Vegansk kost? Skaffa dig kunskap

5
Bild: Vegankost – Foto: Christine Sponchia. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com
Bild: Vegankost – Foto: Christine Sponchia. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Vegansk kost är växtbaserad till 100 %. Är det säkert att säga nej tack till kött och byta till 100 % växtbaserad diet? Vilken betydelse har kostomläggningen för näringsstatusen? Ska man göra stora förändringar i den dagliga kosten är det viktigt att veta vad man gör och skaffa sig bra kunskap i förväg.

Text: Birthe Storaker, “Vegansk kosthold? – vit hva du gjør” | Översättning: Madeleine Lidman | Bild: Vegankost – Foto: Christine Sponchia. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

En välkomponerad vegansk kost kan vara hälsofrämjande och tillräcklig näringsmässigt och kan dessutom ge hälsofördelar, både förebyggande och vid behandling av olika sjukdomar, säger “American Dietetic Association”.

Läs hela artikeln på TV Helse


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.

Prenumerera
Notify of
guest

5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Rolf Löfgren
Rolf Löfgren
Gäst
23 november 2018 kl 20:11

Vegankost bygger, vad jag förstår, på växter odlade på åkermark, med plöjning och konstgödning. Eftersom djur inte ska användas. Denna typ av odling förstör matjorden, redan de senaste 50 årens intensiva odling har kraftigt minskat jordens bördighet.

Min åsikt är att varje nation ska producera mat för sin befolkning, på egen jord. Det är osolidariskt mot andra folk att vi ska äta deras mat. Det råder stora svältkatastrofer på många ställen på vår jord och en av grunderna för det, är globaliserat jordbruk. Mat produceras i fattiga länder, för de rikas räkning.
Så, HUR ska vegan-mat produceras i Sverige, så att det räcker för 10 miljoner?
HUR ska matjorden regenereras?

Linda
Linda
Gäst
21 november 2018 kl 08:25

Intressant att du länkar till Sv3rige. Jag har följt honom ett tag och han har plockat ut några skräckexempel i videon du länkar till som man kan hitta inom alla dieter. Dock är det många som ser ganska skruttiga ut när de detoxar vilket man tar igen sedan när detoxen har upphört. När skiten måste ut frigörs en massa gifter och parasiter dör och deras ångest känner man, vill jag lova! Sv3rige promotar dock andra mycket moraliskt förkastliga sätt att leva och han är knappast balanserad själv. Diggar inte alls hans döda blick.

https://www.youtube.com/watch?v=pNlslWvUDe8&pbjreload=10

Att gå från blandkost till en skruttig vegankost är inte bra. Dock är det så att en ren kropp som har detoxat klart och som inte innehåller en massa “mucus” i lymfsystemet, tar upp mycket lättare den näring den behöver och tillverkar lättare de vitaminer som den behöver och får inte konkurrens med parasiter som lever på mjölk, kött och fett och gifter. Men känner man inte till hur man ska korrigera flera generationers blandkostätande med allt större och större intag av skräpmat, (som inte är mat), så lär man få näringsbrist om man går över till vegankost utan större förståelse om hur den mänskliga kroppen fungerar.
Just nu pågår en TILL polarisering, som om vi behöver en till, bland “karnevorer” och “veganer”. Det finns vegankost som är hiskeligt farlig för den mänskliga kroppen. Vi behöver dock inte mer krig, utan mer förståelse och ett konstant sökande efter sanning. Det finns även agendor och industrier bakom de flesta rörelser så vi bör nyktert ta några steg tillbaka och läsa på. Sv3rige är inte någon bra källa för balanserad och korrekt information! Men jag följer honom en del för att hålla med a jour med nuvarande trender.
Tack för din omtanke Koff, det finns absolut många köttätare som är hälsosammare än många veganer, men dessa köttätare måste få tag i extremt bra kött, vilket inte finns mycket att tillgå. De antibiotikaproppade industriproducerade djur som äter möglig ensilage, som de flesta äter, är inte bra för oss ändå. Antibiotika förstör en hel del i våra tarmar och ställer till det rejält vad gäller näringsupptag och bra tarmflora. Dock har jag hittat det som fungerar bäst för mig. Den klarhet och lätthet och balans jag upplever av näringsrik råkost, den överträffar allt jag provat tidigare. Att sluta med mejerier var det bästa för mig. Men oxå det svåraste.

Linda
Linda
Gäst
20 november 2018 kl 23:30

Vegankost är mycket bra och ger maximalt med energi och näring om maten intas rå. I alla fall för mig som mår extremt bra sedan jag valde bort gluten, mejerier och kött och “skitmat”, all halvfabrikat. Dock är jag mycket skeptisk till produkter som Quorn och de flesta sojaprodukter. Laga allt från grunden och läs på helt klart. Detoxmat och fastor är bra om man ska rensa ut gifter och sjukdomar. Finns många felaktiga myter om många dieter och vad man ska äta och inte. I synnerhet ska man inte äta det som dietister på livsmedelsverket rekommenderar!

Koff
Koff
Gäst
Reply to  Linda
21 november 2018 kl 00:19

Dagens spannmål innehåller 40 gånger mer gluten så självklar mår man bra om man utesluter spannmål. Gluten betyder på latin klister, gluten orsakar diabetes 3, vilket är Alzheimer.
En av få saker du prickar in rätt.

Här kan du se videos från exveganer om du törs, se gärna innan du säger nej.

https://youtu.be/PJnPZgLHHWQ

per
per
Gäst
20 november 2018 kl 19:29

Man kan vara vegan och samtidigt få i sig D-vitamin via mat, trots vad som står i texten:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3897585/

Däremot känner jag mig tämligen säker på att människan inte är gjord för att äta veganskt. Kanske klarar sig fem procent av populationen på en optimerad sådan kost, om de tar tillskott i form av B12-formen metylkobalamin, D3-kosttillskott från svamp, samt alg-olja.

Intressant och tankeväckande är, att de som inte äter animalier måste ta kosttillskott för att inte drabbas av näringsbrist. Detta faktum borde få veganer in spe och redan frälsta att tänka sig för både en och två gånger.

Proteiner från animalier är mycket lättare för människan att ta upp än vegetabiliskt protein. Dessutom får du med nödvändighet i dig en massa kolhydrater vid intag av de proteinrika baljväxterna. Inte bra.

Mättad fett är viktigt för hälsan, så smör behöver vi. Alla kan inte äta kokosolja och ingen bör äta fett uteslutande i form av växtoljor. Olivolja i moderata mängder är okej, men oljor från soja, majs, solrosfrön, jordnötter och andra omega-6-stinna produkter är verkligen ingen hälsokur.

Dessutom är det inte bra att tillåta utplåning av världens djurhållning med motiveringen att mänskligheten överlever på veganskt och ett antal kosttillskott. Vad gör vi när det sedan visar sig att homo sapiens är omnivorer och inte klarar sig utan kött och andra animalier? Det går inte att återställa våra domesticerade djur när en gång har försvunnit.

Gå inte på veganpropagandan utan att först själv sätta dig in väldigt, väldigt noga i ämnet. Extremt mycket står på spel.

Ät för övrigt bara naturligt, ekologisk, vare sig din kost består av animalier, vegetabilier eller båda. Detta för din egen hälsas skull och naturens.