Varning för sossarna – De vill fortsätta ge bort dina skattepengar till IT-giganterna

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 juni 2018
- NewsVoice redaktion
MagdalenaAndersson (S) - Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia och JanNorberg, privat foto
MagdalenaAndersson (S) - Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia och JanNorberg, privat foto
MagdalenaAndersson (S) – Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia och JanNorberg, privat foto

DEBATT. Magdalena ”Bagdad Bob” Andersson och Sveriges snart avgående finansminister gör nu ännu ett spektakulärt utspel. Det skriver Jan Norberg som befarar att Socialdemokraterna vill fortsätta att efterskänka folkets skattepengar i miljardklassen till jättebolag som Facebook.

Text:  Jan Norberg

Bakgrunden är att Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) i helgen uppmanade EU att motsätta sig den omdiskuterade skatten på digitala företag, en beskattning som innebär att de stora digitala giganterna måste betala skatt på omsättningen oavsett om de gör vinst eller inte. Tidigare i år avslöjade Veckans Affärer att Daniel Ek, som är Spotifys VD, skrivit ett personligt brev till statsministern där han ”uppmanar Sveriges regering att motsätta sig EU-skatten på omsättning av digitala bolag, som angetts av kommissionen”. Magdalena Andersson har vägrat att kommentera det, skriver Computer Sweden.

Den globala skattekonkurrensen gäller bara jättarna

Globala företag inom IT-sektorn typ Google, Facebook, Twitter, Instagram, mfl utnyttjar ju precis som många andra stora globala företag den globala skattekonkurrensen och flyttar sina vinster till länder med gynnsam bolagsbeskattning.

Dubbelmoralen i Sverige är komplett då man via skattelättnader på energiområdet ger direkta subventioner till Facebooks etablering i Norrbotten som uppgår till ca 3 miljarder enbart för år 2015.

ArcanumSkolan 2024

När nu Magdalena Andersson för sossarnas räkning protesterar mot EU:s skatteförslag skall man komma ihåg att Sverige ”mutat” Facebook att etablera sig i Norrbotten med enorma belopp. Läs mer i Breakit: Notan för Facebooks svenska jätteinvestering – 2,9 miljarder.

Att svenska skattebetalare sedan etableringen ackumulerat givit bort ca 10 miljarder kronor till Facebook talar hon ganska tyst om när hon protesterar mot att denna typ av företag utnyttjar skattekonkurrensen på det globala planet.

Det finns ju ganska många i Sverige med en uppfattning att företag skall beskattas hårt och brutalt, det gäller nog när det rör sig om ”normala” företag med en fysiskt verksamhet i ett land, men när det gäller IT-baserade företag där den fysiska placeringen inte är avgörande så gäller den globala skattekonkurrensens villkor.

Jag har svårt att förstå logiken med politikernas ruelse för att alla, individer och företag, med fötterna visar alla politikers envisa strävan att driva in skatter är något som de skall belastas för på ett moraliskt plan. Alla vill ju sänka sin egen skatt, individer och företag. Vad är det för fel med det?

Text:  Jan Norberg

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq