Prokrastinering: Borde, skulle, måste, men … senare!

publicerad 7 oktober 2018
- TV Hälsa
Prokrastinering, inbox full av mail. Foto: Gabrielle_cc. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Prokrastinering, inbox full av mail. Foto: Gabrielle_cc. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Prokrastinering, inbox full av mail. Foto: Gabrielle_cc. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Är du duktig på att intala dig själv att du inte ska utföra hushållsarbetet innan det känns rätt och att din förklaring är att du inte är en sådan person som far runt med skurhinken i alla vinklar och vrår, fast sanningen är att du hatar dammet i vrårna, hatar klädhögen som växer och diskmaskinen som skulle vara tömd? Du prokrastinerar. Ett sofistikerat ord, som betyder att man skjuter upp saker.

Text: TV Helse Norge | Översättning: Madeleine Lidman

De flesta av oss har saker som skulle, måste och borde ha gjorts, men som blir liggande. Att titta på orsakerna till det kan vara en lärande och intressant källa till självinsikt.

Maria Rygge - Foto: Jacob Noodt
Maria Rygge – Foto: Jacob Noodt

För det första: det är du som väljer att inte göra det du borde. Om någon frågar dig om du har gjort det svarar du kanske ”jag har inte gjort det än”, men det är alltså du som valt att inte göra det ännu. Om du har andra göromål du prioriterar högre som du fått undan, är det i och för sig bra att något mindre viktigt fått vänta.

För det andra: undersök om det finns likheter mellan de uppgifter du hela tiden skjuter upp. Vad är det med den här typen av uppgifter som du inte tycker om? Är du rädd att inte behärska dem? Gillar du dem bara dem inte? Om du förstår varför du skjuter upp en sak kan det vara lättare att komma igång.

Maria Rygge, tvåbarnsmamma och digital nomad som nyligen flyttat till Vietnam där hon hjälper andra att lyckas med försäljning på nätet, kan mycket om prokrastinering både på jobbet och hemma.

Läs hela artikeln på TV Helse

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq