Tysk prisad journalist hittade på fake news om migranter

publicerad 23 december 2018
- Nya Dagbladet
Claas Relotius receives his prize as CNN Journalist of the Year in 2014. Photo: CNN
Claas Relotius receives his prize as CNN Journalist of the Year in 2014. Photo: CNN
Claas Relotius receives his prize as CNN Journalist of the Year in 2014. Photo: CNN

En av CNN prisbelönt journalist har avslöjats med uppdiktade solskenshistorier om flyktingar som publicerats i den framträdande tyska tidskriften Der Spiegel. Journalisten som arbetade på tidningen fram till i onsdags har nu erkänt att han ”förfalskat artiklar i stor skala och till och med hittat på personer” ända sedan 2011.

Det är Der Spiegels stjärnreporter Claas Relotius som nu avslöjats med att under flera års tid. Vid Der Spiegel var han inte bara journalist utan även redaktör. Dessutom har han skrivit för bland annat Welt am Sonntag och den rikstäckande dagstidningen taz. 2014 utsågs Relotius till årets journalist av CNN.

Sedan 2011 har Relotius publicerat ett 60-tal artiklar varav 14 av dem nu avslöjats vara helt eller delvis uppdiktade.


De falska nyheterna hade en karaktär av agendasättande journalistik där historierna kretsade kring flyktingar och migranter som lyckade och välgörande för samhället.


Början till stjärnreporterns fall var när hans kollega Juan Morena, under deras gemensamma vistelse i USA och Mexiko där de rapporterade om migrantkaravanen, började ana ugglor i mossen och förde sina misstankar vidare.

Ett exempel på Claas Relotius uppdiktade historier är artikeln med titeln: “En flykting hittar 1000 Euro på gatan och ger pengarna till tyska polisen” (Der Spiegel – utgåva 41/2015).

Läs citat från ett par uppdiktade artiklar i Nya Dagbladet.

Text: Markus Andersson, Nya Dagbladet

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Detta reportage om avslöjad Fake News, kommer vi nog inte att kunna läsa om i etablerade medier misstänker jag. Märkligt då de etablerade medier och alternativa sådana har samma åsikter om Fake News, nämligen att det undergräver förtroende för det journalistiska arbetet som helhet.

  • Precis Ale! De korrumperade och bedragande journalisterna inom MSM kommer troligen att ligga synnerligen lågt angåenda att sprida denna nyhet. Det vore sas att slänga skiten i fläkten och sedan köra den baklänges.

   Se vidare på Udo Ulfkottes avslöjande bok, som inte går att få tag i. Detta stärker i själva verket bara bilden av hur korrupta MSM är.

   Tänk att inte de som arbetar inom MSM inser detta. De är alltså inte bara korrupta utan tydligen också helt enkelt dumma i huvudet.

 • Nya Dagbladet är inte ett dugg bättre än Claas Relotius. Jag kommer ihåg ett fall där man publicerade just sådana påhittade fejk nyheter, och trots att man fick påpekat att det var fejk och fabricerade nyheter fortsatta man i ytterligare artiklar att publicera samma fabricerade nyheter, av andra författare. Inte underligt att förtroendet för svenska journalister ligger i botten, både i Sverige och internationellt. Journalister som fabricerar och ljuger medvetet borde behandlas i allmän domstol efter samma skala som den som ljuger under ed i en domstol. Maxstraffet är 4 års fängelse. Det är dubbelt så högt som maxstraffet för misshandel som är 2 års fängelse. PO/PON har även gjort helt klart att att det är ingen ursäkt att man sett uppgifterna i något annat media och bara kopierat. Varje media och journalist har skyldighet att kontrollera sanningshalten.

  • Jag har kontaktat polis och jurister om den konstanta vilseledningen och de menar att journalisters och politikers folkförräderi genom att ljuga svenska folket rakt upp i synen, åt främmande makt, faktiskt inte är brottsligt.

   Soldathandboken visar den enda vägen ut ur eländet, d.v.s. att vi människor via andra kanaler och på gator och torg, likt Olof Palme, talar öppet och skeptiskt med varann om den här vilseledningen av massmedia.

  • Det var kanske mer en roande händelse, men när SVT/SR publicerar upprepade förfalskade artiklar att Kina driver etnisk och religiös förföljelse i Xinjiang medan verklighet är att man bekämpar uppvigling, terrorism, en terrorsekt, och att en ny Islamisk Stat etableras, då börjar det bli allvarligt. Hela världspressen fick det rätt, medan SR fortsatte att pumpa ut fabricerade fejknyheter, typ ”Claas Relotius”. Relotius fejkade sina nyheter “avsiktligt, metodiskt och med hög nivå av kriminell energi” och faktafantasi. Det gjorde även SR och Nya Dagbladet, och SR är ett statligt skattefinansierat företag. Läs här, men omfattande referenser till trovärdiga källor som finns i slutet på bloggen. https://falsknyhet.wordpress.com/2018/11/25/fantasifulla-hat-bloggar-av-statliga-sr/

 • Claas Relotius råkade bli avslöjad. Men alla andra i MSM som tillrättalägger, undanhåller eller publicerar falska fakta hur länge skall de komma undan.De får skärpa sig. Vi börjar genomskåda er och vi tröttnar på er.

  • Det verkar som även journalisterna själva börjar få nog. Som bekant är det chefredaktören som bestämmer vad som skall publiceras, och chefredaktören är vald av ägaren. Nu är Mittmedia till salu, ekonomin är körd i botten, och Bonniers vill köpa dom. Om Bonniers lyckas är det en mycket farlig utveckling. Bonniers har redan dominans på media och nyhetsförmedling, Bonniers är samtidigt propagandakanalen för globalisterna och som bekant driver Bonniers en intensiv smutskastning och förtalsverksamhet mot de som står i vägen för att globalisterna etablerar en militärdiktatur i världen, med säte i USA. Främst SD, Ryssland och Kina är måltavlor. Ryssland startade Sputnik och RT som motvikt till globalist-propagandan, nu verkar det som Kina vill göra något liknande. Man annonserade efter 100 journalister stationerade i London. Man fick över 6,000 ansökningar. The Trustbarometer fastslog att Kinas journalister har världen högsta förtroende, Sverige ligger i botten, och läsarna i Kina är bland världens bäst och vidast upplysta. I Kina ställs krav, precis som på läkare, och en ”Claas Relotius” journalist riskerar fängelse. Så bör det även vara i Sverige.

  • Läs soldathandboken, Margareta! Där finns tips på hur vi ska hantera saken. Att du är här på Newsvoice är också bra. Undersök gärna “olika former av ossanning” som illusionisterna använder mot dig när du betraktar deras medier eller deras politiker! De använder medvetet storvulehet, avsaknad av källhänvisningar, olika kontrollord, argumentationsfel, floskler och självmotsägelser när de vilseleder oss.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *