Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

D-vitaminbrist kan kopplas till fetma, beteendestörning och sociala problem

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 augusti 2018
- NewsVoice redaktion
D-vitamin och fetma - Foto: Adobe Stock
D-vitamin och fetma - Foto: Adobe Stock
D-vitamin och fetma – Foto: Adobe Stock

Fetma är ett utbrett problem i USA likväl som i många andra länder. Även om det finns en mängd faktorer som ligger till grund för problemet är osunda ät- och kostvanor och brist på fysisk aktivitet primära orsaker till fetma. I Norge lider 25% av män och 20% av kvinnor i medelåldern av fetma. Över 50% av svenskarna har fetma. Brist på D-vitamin kan även kopplas till psykets hälsa.

Text: Birthe Storaker

Det finns ökande bevis för att D-vitaminstatus är avgörande för att stödja ett sunt nervsystem, hjärnans funktioner och metabolismen. Tidigare studier har visat på ett sammanhang mellan fetma och D-vitaminstatus och problem kan uppstå redan i låg ålder. En studie visade att många överviktiga barn hade för låg D-vitaminnivå i blodet. En annan studie fann att patienter som tog 100,000 IE D-vitamin per månad gick ned nästan 5,4 kilo och minskade vidden runt midjan med 5,48 centimeter.

D-vitamin kan även kopplas till psykisk hälsa. En studie fann att brist på D-vitamin var korrelerad till emotionella, beteendemässiga och sociala relationer bland ungdomar. En undersökning visade att tillskott av D-vitamin hjälpte till med att förbättra strategiskt och analytiskt tänkande, planläggning och beslutsförmåga bland ungdomar. Detta tyder på att D-vitaminbrist till och med kan påverka beslut som tas avseende matintag.

Läs hela artikeln på TV Helse | Mediasamarbete med TV Helse Sverige

Text: Birthe Storaker


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq