D-vitaminbrist kan kopplas till fetma, beteendestörning och sociala problem

publicerad 14 augusti 2018
- av NewsVoice
D-vitamin och fetma - Foto: Adobe Stock
D-vitamin och fetma - Foto: Adobe Stock
D-vitamin och fetma – Foto: Adobe Stock

Fetma är ett utbrett problem i USA likväl som i många andra länder. Även om det finns en mängd faktorer som ligger till grund för problemet är osunda ät- och kostvanor och brist på fysisk aktivitet primära orsaker till fetma. I Norge lider 25% av män och 20% av kvinnor i medelåldern av fetma. Över 50% av svenskarna har fetma. Brist på D-vitamin kan även kopplas till psykets hälsa.

Text: Birthe Storaker

Det finns ökande bevis för att D-vitaminstatus är avgörande för att stödja ett sunt nervsystem, hjärnans funktioner och metabolismen. Tidigare studier har visat på ett sammanhang mellan fetma och D-vitaminstatus och problem kan uppstå redan i låg ålder. En studie visade att många överviktiga barn hade för låg D-vitaminnivå i blodet. En annan studie fann att patienter som tog 100,000 IE D-vitamin per månad gick ned nästan 5,4 kilo och minskade vidden runt midjan med 5,48 centimeter.

D-vitamin kan även kopplas till psykisk hälsa. En studie fann att brist på D-vitamin var korrelerad till emotionella, beteendemässiga och sociala relationer bland ungdomar. En undersökning visade att tillskott av D-vitamin hjälpte till med att förbättra strategiskt och analytiskt tänkande, planläggning och beslutsförmåga bland ungdomar. Detta tyder på att D-vitaminbrist till och med kan påverka beslut som tas avseende matintag.

Läs hela artikeln på TV Helse | Mediasamarbete med TV Helse Sverige

Text: Birthe Storaker


Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *