Saker att tänka på innan du flyttar till Italien

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 6 november 2018
- NewsVoice redaktion
Italiensk kvällspromenad (La Passegiata) till den lokala krogen. Foto: StockSnap. Licen
Italiensk kvällspromenad (La Passegiata) till den lokala krogen. Foto: StockSnap. Licen
Italiensk kvällspromenad (La Passegiata) till den lokala krogen (Aperitivo). Foto: StockSnap. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

De mest vanliga råden från folk som flyttat till Italien är att respektera dina nya grannar och försöka undvika referenser till hur saker görs i ditt hemland. Italienare köar inte och saker kan ta tid att bli färdiga. Livet går i en långsammare takt än vad vi är vana vid, de kan njuta av mat och konversation i timtal.

En ovälkommen bieffekt av Italiens avslappnade attityd är den ökända byråkratin, som är särskilt dålig i offentliga tjänster. Här kommer fem saker man kan tänka på innan man flyttar till Italien.

Måltider och mat-etikett

Det kanske inte är så överraskande, men många av de etikett-misstag man kan begå i Italien kretsar runt middagsbordet. Mat är viktigt och måltider är speciella händelser man inte kan skynda på eller hoppa över. Särskilt inte middagen. Italienare äter middag senare än vi. Du kommer inte bli serverad middag någonstans före 19:00 i Italien – det skulle förmodligen klassas som en sen lunch. Många restauranger har dock öppet för turisterna från klockan sju, och sedan kommer lokalbefolkningen vid nio.

Man äter inte medan man går i Italien. Inte heller är man otålig på restauranger eller har armbågarna på bordet. Servitörer kommer aldrig med notan innan man ber om den på italienska restauranger. Säg till om det när du är redo, annars kommer du att få vänta väldigt länge. Kaffe med mjölk, latte, cappuccino, eller macchiato, är en frukostdryck för italienare, och man har aldrig någonsin ketchup på sin pasta i Italien.

Bo i Italien

Många som flyttar till Italien har hyrt boende där i omgångar innan de tar steget och flyttar fullt ut. En bra början är att bo i italienska semesterhus bland lokalbefolkningen, så att man får en känsla för hur livet och vardagen är. När man bor på hotell missar man så mycket av det typisk italienska, och det kan bli en kulturkrock senare om man inte är beredd.

Hur man hälsar

Kindpussar är vanligt i Italien. När du träffar en grupp vänner eller bekanta, var beredd på att spendera fem minuter med att kindpussa alla. Här gäller lätta pussar i luften, först på vänster och sedan på höger kind. Män från länder där ett styvt handslag är den manliga hälsningen kan bli chockade över att italienska män kysser och kramar varandra på det här sättet. Man kan ofta se män som bara är vänner i armkrok medan de går tillsammans, de drar gränsen vid att hålla händerna. Fysisk tillgivenhet mellan män är väldigt naturlig i Italien.

Kvällspromenaden La Passegiata

En La Passegiata är en viktig kvällspromenad. Den är känd som den mest italienska tiden på dagen. Italienarna själva sätter på sig sina bästa kläder och går ut på byn eller i stan. “Vedere e farsi vedere” – att se och ses. I huvudsak består la Passegiata av att gå ut och synas, träffa bekanta, promenera långsamt och småprata med folk medan du ser riktigt bra ut. Det tas väldigt seriöst, och man ser ofta hela familjer som går ut i sina finaste kläder på söndagar. Att gå med på en La Passegiata är ett utmärkt sätt att träffa italienare och njuta av kulturen. Stryk din skjorta, kamma håret och ha absolut inte joggingbyxor eller gympaskor om du vill passa in. Överlag är utseendet viktigt för italienare. Man går inte ut orakad eller i en T-shirt med reklamtryck.

Bo med familjen

Enligt Eurofound bor 79% av italienarna hemma hos sina föräldrar tills de är runt trettio år eller mer.

Att lämna hemmet för att dela en lägenhet med andra är sällsynt i Italien, och de flesta ungdomar går på universitet i hemorten. Man flyttar hemifrån när man gifter sig. Den här livskulturen resulterar i starka familjeband, och den är också förknippad med hög ungdomsanställning och låga migrationsnivåer. Det kan tyckas lite märkligt för de av oss som kommer från länder där man traditionellt sett kapar navelsträngen när man är 18 år gammal, men det är inget konstigt alls i Italien att en 30-årig man bor med sin mamma och pappa.

Typiskt för italiensk livsstill är en aperitivo. Foto: Nina Evensen. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Typiskt för italiensk livsstil är en aperitivo. Foto: Nina Evensen. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Krogbesöket efter jobbet – Aperitivo

Eftermiddagens italienska aperitivo är kanske ett av de mest civiliserade krogbesöken i världen. Det kan jämföras med tapas i Spanien eller en afterwork pint på en pub i Storbritannien, men det är så mycket mer.

strong>Att ta en aperitivo är en chans att varva ner i stil efter en hård dag på jobbet. Det du äter och dricker under den här tiden, vanligtvis mellan klockan 19-20, varierar från region till region. Gå till något torg så hittar du garanterat propra italienare som samlas i barer och njuter av ett kallt glas Prosecco. Några barer erbjuder oliver och nötter till drinken, och vissa erbjuder till och med några olika slags stuzzichini – aptitretare. Aperitivo-timmen handlar om att sippa på sin drink, ta delikata små snacks och njuta av konversation. Man dricker inte några mängder och staplar inte tallriken full med aptitretare.

Extern skribent

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Tusen Tack Mayne Sudewall Hopkins! Du är så saklig, och humoristisk i det Du skriver om, i denna tråd, (gillar för övrigt Dina kommentarer i andra trådar också)…Min nu avlidne bror var bosatt i London, East End, under många år, och det är så himla skönt att få återknyta kring UK. Visst är det grönare där? Jag håller med Dig till fullo, skulle jag flytta till något annat land, så skulle jag välja UK…Passar mitt “kynne på något vis”…Men visst är Italien fantastiskt också? Iallafall så tycker jag det som turist…Det finns många platser att utvandra till, om man hade pengar…vardagen är ju vad man gör den till, det gäller att hitta guldkornen, för dom finns om man söker, både i det lilla och i det stora…allt är in “skit” i Sverige, vi bor i ett vackert land, njut av naturen som vi har, då hjälper man till att hålla sig både frisk och sund i tanken…

 • Tusen Tack Mayne Sudewall Hopkins! Du är så saklig, och humoristisk i det Du skriver om, i denna tråd, (gillar för övrigt Dina kommentarer i andra trådar också)…Min nu avlidne bror var bosatt i London, East End, under många år, och det är så himla skönt att få återknyta kring UK. Visst är det grönare där? Jag håller med Dig till fullo, skulle jag flytta till något annat land, så skulle jag välja UK…Passar mitt “kynne på något vis”…Men visst är Italien fantastiskt också? Iallafall så tycker jag det som turist…Det finns många platser att utvandra till, om man hade pengar…vardagen är ju vad man gör den till, det gäller att hitta guldkornen, för dom finns om man söker, både i det lilla och i det stora…allt är in “skit” i Sverige, vi bor i ett vackert land, njut av naturen som vi har, då hjälper man till att hålla sig både frisk och sund i tanken…

 • Har bott i UK 30+ år och känt mej välkommen från första dagen. Jag trivs! Flyttade först till Looe i Cornwall och efter 12 år där blev det Devon. Bodde 7 år i Plymouth och flyttade sedan ytterligare några mil österut till Torquay på Engelska Rivieran (dvs milt och soligt klimat).

  Att laga saker ‘for now’ är inte ovanligt, i alla fall här i sydväst – sedan kan det hända att det inte blir lagat alls. Att man inte ska prata om att ‘så här gör man i Sverige’ (underförstått att det är väldigt mycket bättre!), gäller här också. Lättare sagt än gjort kanske – tror det tog mej minst 15(!) år att bli av med mitt svenska pekfinger ..haha.

  Att involvera sej i lokala föreningar/organisationer är en stor hjälp i att lära känna människor – speciellt om man inte har barn i skolåldern. I UK träffas man inte så mycket i varandras hem utan man umgås på cafe’, pub, restaurang, vid välgörenhets-tillställningar etc.

  Man frågar absolut inte någon om vilket parti de röstar på, deras inkomst, hur mkt skatt de betalar eller hur mycket hyran är etc. Att hälsa med handslag är ovanligt och att pussa på kind och kramas gör man bara med dem man känner väl. Alla åldrar hälsar på samma enkla trevliga sätt. Man pratar lika mycket med barnen som med de vuxna. Hur man är klädd eller vilken bil man kör är totalt ointressant. Jag hör aldrig kritiska kommenterar om någons sätt, utseende, hår eller klädstil. Man får lov att vara den man är ..oavsett (vilket är underbart!). Däremot ler och pratar man med ‘alla’ och man hjälper t.ex. en tiggare/uteliggare som ser ‘värre ut än vanligt’ osv. Jag har aldrig sett, eller varit utsatt för, ohövlighet här. De som jobbar i service-yrken t.ex. på flyg, tåg, bussar och i butiker osv. är otroligt professionella, hjälpsamma och artiga.

  Måltiden är inte så värst viktig här – man äter vid Tvn, i bilen ..t o m på språng ibland. Äter man ute är det sällskapet och att man umgås som är viktigt. Man klagar på sjukvården här också men jag har själv inga dåliga erfarenheter, vare sej hos min husdoktor eller på sjukhus. Detta trots att jag envisas med att själv behandla mina krämpor (med akupunktur, homeopati, örter, kost, kosttillägg, kiropraktik och andra behandlingar).

  Man brukar skoja om att i England pratar man bara om vädret. 🙂 Den här ön kan ha ett antal olika ‘väder’ på bara några timmar, så det är ju inte så konstigt att det pratas väder. Att de flesta människor också är intresserade av vad som händer och sker både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt gör livet än mer intressant. Dessutom är intresset för kultur och historia stort. Det finns otaliga grupper där man kan skriva poesi och annat ‘skriveri’, läsa historia, lära sej ‘bell-ringing’, spela teater, sjunga i kör eller annat musikalt.

  Säkert kan alla finna intressanta saker att syssla med för att göra tillvaron rikare – i alla länder. Man får anstränga sej lite bara och inte tro att man ska bli serverad ‘stekta sparvar på silverfat’..

  Om det nu beror på luftfuktigheten eller något annat kan man inte så noga veta – men visst är gräset underbart grönt i UK! 🙂

 • Har bott i UK 30+ år och känt mej välkommen från första dagen. Jag trivs! Flyttade först till Looe i Cornwall och efter 12 år där blev det Devon. Bodde 7 år i Plymouth och flyttade sedan ytterligare några mil österut till Torquay på Engelska Rivieran (dvs milt och soligt klimat).

  Att laga saker ‘for now’ är inte ovanligt, i alla fall här i sydväst – sedan kan det hända att det inte blir lagat alls. Att man inte ska prata om att ‘så här gör man i Sverige’ (underförstått att det är väldigt mycket bättre!), gäller här också. Lättare sagt än gjort kanske – tror det tog mej minst 15(!) år att bli av med mitt svenska pekfinger ..haha.

  Att involvera sej i lokala föreningar/organisationer är en stor hjälp i att lära känna människor – speciellt om man inte har barn i skolåldern. I UK träffas man inte så mycket i varandras hem utan man umgås på cafe’, pub, restaurang, vid välgörenhets-tillställningar etc.

  Man frågar absolut inte någon om vilket parti de röstar på, deras inkomst, hur mkt skatt de betalar eller hur mycket hyran är etc. Att hälsa med handslag är ovanligt och att pussa på kind och kramas gör man bara med dem man känner väl. Alla åldrar hälsar på samma enkla trevliga sätt. Man pratar lika mycket med barnen som med de vuxna. Hur man är klädd eller vilken bil man kör är totalt ointressant. Jag hör aldrig kritiska kommenterar om någons sätt, utseende, hår eller klädstil. Man får lov att vara den man är ..oavsett (vilket är underbart!). Däremot ler och pratar man med ‘alla’ och man hjälper t.ex. en tiggare/uteliggare som ser ‘värre ut än vanligt’ osv. Jag har aldrig sett, eller varit utsatt för, ohövlighet här. De som jobbar i service-yrken t.ex. på flyg, tåg, bussar och i butiker osv. är otroligt professionella, hjälpsamma och artiga.

  Måltiden är inte så värst viktig här – man äter vid Tvn, i bilen ..t o m på språng ibland. Äter man ute är det sällskapet och att man umgås som är viktigt. Man klagar på sjukvården här också men jag har själv inga dåliga erfarenheter, vare sej hos min husdoktor eller på sjukhus. Detta trots att jag envisas med att själv behandla mina krämpor (med akupunktur, homeopati, örter, kost, kosttillägg, kiropraktik och andra behandlingar).

  Man brukar skoja om att i England pratar man bara om vädret. 🙂 Den här ön kan ha ett antal olika ‘väder’ på bara några timmar, så det är ju inte så konstigt att det pratas väder. Att de flesta människor också är intresserade av vad som händer och sker både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt gör livet än mer intressant. Dessutom är intresset för kultur och historia stort. Det finns otaliga grupper där man kan skriva poesi och annat ‘skriveri’, läsa historia, lära sej ‘bell-ringing’, spela teater, sjunga i kör eller annat musikalt.

  Säkert kan alla finna intressanta saker att syssla med för att göra tillvaron rikare – i alla länder. Man får anstränga sej lite bara och inte tro att man ska bli serverad ‘stekta sparvar på silverfat’..

  Om det nu beror på luftfuktigheten eller något annat kan man inte så noga veta – men visst är gräset underbart grönt i UK! 🙂

 • “Buongiorno italia” – Flyktingarna drev mig från Sverje och förvandlade mig själv till flykting och invandrare. Undrar om jag är typ “benvenuto”, eller?

  • Till Italien är du jämnt benvenuto! Bor i Neapel sedan lång tid tillbaka. Här finns fortfarande Frihet att hämta till skillnad från Sverige.

 • Svenska gräsmattan är allt mer gulnad med döda fläckar. Gräsmattorna på andra ställen är verkligen grönare. De inte bara ser grönare ut, de är grönare. Ta som exempel den gulnade fläcken svensk sjukvård. Jag har slutat räkna alla lik som svensk sjukvård levererat till min krets av vänner och anhöriga. Nu senast avlivades en släkting genom eutanasi. Läkarna slutade ge dropp, vätska och mat. Personen dog på 3 dagar. Läkarna tyckte de var “humana”. En fungerande sjukvård hade rättad livet på personen. Bara detta är ett skäl att aldrig bli gammal i Sverige. Min egen pappa avlivades också. Läkarna behövde då 4 dagar för att lyckas. Bitter? Nej, snarare klarsynt.

  • Förfärligt att läsa Torbjörn! Kanske just för att det är en typisk och inte ovanlig verklighet i Sverige idag. Många känner nog igen sig…. tyvärr…

 • Latinska kulturen är inte felfri heller. Återigen, att lämna sitt land och tro att gräset är grönare på andra sidan vägen kan bitta sig hårt i tungan. Dina pengar är alltid välkomna men om du alltid är välkommen… Ja, du får själv komma

 • “Buongiorno italia” – Flyktingarna drev mig från Sverje och förvandlade mig själv till flykting och invandrare. Undrar om jag är typ “benvenuto”, eller?

  • Till Italien är du jämnt benvenuto! Bor i Neapel sedan lång tid tillbaka. Här finns fortfarande Frihet att hämta till skillnad från Sverige.

 • Svenska gräsmattan är allt mer gulnad med döda fläckar. Gräsmattorna på andra ställen är verkligen grönare. De inte bara ser grönare ut, de är grönare. Ta som exempel den gulnade fläcken svensk sjukvård. Jag har slutat räkna alla lik som svensk sjukvård levererat till min krets av vänner och anhöriga. Nu senast avlivades en släkting genom eutanasi. Läkarna slutade ge dropp, vätska och mat. Personen dog på 3 dagar. Läkarna tyckte de var “humana”. En fungerande sjukvård hade rättad livet på personen. Bara detta är ett skäl att aldrig bli gammal i Sverige. Min egen pappa avlivades också. Läkarna behövde då 4 dagar för att lyckas. Bitter? Nej, snarare klarsynt.

  • Förfärligt att läsa Torbjörn! Kanske just för att det är en typisk och inte ovanlig verklighet i Sverige idag. Många känner nog igen sig…. tyvärr…

 • Latinska kulturen är inte felfri heller. Återigen, att lämna sitt land och tro att gräset är grönare på andra sidan vägen kan bitta sig hårt i tungan. Dina pengar är alltid välkomna men om du alltid är välkommen… Ja, du får själv komma

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *