Julian Assange sannolikt fängslad 2019

publicerad 12 december 2018
- av NewsVoice

PROGNOS. Den extremt utdragna processen som pågår mot Julian Assange iscensatt av Storbritannien, Ecuador, Sverige och USA börjar sannolikt närma sitt slutgiltiga avgörande. NewsVoice sammanfattar nuläget och ställer en prognos för 2019.

Mycket tyder på att USA utfärdat ett åtal riktat mot Assange i en förhoppning att få honom utlämnad. Ecuador drar samtidigt långsamt åt tumskruvarna på Assange efter påtryckningar från USA riktade mot staten Ecuador, som utfärdat begränsningar som kväver Assange på ambassaden i London. Han får inte längre tillgång till internet eller läkemedel. Brev som skickas till honom stoppas. Journalister får inte träffa Assange.

Aljazeera skriver att USA utfärdat ett åtal riktat mot Assange, uppgifter som av misstag  förra veckan ska ha läckt ut genom en juridisk handläggningsmiss i USA i ett annat fall ej direkt relaterat till Wikileaksgrundaren.

Brittisk polis har redan bekräftat sedan tidigare att så fort Assange sätter sin fot utanför ambassadbyggnaden i London ska han gripas.

Assange får inga garantier från Trump om amnesti. Han får inte ens bestämma över sin egen kropp. Den psykiska tortyr som han utsätts för visar vad makten är beredd att göra med en visselblåsare som sprider obehagliga sanningar om krigsbrott i Mellanöstern och graverande korruption. Signalen till andra potentiella visslare ute i världen har nått fram med besked. Assange har bara ett val enligt denna absoluta makt, kliv ut ur ambassaden och vi ska göra vad vi vill med dig inför hela världens åsyn.

Mycket tyder nu på att Assange röks ut ur ambassadbyggnaden samtidigt som massmedier, sedan en längre tid, ihållande dömer honom i förtid. Dessa massmedier spelar i vanlig ordning på samma planhalva som den absoluta makten. I Sverige sköts startskottet för kölhalningen av självaste Jan Guillou som den 24:e april 2011 i Aftonbladet kallade Assange för ett "ett litet principlöst äckel". Därefter var det fritt fram för integritetslösa svenska journalister att medie- och näthata Assange.

"Alldeles bortsett från skuldfrågan i våldtäktshistorien kan man alltså lugnt säga att Julian Assange är ett litet principlöst äckel. För att nu återigen uttrycka saken återhållsamt." - Jan Guillou, krönika [finns kvar på Web Archive]

Jan Guillou klassificerar sig med sitt uttalande på samma nivå som Margot Wallströms offentliga uttalande om professor Jordan B. Peterson när hon uppmanade honom att: "ta och krypa tillbaka under den sten han kom ifrån".

När politiker, stormedier, ledande journalister, rättsväsenden och nationella säkerhetstjänster delar liknanden uppfattningar och har överlappande intressen finns det inte en chans för en enskild sanningssökande individ att klara sig.

Julian Assange kommer att gripas, dömas och fängslas i USA, förmodligen redan innan 2019 är slut om processen blir snabb och effektiv. Om så sker går Assange till historien som en av världens mest berömda sanningskämpar förutsatt att inte den absoluta makten skriver historien. 

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat