Det är viktigt med sömn. Vetenskapen illustrerar hur viktig sömnen är för psyket och hjärnan. Därför borde fler människor ta sömnen lite mer på allvar än vad de gör i dag. Misstag och olyckor i vardagen, under fritiden och på jobbet kan ofta kopplats ihop med sömnbrist. 

Text: Birthe Storaker, TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman

Vissa betraktar sömnen som bortkastad tid jämfört med mer spännande aktiviteter, som arbete, surfa på mobilen, eller iPad:en eller titta på TV, men en ny studie från Michigan State University, den största sömnproblemstudien hittills, visar hur nödvändig sömnen är för att få en normal kognitiv funktion. Tillräckligt med sömn hjälper oss att återgå till en uppgift när vi blir distraherade och ofokuserade, i stället för att vi tappar fokus.

Studien publicerades nyligen i Journal of Experimental Psychology: General.

Dålig sömn och den mänskliga faktorn

Som författarna påpekar har felbedömningar i allt från vardagliga episoder till katastrofala händelser, kopplats ihop med sömnbrist. Det visar till exempel Tjernobylolyckan, Exxon Valdez oljeutsläpp och Challengers explosion. Om man tittar på misstag och olyckor vid operationer, i kollektivtrafiken och till och med vid drift av kärnkraftverk, är sömnbrist en av huvudorsakerna till den mänskliga faktorn, säger studiens författare Kimberly Fenn.

”Det finns många människor inom känsliga yrken som lider av sömnbrist. Forskning har visat att nästan en fjärdedel av personer med viktiga rutinjobb har somnat på jobbet.”

Genom att titta på hur bara en natt med sömnbrist kan påverka en persons förmåga att komma tillbaka till uppgiften när de blir distraherade, hade forskarna över 230 personer nattetid som kom in i labbet och utförde en kognitiv uppgift som innebar att följa en rad uppgifter i en viss ordning. Av och till blev de avbrutna i arbetet, de var sedan tvungna att komma ihåg var de var och återuppta arbetet i rätt ordning där de avslutade.

Läs hela artikeln på TV Helse


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

1 KOMMENTAR

 1. Viktig information! Avslutade nyligen boken ”Why we sleep” av en Brittisk neurolog, Matthew Walker.
  Massor med nytt matnyttigt om sömn i boken! Från immunsystem till Alzheimer medicinskt och minne till problemlösning psykiskt. Samt att både Mag. Tatcher och Ron Reagan skröt om att de bara behövde 4 timmars sömn per natt, och bägge slutade sina dagar i Alzheimer’s.
  Periodiska systement sattes upp av ryssen Medeleev, i sömnen, efter att ha misslyckats i flera dygn i vaket tillstånd
  Från det lär man sig att om problemen definieras ordentligt i vaket tillstånd kan hjärnan lösa dem i sömnen.
  Stämmer bra med mig själv!
  Edison’s uttalande skall ställas tillsamans med att han egentligen aldrig uppfann något utan hade mycket bra kontakter och affärssinne med vilka han var duktig att kommersialisera andras uppfinningar, framförallt geniet Tesla’s, vad jag förstår. Utan Tesla lär det inte ha blivit mycket av Edison, som jag ser det.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här