Prof Sven Ove Hansson: Helande kristaller lika meningslöst som ruttna bananskal

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 september 2018
- NewsVoice redaktion
Sven Ove Hansson, KTH - Foto: Europabio.org
Sven Ove Hansson, KTH - Foto: Europabio.org
Sven Ove Hansson, KTH – Foto: Europabio.org

Helande kristaller är tyvärr lika meningslöst som att bära ruttna bananskal runt halsen. Det säger professor Sven Ove Hansson som grundade skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning. Det är Aftonbladet som ställt frågan till Hansson om han syn på kristallterapi som egenvård.

Artikeln beskriver hur människor i gemen och kändisar använder olika kristaller för att nå olika tillstånd, bota sjukdomar eller lösa upp stress. Kändisar som använder kristaller och som omnämns är Katy Perry, David Beckham, Adele och Kim Kardashian.

“En rodonit mot stressen, rosenkvarts för fertiliteten och bergskristall för koncentrationen. För den som tror finns det stenar och kristaller för alla situationer i livet”, skriver Aftonbladet.

Sven Ove Hansson är inte lika övertygad. Deras fans och följare hakar sedan på.

“Man kan lika gärna ta ett ruttet bananskal”.

Sven Ove Hansson som är professor i filosofi vid KTH berättar att folk använt kristaller i alla tider. Inom newage-rörelsen har kristaller och sten använts länge. Han tror att stenarnas popularitet beror på att de är enkla att hantera för både säljare och köpare, skriver Aftonbladet.

Hansson grundade redan 1982 skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) tillsammans bla med en sittande kulturminister från Socialdemokraterna och en forskare vid Försvarshögskolan för att komma tillrätta med tron på bland annat kristaller och “flum”. Det var en under en tidsperiod på tidigt 1980-tal då etablissemanget med beslutsamhet började bekämpa “felaktiga uppfattningar” inom flowerpower-rörelsen och newage som blomstrat under 1960- och 1970-talet.

Sven Ove Hansson förklarar affärsmodellen runt sten och kristall:

“De har stora fördelar för den som vill tjäna pengar. Man kan ta relativt mycket betalt för en sten som ska ha vissa egenskaper och som inte vem som helst kan plocka på stranden.” … “New age fungerar som ett andligt smörgåsbord – man kan välja vad man vill ha. Just stenarna är något där du själv kan välja nivån. Det kan vara på samma nivå som att spika en hästsko ovanför dörren till att binda upp en större del av sin tillvaro på det.”

Hansson tillägger att det helt saknas bevis för att sten och kristall skulle ha de effekter som utlovas.

“Det är en magisk föreställning. Det finns inte starkare evidens för att du skulle må bättre med en kristall i fickan än vad du skulle göra utan en. Eller med ett ruttet bananskal.”

Erik Sturkell som är professor i geofysik vid Göteborgs universitet kontrar något med uppfattningen att vissa undersökningar påvisat att det finns en placeboeffekt. Han anser därför att det inte spelar någon större roll om människor blir lite lyckligare. Han anser att tron på kristaller är ganska harmlöst, men varnar samtidigt för tron på att de kan bota sjukdomar.

Sturkell jämför stenarnas effekt med att ha en hund.

“En hund kan inte bota cancer, men den kan göra dig jättemycket gladare”.

Inne på Vetenskap och Folkbildnings diskussionsforum på webben kallas de som tror på kristallernas helande kraft för batikhäxor och kristallkärringar av föreningens medlemmar och debattörer.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq