D-vitaminbrist kan kopplas till fetma, beteendestörning och sociala problem

0
222
D-vitamin och fetma - Foto: Adobe Stock
D-vitamin och fetma – Foto: Adobe Stock

Fetma är ett utbrett problem i USA likväl som i många andra länder. Även om det finns en mängd faktorer som ligger till grund för problemet är osunda ät- och kostvanor och brist på fysisk aktivitet primära orsaker till fetma. I Norge lider 25% av män och 20% av kvinnor i medelåldern av fetma. Över 50% av svenskarna har fetma. Brist på D-vitamin kan även kopplas till psykets hälsa.

Text: Birthe Storaker

Det finns ökande bevis för att D-vitaminstatus är avgörande för att stödja ett sunt nervsystem, hjärnans funktioner och metabolismen. Tidigare studier har visat på ett sammanhang mellan fetma och D-vitaminstatus och problem kan uppstå redan i låg ålder. En studie visade att många överviktiga barn hade för låg D-vitaminnivå i blodet. En annan studie fann att patienter som tog 100,000 IE D-vitamin per månad gick ned nästan 5,4 kilo och minskade vidden runt midjan med 5,48 centimeter.

D-vitamin kan även kopplas till psykisk hälsa. En studie fann att brist på D-vitamin var korrelerad till emotionella, beteendemässiga och sociala relationer bland ungdomar. En undersökning visade att tillskott av D-vitamin hjälpte till med att förbättra strategiskt och analytiskt tänkande, planläggning och beslutsförmåga bland ungdomar. Detta tyder på att D-vitaminbrist till och med kan påverka beslut som tas avseende matintag.

Läs hela artikeln på TV Helse | Mediasamarbete med TV Helse Sverige

Text: Birthe Storaker


  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här