Varning för sossarna – De vill fortsätta ge bort dina skattepengar till IT-giganterna

publicerad 6 juni 2018
- av NewsVoice
MagdalenaAndersson (S) - Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia och JanNorberg, privat foto
MagdalenaAndersson (S) - Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia och JanNorberg, privat foto
MagdalenaAndersson (S) – Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia och JanNorberg, privat foto

DEBATT. Magdalena ”Bagdad Bob” Andersson och Sveriges snart avgående finansminister gör nu ännu ett spektakulärt utspel. Det skriver Jan Norberg som befarar att Socialdemokraterna vill fortsätta att efterskänka folkets skattepengar i miljardklassen till jättebolag som Facebook.

Text:  Jan Norberg

Bakgrunden är att Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) i helgen uppmanade EU att motsätta sig den omdiskuterade skatten på digitala företag, en beskattning som innebär att de stora digitala giganterna måste betala skatt på omsättningen oavsett om de gör vinst eller inte. Tidigare i år avslöjade Veckans Affärer att Daniel Ek, som är Spotifys VD, skrivit ett personligt brev till statsministern där han ”uppmanar Sveriges regering att motsätta sig EU-skatten på omsättning av digitala bolag, som angetts av kommissionen”. Magdalena Andersson har vägrat att kommentera det, skriver Computer Sweden.

Den globala skattekonkurrensen gäller bara jättarna

Globala företag inom IT-sektorn typ Google, Facebook, Twitter, Instagram, mfl utnyttjar ju precis som många andra stora globala företag den globala skattekonkurrensen och flyttar sina vinster till länder med gynnsam bolagsbeskattning.

Dubbelmoralen i Sverige är komplett då man via skattelättnader på energiområdet ger direkta subventioner till Facebooks etablering i Norrbotten som uppgår till ca 3 miljarder enbart för år 2015.

När nu Magdalena Andersson för sossarnas räkning protesterar mot EU:s skatteförslag skall man komma ihåg att Sverige ”mutat” Facebook att etablera sig i Norrbotten med enorma belopp. Läs mer i Breakit: Notan för Facebooks svenska jätteinvestering – 2,9 miljarder.

Att svenska skattebetalare sedan etableringen ackumulerat givit bort ca 10 miljarder kronor till Facebook talar hon ganska tyst om när hon protesterar mot att denna typ av företag utnyttjar skattekonkurrensen på det globala planet.

Det finns ju ganska många i Sverige med en uppfattning att företag skall beskattas hårt och brutalt, det gäller nog när det rör sig om ”normala” företag med en fysiskt verksamhet i ett land, men när det gäller IT-baserade företag där den fysiska placeringen inte är avgörande så gäller den globala skattekonkurrensens villkor.

Jag har svårt att förstå logiken med politikernas ruelse för att alla, individer och företag, med fötterna visar alla politikers envisa strävan att driva in skatter är något som de skall belastas för på ett moraliskt plan. Alla vill ju sänka sin egen skatt, individer och företag. Vad är det för fel med det?

Text:  Jan Norberg


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Lennart:
  “men betalade endast en bolagskatt på 2,5 miljoner beroende på avancerat skatteupplägg som alla andra stora multinationella företag”
  “Avancerat skatteupplägg”. Det lär väl innebära att “dotterbolaget i Sverige” faktureras på lejonparten av vinsterna så att det blir en löjlig bit kvar. Fakturorna kommer då vanligen fråm något skatteparadis som Cayman eller Haiti, så att skatten där blir nära noll. Dessvärre är det främst pga dessa transaktioner som en alltför stor del av tillväxten i väst hamnar hos en mycket liten elit. Förr i tiden kallade vi sådana fakturor för “luftfakturor”, då de klumpigt nog fakturerade icke existerande gods.
  Idag fakturerar man tjänster som “knowhow” och “management” och “dataavgifter”, vilka är obevisbara. Fortsättningen blir dessvärre en utfattigare befolkning som vågar låna i ryck. Bubbelekonomi. Eftersom Facebook och andra liknande företag etablerar sig här för att “ta” den Svenska marknaden kommer alla regler bli lika för all konkurrenter, som därmed anpassar sig. Alltså finns det inte en krona att tjäna på för Sverige genom skattelättnad för företag som konkurrerar om Svenska konsumenter.

 • Gillar man inte fulpolitiker och fulmedier som kör sina scripts på folks datorer, kan man ju alltid sluta använda dem.

  Det finns faktiskt alternativa medier och alternativa politiker som valsamverkar mot 4%-spärren för att ersätta eländet åt dig. Sök och du skall finna! Se din egen del i helheten! Agera på vad du vill ha istället, och du skall sluta hyckla!

  Du kommer steg för steg bli en anständig människa! Belöningen ligger i den inre tillfredsställelsen i varje steg. Igår lyckades jag ex. köra Protonmail för första gången och länkar nu till detta i min egen högerspalt. Den totala befrielsen kan vara nära känner jag.

 • Facebook har totalt erhållit 139 miljoner i statliga investeringsstöd. Facebook har själva investerat ca. 4 miljarder i anläggningarna i Sverige.
  Server/datorhallarna räknas som basnäring numera och får därav lättnader på el. För Facebook del innebär det ca. 50 miljoner årligen. Totalt har it-branschen slupiit elskatt med 245 miljoner årligen.

  2019 ämnar Facebook öppna “riktigt” kontor här i Sverige och betala skatt på riktigt. 2016 drog Facebook in ca. 1 Miljard enbart för Sverige, men betalade endast en bolagskatt på 2,5 miljoner beroende på avancerat skatteupplägg som alla andra stora multinationella företag.

  Farlig utveckling om det går igenom att man skall betala skatt på omsättning. Om man skall leka sosse för en stund, kan man ju undra varför inte robotar inom industrin behöver betala skatt, arbetsgivaravgifter och etc.

 • Javisst, tant Pia. Money matters, så mycket att de folkvalda inte ens fattar att de ena dan förstör framtiden för dagens unga entreprenörer som idet här fallet och andra dan säljer hela landet till mammom.
  Men antingen är “Sverige” en suverän stat, eller så existerar inte “Sverige”, som Putin sa om Ryssland.
  Genom EU byttes “suverän stat” mot suveräna politiker, för sig själva!
  Frihandelsområde var perfekt och där skulle det stannat, om det inte var för de lättflirtade politikerna.

 • Mina tankar går i korruptionens tecken……. tror inte bara det är förväntan och spänning över att få total kontroll på folket via olika spionnätverk.

 • Vilka insnöade politiker!
  Dom fattar inte att om det vore några företag de skulle skattbefria på liknande sätt skulle det vara de nya. De etablerade företagen har ofta redan stagnerat och fokuserar ofta då på vinst och försäljning till existerande jättekapitalism, som ser sådana mediaföretag dels som vinstpumpningsobjekt några år till, dels som mediamakt. Det senare ett självsvåld som vi ser mer och mer av från både Facebook och Youtube.

  Nya mediaföretag får det betydligt svårare att etablera sig med sådana här stöd till existerande jättar! Samma med regelverk, som gör det svårt och dyrt för nya företag medans jättarna ofta t.o.m.kan förhandla om dispens. Amazon kan t.ex sälja böcker momsfritt genom ett utomlandsbolag.
  Bokhandeln “runt hörnet” måste däremot öka priset med momsen vare sig man säljer direkt eller på postorder(nät). En hearing startade i UK om detta, men dog plötsligt vad jag vet. Varför?
  Grundfelet är att inte inse att de nya medelstora kommer från botten.
  Att stöda de etablerade gör det bara svårare för nyväxten. Men det är de etablerade som har råd att “flirta” ordentligt med ofta unga och oerfarna politiker. Med sådan korruption blir det som det är just nu.

 • @ Anna-L 6 Jun, 2018 at 06:58,

  Inte så svårt att gissa vem som “skickat ut” dig…… man skymtar lite desperation.

 • Vilken är källan till de 10 miljoner som staten ackumelerat påstås gett bort? De 3 miljarderna 2015 i breakit-artikeln är ju Facebooks egna investeringskostnader. Alltså inte statliga subventioner.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *