Svenska ambassaden och Ericsson avlyssnades av tysk underrättelsetjänst

publicerad 18 juni 2018
BND:s huvudkontor i Berlin. Lichterfelde. Foto: A.fiedler, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.5
BND:s huvudkontor i Berlin. Lichterfelde. Foto: A.fiedler, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.5
BND:s huvudkontor i Berlin, Lichterfelde. Foto: A.fiedler, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.5

Den tyska underrättelsetjänsten BND ska under flera år ha utfört spionage mot Sveriges ambassad i Österrike och även Ericssons avdelning i landet.

BND (förkortning för Bundesnachrichtendienst) är en av Tysklands tre underrättelse- och säkerhetstjänster. Den är den tyska motsvarigheten till amerikanska CIA och sysslar med att samla in underrättelser från utlandet.

Nu avslöjar de österrikiska tidningarna Der Standard och Profil hur BND utfört spionage på en rad olika myndigheter, organisationer och företag i Österrike mellan åren 1999-2006. Der Standard skriver att avslöjandet “väcker känsliga frågor om industrispionage“.

Svenska organisationer ska ha varit utsatta för spionaget. Det handlar om den svenska ambassaden i Wien och Ericssons österrikiska avdelning.


Avslöjandet har fått Österrikes president Alexander Van der Bellen och förbundskansler Sebastian Kurz att reagera kraftigt mot Tyskland, som tidigare varit utsatta för hårt spionage från USA.


“Detta får inte förekomma bland vänstater”, säger president Van der Bellen.

“Vår önskan är förstås att få reda vilka som övervakades, när den upphörde, och så vill vi förstås få en bekräftelse på att det upphört,säger Kurz”, enligt Reuters.

Andra organisationer som blivit utsatta för det tyska spionaget är bland annat FN:s organisation för industriell utveckling (UNIDO), Internationella atomenergiorganet (IAEA), Österrikes centralbank och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSCE) samt Arabförbundet.

Text: Alexander Almqvist-Paajanen, Nya Dagbladet

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: BNDspionage
  • Tydligt industrispionage och kanske “deep state” bakom det mesta för att “hålla sig på topp”? Hur är det i Sverige?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *