Saker att tänka på innan du flyttar till Italien

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 november 2018
- NewsVoice redaktion
Italiensk kvällspromenad (La Passegiata) till den lokala krogen. Foto: StockSnap. Licen
Italiensk kvällspromenad (La Passegiata) till den lokala krogen (Aperitivo).

De mest vanliga råden från folk som flyttat till Italien är att respektera dina nya grannar och försöka undvika referenser till hur saker görs i ditt hemland. Italienare köar inte och saker kan ta tid att bli färdiga. Livet går i en långsammare takt än vad vi är vana vid, de kan njuta av mat och konversation i timtal.

En ovälkommen bieffekt av Italiens avslappnade attityd är den ökända byråkratin, som är särskilt dålig i offentliga tjänster. Här kommer fem saker man kan tänka på innan man flyttar till Italien.

Måltider och mat-etikett

Det kanske inte är så överraskande, men många av de etikett-misstag man kan begå i Italien kretsar runt middagsbordet. Mat är viktigt och måltider är speciella händelser man inte kan skynda på eller hoppa över. Särskilt inte middagen. Italienare äter middag senare än vi. Du kommer inte bli serverad middag någonstans före 19:00 i Italien – det skulle förmodligen klassas som en sen lunch. Många restauranger har dock öppet för turisterna från klockan sju, och sedan kommer lokalbefolkningen vid nio.

Man äter inte medan man går i Italien. Inte heller är man otålig på restauranger eller har armbågarna på bordet. Servitörer kommer aldrig med notan innan man ber om den på italienska restauranger. Säg till om det när du är redo, annars kommer du att få vänta väldigt länge. Kaffe med mjölk, latte, cappuccino, eller macchiato, är en frukostdryck för italienare, och man har aldrig någonsin ketchup på sin pasta i Italien.

Bo i Italien

Många som flyttar till Italien har hyrt boende där i omgångar innan de tar steget och flyttar fullt ut. En bra början är att bo i italienska semesterhus bland lokalbefolkningen, så att man får en känsla för hur livet och vardagen är. När man bor på hotell missar man så mycket av det typisk italienska, och det kan bli en kulturkrock senare om man inte är beredd.

Hur man hälsar

Kindpussar är vanligt i Italien. När du träffar en grupp vänner eller bekanta, var beredd på att spendera fem minuter med att kindpussa alla. Här gäller lätta pussar i luften, först på vänster och sedan på höger kind. Män från länder där ett styvt handslag är den manliga hälsningen kan bli chockade över att italienska män kysser och kramar varandra på det här sättet. Man kan ofta se män som bara är vänner i armkrok medan de går tillsammans, de drar gränsen vid att hålla händerna. Fysisk tillgivenhet mellan män är väldigt naturlig i Italien.

Kvällspromenaden La Passegiata

En La Passegiata är en viktig kvällspromenad. Den är känd som den mest italienska tiden på dagen. Italienarna själva sätter på sig sina bästa kläder och går ut på byn eller i stan. “Vedere e farsi vedere” – att se och ses. I huvudsak består la Passegiata av att gå ut och synas, träffa bekanta, promenera långsamt och småprata med folk medan du ser riktigt bra ut. Det tas väldigt seriöst, och man ser ofta hela familjer som går ut i sina finaste kläder på söndagar. Att gå med på en La Passegiata är ett utmärkt sätt att träffa italienare och njuta av kulturen. Stryk din skjorta, kamma håret och ha absolut inte joggingbyxor eller gympaskor om du vill passa in. Överlag är utseendet viktigt för italienare. Man går inte ut orakad eller i en T-shirt med reklamtryck.

Bo med familjen

Enligt Eurofound bor 79% av italienarna hemma hos sina föräldrar tills de är runt trettio år eller mer.

Att lämna hemmet för att dela en lägenhet med andra är sällsynt i Italien, och de flesta ungdomar går på universitet i hemorten. Man flyttar hemifrån när man gifter sig. Den här livskulturen resulterar i starka familjeband, och den är också förknippad med hög ungdomsanställning och låga migrationsnivåer. Det kan tyckas lite märkligt för de av oss som kommer från länder där man traditionellt sett kapar navelsträngen när man är 18 år gammal, men det är inget konstigt alls i Italien att en 30-årig man bor med sin mamma och pappa.

Typiskt för italiensk livsstill är en aperitivo. Foto: Nina Evensen. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Typiskt för italiensk livsstil är en aperitivo. Foto: Nina Evensen. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Krogbesöket efter jobbet – Aperitivo

Eftermiddagens italienska aperitivo är kanske ett av de mest civiliserade krogbesöken i världen. Det kan jämföras med tapas i Spanien eller en afterwork pint på en pub i Storbritannien, men det är så mycket mer.

strong>Att ta en aperitivo är en chans att varva ner i stil efter en hård dag på jobbet. Det du äter och dricker under den här tiden, vanligtvis mellan klockan 19-20, varierar från region till region. Gå till något torg så hittar du garanterat propra italienare som samlas i barer och njuter av ett kallt glas Prosecco. Några barer erbjuder oliver och nötter till drinken, och vissa erbjuder till och med några olika slags stuzzichini – aptitretare. Aperitivo-timmen handlar om att sippa på sin drink, ta delikata små snacks och njuta av konversation. Man dricker inte några mängder och staplar inte tallriken full med aptitretare.

Extern skribent

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq