredaktör på Magasinet Filter.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Etablissemangets uppträdande, förhållningssätt och syn på Ryssland ter sig för mig som ett skrivet drama
  eller kanske fars, skrivet av USA/NATO. Här kan man ju tänka sig Oksanen som regissör, Hökmark som biträdande med inhopp av ÖB (det är ju trevligt att hålla kontakt med amerikanarna, mycket resor och partaj). Obligatoriska robotrepliker: spänningar i vårt närområde. I akt två och tre kan man nämna Ryssland, t.ex. det aggressiva Ryssland (som efter NATO:S aggressiva uppladdning längs rysk gräns med militärövningar vill visa USA/NATO att man har resurser och är beredd).

  Amerikansk imperalism och spioneri (nu på svenska ambassader = tysk service till USA) är ok. Amerikansk krigföring med tiotals miljoner döda är ok. Ryskt intresse av att bli respekterad som nation är inte ok. Vi har ett ruttet västetablissemang med USA som domptör och lydiga vasaller i ledband.
  Idag är det väl bara V och AFS som principfast säger nej till NATO.

  Björnen kommer förtjänar all uppmärksamhet men Sverige kommer kanske aldrig att kunna debattera
  Ryssland eller massinvandring objektivt.

 • Utmärkt och patriotiskt att Newsvoice tar upp det här, anser jag. Tacksamhet för det. Det är annat än de konfliktskapande folkförrädarna som arbetar åt främmande makt för att dra in oss i en bombhöger-konflikt som inte är i människornas bästa intresse, men enbart gynnar fåtalet girigbukar som lever på konflikt.

  Jag kan inte annat än att som svensk patriot också uppmärksamma den utmärkta prisutdelningen till Göransson.

 • Hjärtligt Grattis Mattias Göransson!
  ..o’ tack Martin G för Tage Danielssons underbara Freds-dikt. Den borde vi alla läsa varje kväll och varje morgon .. 🙂 ..

 • Oroa dig inte, Ale!
  Jag kan inte finna en enda MSMartikel som nämnt detta Fredspris!
  Googlesökning på nyheter visar ingeting, men på “allt” hittas åtminstone 3 träffar i topp, alla pressmeddelande från Svenska Freds. Trots dessa har tydligen inte vårt MSM “sett det”. Fullt upp med “faktagranskning”? Verkar som om Google numera tillhör MSM helt, att döma av liknande MÖRKNING av opassande, “oviktiga”,”felinformerande”, nyheter och media, precis vad MSM systematiskt bedriver.

  Vilka Google alternativ har vi, igen?
  Vid sökningen framkom en relaterad artikel i GP, av en Håkan Boström.
  Han menar att “faktagranskningen” är helt misslyckad, bla. pga av att
  “Samarbetet förhindrar även de stora mediahusen från att granska varandra.” Ett mycket viktigt fakta, som missats(?), och alltså en uppenbar anledning att redan nu lägga ned “sanningsministeriet”. Att “sanningarna” där på välkänt “Animal Farm”- maner också röstas fram missade Boström. Men omröstning istället för vetenskap har vi ju “vant oss vid”:
  De ny kostråden som infördes i USA 1979 var framröstade, utan hänsyn till att vetenskapliga belägg saknades för den storskaliga fettminskningen och kolhydratshöjningen som då genomdrevs. SLV (Sveriges Livsfarliga Verk?) följde dock med som den lydiga vasall man är när det gäller USA/Big Food. SLV hittar än idag sin “vetenskap” i årliga(?) sammankomster där specialinbjudna vetenskapsmän röstar fram den Svenska Versionen av senaste EU-påbud, som numera kommer från ILSI, Big Foods eget forskningsorgan i USA. SLV talar ofta om “vetenskap”, men när det kommer till handling ersätter man vetenskap med “vetenskapsmän” som röstar, så att vi som inte läser tillräckligt tydligt kan missa den tunga skillnaden.
  “Jäv” existerar tydligen inte för sådana “hundratal framstående vetenskapsmän”, då varken namnlista eller jäv publicerats, vad jag sett.

 • @clareal
  PSYOP:sens vilja att skapa konflikt och krig i vårt samhälle är sannerligen stor. Vi ser igenom detta. PSYOP:sen är nämligen genomskinliga likt blå fryspåsar, men det har naturligtvis, helt evident, inget med varken känsla eller förnuft att göra, ännu mindre med humanism eller vetenskap, och givetvis allra minst med fred att göra.

  Vad är det som är “totalitärt” med att vara för en högre nivå av socialism och vara för fred med våra grannar? Vänsternationella kan vänsterfolk också vara likt Jan Myrdal, Joakim Andersen, Markus och Malcolm.

  “ism-dikten” eller “råd till ett nyfött barn”

  Innan du blir kapitalist,
  kommunist, monetarist,
  anarkist, marxist, fascist,
  terrorist, imperialist,
  socialist, syndikalist,
  eller rentav folkpartist
  måste lilla du förstå
  att så snart som du kan gå
  bör du stultande gå med
  i det världsparti för fred
  som går före allting annat.
  Alla –ismer där vi stannat
  är sekunda, inte störst.
  Freden måste komma först.
  Gör den inte det, min vän,
  kommer inget efter den.

  /Tage Danielsson
  Källa: Svenska Freds Gratulationskort med Tage Danielssons dikt.

 • Hur är det möjligt att detta får förekomma i ett Sverige där de stora mediedrakarna närmast har monopol? Måste ses som en minde bugg i systemet.

 • Vilken lisa det är att för en gång skull få läsa om att en annan sida erkänts och fått komma till tals i motsats till den bombmatta av propaganda som läggs över oss och talar om för oss vad vi skall tycka och känna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *