Svenska ambassaden och Ericsson avlyssnades av tysk underrättelsetjänst

1
424
BND:s huvudkontor i Berlin. Lichterfelde. Foto: A.fiedler, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.5
BND:s huvudkontor i Berlin, Lichterfelde. Foto: A.fiedler, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.5

Den tyska underrättelsetjänsten BND ska under flera år ha utfört spionage mot Sveriges ambassad i Österrike och även Ericssons avdelning i landet.

BND (förkortning för Bundesnachrichtendienst) är en av Tysklands tre underrättelse- och säkerhetstjänster. Den är den tyska motsvarigheten till amerikanska CIA och sysslar med att samla in underrättelser från utlandet.

Nu avslöjar de österrikiska tidningarna Der Standard och Profil hur BND utfört spionage på en rad olika myndigheter, organisationer och företag i Österrike mellan åren 1999-2006. Der Standard skriver att avslöjandet “väcker känsliga frågor om industrispionage“.

Svenska organisationer ska ha varit utsatta för spionaget. Det handlar om den svenska ambassaden i Wien och Ericssons österrikiska avdelning.


Avslöjandet har fått Österrikes president Alexander Van der Bellen och förbundskansler Sebastian Kurz att reagera kraftigt mot Tyskland, som tidigare varit utsatta för hårt spionage från USA.


“Detta får inte förekomma bland vänstater”, säger president Van der Bellen.

“Vår önskan är förstås att få reda vilka som övervakades, när den upphörde, och så vill vi förstås få en bekräftelse på att det upphört,säger Kurz”, enligt Reuters.

Andra organisationer som blivit utsatta för det tyska spionaget är bland annat FN:s organisation för industriell utveckling (UNIDO), Internationella atomenergiorganet (IAEA), Österrikes centralbank och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSCE) samt Arabförbundet.

Text: Alexander Almqvist-Paajanen, Nya Dagbladet


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
stenbj
stenbj(@sten-bjorsell)
18 juni 2018 kl 09:47

Tydligt industrispionage och kanske “deep state” bakom det mesta för att “hålla sig på topp”? Hur är det i Sverige?