Astronaut: Vi kanske måste kontrollera gravitation för att nå Mars

4
Chris Hadfield - Foto: Asc-csa.gc.ca
Chris Hadfield – Foto: Asc-csa.gc.ca (Kanadas motsvarighet till NASA)

Astronauten Chris Hadfield som gjort två rymdfärder och vistats nära 6 månader på den internationella rymdstationen ISS säger att vi kan behöva bemästra gravitation för att kunna ta människor till Mars. Han tycks antyda ett behov av “antigravitation” som “bränsle”. Han spekulerar i att forskning vid CERN och rymdbaserad forskning på kosmisk strålning kan hjälpa oss ta fram nästa generation av rymdmotorer.

Chris Hadfield var verksam åren 1995-2013 som astronaut och han var befälhavare på ISS. Han blev allmänt känd som astronauten som under nollgravitation sjöng David Bowies “Space Oddity” på ISS.

Hadfield säger till Business Insider att anledningen till att NASA aldrig åkte till Mars redan på 1960-talet berodde på att riskerna var för stora. Business Insider frågade Hadfield om våra utsikter att nå Mars inom 20 år. Han svarar att riskerna fortfarande kan vara för stora och att det kanske inte är värt ansträngningen.

“The majority of the astronauts that we send on those missions wouldn’t make it. They’d die”.

Han syftar på en lång rad av risker som tex höga doser av kosmisk strålning. Mars ligger 660 gånger längre bort än vår egen måne och dosen kommer därför att bli avsevärt större än vad Apollo-astronauterna fick utstå. Förutom strålning finns risken för explosioner och svält. Hadfield drar parallellen med sjöfararen Magellan som år 1519 startade en resa runt världen med 5 skepp och 250 besättningsmän. Av dessa överlevde endast 18 personer och fyra skepp sjönk.

Sedan har vi problemet med att överleva på Mars. Han nämner hur illa de gick för nybyggarna som försökte etablera staden Jamestown i det gamla Amerika. Jamestown grundades år 1607, men övergavs 1700 på grund av svält (illustration).

Hadfield tror inte ens att dagens privata och statliga “rymdskepp” klarar av en resa till Mars. Problemet är att ingen kommit på en bättre framdrivning än med kemiskt bränsle, säger han, och nämner SpaceX, NASA och Blue Origin.

“Burning chemical rockets is the equivalent of using a sailboat or a peddle boat to try and travel around the world”.

“My guess is we will never go to Mars with the engines that exist on any of those three rockets unless we truly have to”.

“I don’t think those are a practical way to send people to Mars because they’re dangerous and it takes too long, and it therefore exposes us to a risk for a long time.”

“Someone has to invent something we haven’t thought of yet”.

Vi måste uppfinna något som vi inte tänkt på ännu, säger Hadfield, och menar att vi måste satsa mer på grundforskning. Han sneglar i sin tankar på jondrift, nukleära motorer och nämner till och med att lösningen kan finnas om vi förstår mer av mörk materia och mörk energi. Kanske den alfamagnetiska spektrometern (“Alpha Magnetic Spectrometer”) på ISS eller forskningen på CERN kan ge oss ledtrådar om hur vi ska bemästra gravitation.

“Maybe the work that’s going on with the Alpha Magnetic Spectrometer on the space station and in the particle accelerator in CERN and other places … is going to show us how we can harness gravity.”

Borta i Europa kan vi se att Mars One, som har ambitionen att placera en hel koloni av människor på Mars med start år 2032, nu får nya pengar (12 miljoner Euro) genom investeraren Phoenix Enterprises AG. Projekten Mars One har tidigare valt Lockheed Martin som en leverantör av den rymdteknik som ska ta “Karl-Oskar”, “Kristina” och de andra nybyggarna till Mars.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Bild: Mars One ska bygga en koloni på en planet med en öken som aldrig tar slut…
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
risavdrag
risavdrag
Gäst
13 juli 2018 kl 23:27

[Denna kommentar kommer från är Sylthammar – läs mer]

Hela nätet… Kalle, är ju fullt med videos som talar om hur deras bedrägeri genomförs. Augmented virtual reality, studio och bassäng.

Det är skoj när det inte stämmer för dom i sändning, utan det blir missar med “lager” etc, eller när man ser hur det buktar ut där linor sitter på dom. De driver med de stackare som fortfarande inte har förstått vad NASA är… 2018, eller vad det fördrag de skrev på i världen mellan vissa länder i slutet av femtiotalet (på grund av vad som upptäcktes om vårt plan, det vi går på, på Antarktis). Glöm deras gorilladräkter, gitarrer, fotbollar mm. Elefanten i rummet ska döljas till VARJE pris.

Denna video kan kanske också ge hint om vad det är som pågår med trails i skyn osv.

https://youtu.be/FQGehMXCLrk

Den video som han talar om är denna:
https://youtu.be/0kcc5UrlkMU
Den måste bara ses.

Kalle 01
Kalle 01
Gäst
13 juli 2018 kl 21:29

Antar att bilden till artikeln är tagen från en av de många youtubvideos där man kan se en eller flera astronauter sväva i tyngdlöshet i rymdstationen. Är det någon som har en länk till en sådan video där man kan se astronauten sväva i längre tid än 30-40 sekunder (gärna ett par minuter) i en sammanhängade video, alltså helt utan något klipp i filmen (har letat men inte hittat)?

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
11 juli 2018 kl 11:27

@ Ale 11 Jul, 2018 at 09:36,

Mycket bra sammanfattning Ale! Som även jag har sagt tidigare, vad ska vi på Mars eller Månen att göra? Har vi inte nog med problem att lösa på vår planet Tellus?

Även om man nu är tekniskt eller rymdintresserad så är det synnerligen naivt att tro att en vistelse för människor på Mars skulle vara något att se fram emot eller ens anse realistiskt. Man behöver inte vara rymdforskare för att förstå det.

Precis som du skriver är det lite som Hollywood! Kanske har en del sett lite för mycket på diverse science-fictionfilmer.

Svinrika kapitalister må successivt söka bekräftelser på bl.a. detta vis, men vi andra skall inte låta oss dras med i någon sorts imponering av dessa projekt. Det hela är bara obegripligt naivt.

De borde i stället använda sina resurser på att lösa jordens diverse olika problem. Den listan är tillräckligt lång, och dess lösningar skulle i betydligt högre grad gynna jordens befolkning och dessutom ge oerhört mycket större positiv feedback till uppfinnarna och de kapitalstarka entreprenörerna som satsat på dessa utmaningar.

https://www.google.se/search?q=life+on+mars&oq=life+on+mars&aqs=chrome.0.69i59j0l5.5217j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Ale
Ale
11 juli 2018 kl 09:36

Farorna med att skicka människor till Mars har jag skrivit om i den här artikel och behöver därför inte upprepas här: https://newsvoice.se/2018/05/11/nasa-redo-att-aka-till-bade-manen-och-mars/

Tror det är lite som Hollywood: Vi vill se oss själva (mänskan) i centrum – hjältesagor. Vi har inte mindre än tre obemannade robotar på Mars Curiosity, Spirit och Opportunity som gett oss mängder med ny information. Svårigheterna och problemen samt kostnaderna med bemannade rymdresor överstiger vida eventuella vinster. Faktum är att bemannade rymdresor är passé, om den uppstår på nytt är det för vårt narcissistiska behov. Å andra sidan är det så mycket lättare att skapa uppmärksamhet med bemannade rymdresor och därför lättare att driva på politiker, skapa opinion för att avsätta mer pengar.