Försvarsministern vill att privata företag ska lagra mat som ett led i det kalla kriget

8
Peter Hultqvist - Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Peter Hultqvist – Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Försvarsminister Peter Hultqvist anser att vissa privata företag borde lagra mat så att Sverige ska vara bättre förberett i händelse av krig.

Sveriges Radio skriver att Peter Hultqvist “vill återfå beredskapen som rådde under kalla krigets dagar”. Detta ska bland annat utgöras av att vissa företag ska lagra mat för att inte befolkningen ska svälta ihjäl vid ett krig eller en allvarlig kris.

Hultqvist nämnder det som kallades K-företag. Det var en samling företag som ansågs vara särskilt viktiga i fall Sverige skulle hamna i krig.

“Näringslivet är en viktig grundbult i hela samhället. Att inte koppla det till totalförsvaret och att inte ha K-företag gör att vi inte får ett helt och fungerande system”, säger Hultqvist till Sveriges Radio.

Regeringen beslutade den 5 juli om en utredning rörande näringslivets roll inom totalförsvaret samt försörjningstrygghet i fråga om försvarsmateriel.

Text: Nya Dagbladet

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

8 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
25 juli 2018 kl 13:31

Detta luktar mest av att nuvarande spratteldockor i (S) inte har en aning om hur man gör uti verkligheten.
TV-släta ansikten kan inte tillföra något. Bara yta inget innehåll.
Allokerade miljoner kan inte tillföra något. Det finns ingen kunskap.
Varför dessa två? Kunskap hoppar inte fram ur pengarna (resurser).
Detta går igen i snart sagt i allt, bränder, skola , polis, försvar. SJ, etc. Bara snack om mera pengar. Kära guldkalv rädda oss!! Det funkade en stund. Bränderna gick inte att snacka eller klicka bort a la Löve’n.
Glada entusiastiska människor skapar saker, även brandsläckning, rädda sitter de hemma.
Brandsläckning kräver mycket träning, eftersom man måste reagera med ryggmärgen i de otroligt snabba växlingar som sker.

Maj Rehnberg
Maj Rehnberg
Gäst
8 juli 2018 kl 18:45

Jag har skrivit kommentarer om detta förut men då fick man inget gensvar. Då har det gällt medlemskap i NATO. Sverige blir tvingad till medlemskap för vi har inga möjligheter att livnära oss. Undra just vad det är för företag som ska vara K-företag? Det skulle ju bli så bra när vi gick med i EU, fred på jorden. Det är kapitalisterna som äger allt som håller på att skapa ett tredje världskrig. Vad ska man göra ? Bara det här med chemtrails, dagligen släpper de ut gifter över oss och ingen reagerar. Alla tidningar och radio-ochTVstationer borde bli nerringda av vanligt folk som kräver att få veta vad som pågår. Vad gör journalisterna ? Samtidigt som det avslöjas saker så blir det inga rabalder och snart är allt glömt. Hur kan en hel nation tystas ? Jag har själv blivit tystad och det är av de som jag räknar som vanligt folk och som jag trodde stod upp för att vi ska leva i ett demokratiskt och rättvist samhälle. Norrtälje kommun, Norrtälje tingsrätt, Norrtelje Tidning.

RMG49
RMG49
Gäst
8 juli 2018 kl 15:02

Det är bra att gardera sig och det är signifikativt för våra politiker att det inte redan är fixat. Klart vi ska säkra matförsörjningen, det är ju en total självklarhet. Men beredskapen ska inte ha krig från Ryssland som orsak. Det är det som är problemet med Peter Hultqvist. Han är globalisternas företrädare. Jag ser honom som en politisk förrädare…en sån som slår sönder de demokratiska målen. Varning för Peter Hultqvist och om SD vinner sin politiska makt då är det hej då med den gubben. Tack o lov !

JohnnyD
Johnny
8 juli 2018 kl 10:57

Sverige skall naturligtvis vara självförsörjande på mat, 120% är en bra målsättning. Men etablissemanget skiter i Sverige och svenskarna, import av muslimska män är viktigast för dem.

Birgitta
Birgitta
Gäst
7 juli 2018 kl 14:20

Varför kan inte staten hålla ett beredskapslager med det nödvändiga som förr? Varför leja ut det till privata företag?

Det civila samhället skulle behöva ha ett öga på vad staten ämnar hitta på samt kontrollera vad det är för typ av mat som staten vill att privata företag ska lagra och till vilken kostnad? Det är viktigt att beredskapslagret så långt som möjligt består av svenska råvaror för att pengarna stannar i landet och att livsmedlen inte farit vare sig flyg eller båt och producerats under ytterst osäkra miljöförhållanden.

Håller med sten [email protected] om att vi behöver öka självförsörjningsgraden. Sverige har alltid haft en hög ambition om att vara självförsörjande med livsmedel, men på 1990-talet beslutade riksdagen att överge detta mål med hänvisning till att det är så billigt att köpa livsmedel från utlandet.

LRF säger på sin hemsida att “I början på nittiotalet producerade Sveriges bönder 75 procent av landets livsmedel. I dag är vi betydligt fler svenskar, men producerar inte mer mat. Vi litar på importen, som varannan tugga består av. Självförsörjningsgraden har sjunkit till 50 procent – jämför med 80 i till exempel Finland. Sverige kan gå från 50 procent i självförsörjning till 80.

Med en högre självförsörjning blir landet mer robust till exempel för att kunna hantera olika typer av kriser eller handelshinder. I fredstid handlar robusthet lika mycket om att ge utrymme för mer hållbar produktion, större möjligheter till konsumtion och export av bra livsmedel med lägre klimatpåverkan och fler och stabila arbetstillfällen. Handel inom Europa och globalt är något positivt och ligger inte i motsättning till en ökad självförsörjning.

LRF tycker att
Svensk livsmedelsproduktion ska öka
Exporten av mat ska öka i fredstid.
Fler kommuner ska upphandla svenskt för att säkra en nära och robust produktion.
Befintliga livsmedelsföretag ska växa och nya utvecklas.
Ytterligare 600 000 hektar åkermark kan odlas.”

Är det rätt och riktigt att en stor del av landets sädproduktion ska fortsätta att användas som biobränsle; uppvärmning av hus t ex, istället för till mat?

Aron
Aron
Gäst
7 juli 2018 kl 10:32

Nej men vad gulligt. Frimuraren Hultqvist vill inte att den svenska befolkningen ska svälta ihjäl. Jag blir så djupt rörd att jag måste sätta mig ned och låta tårarna flöda. Snyft Snyft…

sten bjorsell
sten bjorsell
Gäst
7 juli 2018 kl 10:26

De flesta bunkrar finns väl kvar fortfarande?
Avfuktningsanläggningar höll allt torrt nere i berget där konserver och torr nödmat och drivmedel lagrades?
Sånt behövs i händelse av atomkrig men kan nog bara försörja de som är närmast köttgrytorna. Resten av överlevande får hanka sig fram i strålskadade områden. Men om beredskapen behövs p.g.a handelskrig, blockader eller torka behöver vi kunna odla mer hemma än idag. Med rätt växter planterade på sensommaren kan djuren själva gräva fram maten under snön under vintern. https://www.agriculture.com/livestock/cattle/grazing/cover-crops-f-winter-grazing_279-ar49502
Ner till minus 30 grader (vilket det knappast blir under snö) kan kreaturen gräva fram bl. a. kale eller grönkål. Rädisor, rovor och ärtor m.fl. vinterväxter finns listade i artikeln. Här kan försvarsministern göra en riktig insats för vårt jordbruk, både för krig och fred.
Övervintrande renare hålls vad jag vet på fjällen även på vintern där de konsumerar en del av sitt sommarfett plus lavar! Speciella växter som tar sina mineraler direkt ur berget!
Men är självförsörjande bönder på den nuvarande regerings agenda? Går det ihop med den nuvarande regeringens globalism-strävanden?

Ulf ClaréusD
7 juli 2018 kl 09:44

…. och tveklöst kommer maten i form av kött, att enbart tillåtas lagas på halal-slaktade djur.
Våra två mest helgonförklarade invandrargrupper bestämmer ju snart allt, härstädes. Det är vi som skall integreras, även om vi råkat i krig … ! (Dessutom på grund av dom!)