Tysk prisad journalist hittade på fake news om migranter

publicerad 23 december 2018
- av Nya Dagbladet
Claas Relotius receives his prize as CNN Journalist of the Year in 2014. Photo: CNN
Claas Relotius receives his prize as CNN Journalist of the Year in 2014. Photo: CNN
Claas Relotius receives his prize as CNN Journalist of the Year in 2014. Photo: CNN

En av CNN prisbelönt journalist har avslöjats med uppdiktade solskenshistorier om flyktingar som publicerats i den framträdande tyska tidskriften Der Spiegel. Journalisten som arbetade på tidningen fram till i onsdags har nu erkänt att han ”förfalskat artiklar i stor skala och till och med hittat på personer” ända sedan 2011.

Det är Der Spiegels stjärnreporter Claas Relotius som nu avslöjats med att under flera års tid. Vid Der Spiegel var han inte bara journalist utan även redaktör. Dessutom har han skrivit för bland annat Welt am Sonntag och den rikstäckande dagstidningen taz. 2014 utsågs Relotius till årets journalist av CNN.

Sedan 2011 har Relotius publicerat ett 60-tal artiklar varav 14 av dem nu avslöjats vara helt eller delvis uppdiktade.


De falska nyheterna hade en karaktär av agendasättande journalistik där historierna kretsade kring flyktingar och migranter som lyckade och välgörande för samhället.


Början till stjärnreporterns fall var när hans kollega Juan Morena, under deras gemensamma vistelse i USA och Mexiko där de rapporterade om migrantkaravanen, började ana ugglor i mossen och förde sina misstankar vidare.

Ett exempel på Claas Relotius uppdiktade historier är artikeln med titeln: “En flykting hittar 1000 Euro på gatan och ger pengarna till tyska polisen” (Der Spiegel – utgåva 41/2015).

Läs citat från ett par uppdiktade artiklar i Nya Dagbladet.

Text: Markus Andersson, Nya Dagbladet

Relaterat