Julian Assange sannolikt fängslad 2019

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 december 2018
- NewsVoice redaktion

PROGNOS. Den extremt utdragna processen som pågår mot Julian Assange iscensatt av Storbritannien, Ecuador, Sverige och USA börjar sannolikt närma sitt slutgiltiga avgörande. NewsVoice sammanfattar nuläget och ställer en prognos för 2019.

Mycket tyder på att USA utfärdat ett åtal riktat mot Assange i en förhoppning att få honom utlämnad. Ecuador drar samtidigt långsamt åt tumskruvarna på Assange efter påtryckningar från USA riktade mot staten Ecuador, som utfärdat begränsningar som kväver Assange på ambassaden i London. Han får inte längre tillgång till internet eller läkemedel. Brev som skickas till honom stoppas. Journalister får inte träffa Assange.

Aljazeera skriver att USA utfärdat ett åtal riktat mot Assange, uppgifter som av misstag  förra veckan ska ha läckt ut genom en juridisk handläggningsmiss i USA i ett annat fall ej direkt relaterat till Wikileaksgrundaren.

Brittisk polis har redan bekräftat sedan tidigare att så fort Assange sätter sin fot utanför ambassadbyggnaden i London ska han gripas.

Assange får inga garantier från Trump om amnesti. Han får inte ens bestämma över sin egen kropp. Den psykiska tortyr som han utsätts för visar vad makten är beredd att göra med en visselblåsare som sprider obehagliga sanningar om krigsbrott i Mellanöstern och graverande korruption. Signalen till andra potentiella visslare ute i världen har nått fram med besked. Assange har bara ett val enligt denna absoluta makt, kliv ut ur ambassaden och vi ska göra vad vi vill med dig inför hela världens åsyn.

Mycket tyder nu på att Assange röks ut ur ambassadbyggnaden samtidigt som massmedier, sedan en längre tid, ihållande dömer honom i förtid. Dessa massmedier spelar i vanlig ordning på samma planhalva som den absoluta makten. I Sverige sköts startskottet för kölhalningen av självaste Jan Guillou som den 24:e april 2011 i Aftonbladet kallade Assange för ett “ett litet principlöst äckel”. Därefter var det fritt fram för integritetslösa svenska journalister att medie- och näthata Assange.

“Alldeles bortsett från skuldfrågan i våldtäktshistorien kan man alltså lugnt säga att Julian Assange är ett litet principlöst äckel. För att nu återigen uttrycka saken återhållsamt.” – Jan Guillou, krönika [finns kvar på Web Archive]

Jan Guillou klassificerar sig med sitt uttalande på samma nivå som Margot Wallströms offentliga uttalande om professor Jordan B. Peterson när hon uppmanade honom att: “ta och krypa tillbaka under den sten han kom ifrån”.

När politiker, stormedier, ledande journalister, rättsväsenden och nationella säkerhetstjänster delar liknanden uppfattningar och har överlappande intressen finns det inte en chans för en enskild sanningssökande individ att klara sig.

Julian Assange kommer att gripas, dömas och fängslas i USA, förmodligen redan innan 2019 är slut om processen blir snabb och effektiv. Om så sker går Assange till historien som en av världens mest berömda sanningskämpar förutsatt att inte den absoluta makten skriver historien. 

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Äntligen en respons, dåligt fart i diskussionen här, med tanke på hur mycket tid jag lagt ner på efterforskningar och läst på i timmar om JU och Wikileaks vid sidan av allt jag har följt med allt sedan Wikileaks blev kända världen över. Det måste finns fler som gjort reflektioner.

 • Låt oss granska filosofin kring Julian Assang och Wikileaks. Enligt denna filosofi är allt som inte är fritt ont, eller i vart fall ett brott. All makt stater och myndigheter besitter bygger på lögner, hemlighetsmakeri och dubbelmoral. All makthantering har smutsiga sidor och om dessa bara avslöjas och publiceras och dras fram i ljuset faller dem samman och världen och mänskorna blir då fria. Då blir all information synlig för alla och journalister behövs längre för att tolka åt oss. En en av grundbultarna i Wikileaks filosofi, var att om man inte visste vem källan är, så kan man inte heller outa eller på annat sätt avslöja källan. Wikileaks teknik gjorde det möjligt att tryggt göra sådant som i alla tider varit livsfarligt. Avslöjas källorna i vart fall, beror på källan själv – inte på Wikileaks.

  Det finns ju massor av dylika Wikileaksliknade organisationer, men som få känner till. Här fungerade Julian Assang som grundarens egna propagandamaskin – och där med dess svaghet. För vad som är karakteristiskt för de organisationer som arbetar som Wikileaks, är att så få känner till dem och ännu färre läser vad som avslöjas. Här behövs alltså marknadsföring av själva varumärket. I samma stund blir Wikileaks lika känslig som alla andra varumärken är känsliga, då de måste konkurrera på samma goodwillmarknad. Detta görs genom att man odlar varumärken. Ska ett varumärke bli framgångsrikt, måste det förknippas med ett gott anseende. Varumärket kan vara du själv, ett helt land, ett företag eller en tidning. Finns det någon som förstår sig på vikten av varumärke, så är det mediehusan. Det är i ljuset av detta som drevet mot Julian Assang skall ses. Kan man dra Julian Assang anseende i smutsen, faller också intresset för Wikileaks som varumärke, och det är just vad som skett.

  Julian Assang naiva filosofi bygger på att han tror att alla är som han. Men vore alla det, skulle ju aldrig stater och myndigheter han den makt dem har i dag, för då skulle ju alla dela allt med alla och inga hemligheter skulle då finnas mer, då all informationen är helt fri och öppen.

 • Jan Guillous uttalande är intressant, som dessutom åtföljdes av den undersökande och grävande journalisten Dan Josefsson, av alla (“En ensam och trasig nyliberal som vill riva sönder demokratin”). Det Jan avslöjade med B-affären, var cirka en halv procent mot vad Assange dragit fram i ljuset med sin organisation Wikileaks. Tror delvis detta kränkte Jans bräckliga självkänsla. Tror dessutom att Jans, och Dans, politiska agendor som socialister (samt i Jans fall som före detta spion för Sovjetunionen) ligger väl i linje med socialdemokratiska agendor att omdana samhället efter socialistisk modell, och här gör journalister och politiker gemensam sak – det är bara olika sidor av samma mynt. Hur skulle man annars tolka detta kartellliknande drev hos svenska medier mot Wikileaks och Assange? Hade Jan, eller Dan förövrigt, verkligen varit ett hot mot makten skulle dem gått samma väg som Assange.

  Allt går igen, genom historien. Här skulle man kunna jämföra Assanges avslöjande som en konspiration mot gammal kungars maktpositioner. Lyckas inte kuppförsöket, är kuppmakarnas tid garanterat beseglad. Kuppmakarna förnedras offentligt för att statuera exempel, hur det kan gå om någon ens tänker tanken. Tror dessutom att Assanges drivkraft delvis var hans var hans egna imposanta och grandiosa personlighet samt hans filosofiska samt politiska naiva åsikter som superlibertarian; den som vill river ner alla stater och förgöra alla regeringar och som tror på en värld helt utan makt – den så kallade “helt fria världen”, blev hans fall. När Assange fick kritik för hans ledarstil lär han ha sagt: “Jag är denna organisations hjärta och själ, dess grundare, filosof, talesperson, ursprungliga kodare, finansiär och allt annat. Om du har problem med mig, piss off.”

  Det är inget fel att ha en grandios personlighet som grävande journalist, vill jag påpeka (tvärtom) utan det är snarare en tillgång. Vad kan annars motivera en människa att riskera inte enbart sin egen säkerhet, utan dessutom alla dem som står denna nära, som vänner familjemedlemmar, om inte äregirigheten.

  Den behandling Assange fått utstå är så förkastlig att varje medskyldig individ, som bidragit till den uppkomma situationen, borde utredas samt offentligt namnges. Vidare bör dem påminnas om deras skuld livet ut.

 • Blir svårare och svårare för de som väntar på den nya frälsaren, varje gång Herren sänder en kandidat, väljer vapenfrälset att försöka att döda honom.

 • Känns verkligen sjukt och för tankarna till hur nazisterna arbetade förra seklet. Samtidigt ylar svenska media och myndigheter falskt om mänskliga rättigheter i Ryssland och Kina. I Kina respekteras mänskliga rättigheter noggrant och hålls mycket högt, men tillåts inte stå i vägen för terroristbekämpning. Sverige har otaliga gånger fällts för brott mot mänskliga rättigheter, även när det gäller tortyr, och journalisten Assanges behandling möter knappast minimikraven på mänskliga rättigheter. ”it is our professional opinion [as medical doctors] that his continued confinement is dangerous physically and mentally to him and a clear infringement of his human right to healthcare.” The Guardian. Sveriges roll bör påpekas.
  https://www.theguardian.com/media/2018/jan/24/julian-assanges-health-in-dangerous-condition-say-doctors
  https://www.rt.com/news/359425-assange-mental-physical-health/
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-5309013/Julian-Assange-s-doctors-warn-poor-health.html
  Sedan kan vi jämföra journalisten Assanges behandling med ”journalisten” Kashoggi, som stod i USA’s tjänst, samtidigt som han var välkänd terrorist och sedan länge medlem av välkända terroristorganisationer. Sjukt – falskt – räcker inte.

 • Jan Guillou kan inte frånkännas den journalistiska bragden att, tillsammans med Peter Bratt, på 70-talet ha avslöjat den svenska statsmaktens falskspel gentemot medborgarna med IB. Betydelsen av hans journalistiska gärning kan dock inte på långa vägar jämföras med vad Assange åstadkommit inom journalistiken på det internationella planet. Därför var Guillous illasinnade smutskastning av Assange i sin här refererade AB-krönika groteskt förmäten och framför allt orättvis och utan tillstymmelse till saklig grund. Guillous elaka utfall var således fullständigt irrationellt och grundat på emotioner, som kanske hade samband med hans dotters påstådda vänskapsförhållande med poliserna som “satte dit” Assange med falska brottsanklagelser, eller något annat för saken ovidkommande. Bevisar bara att Guillou, trots sina vanligtvis kloka krönikor, också kan flippa ut och totalt tappa omdömet.

 • Jan Guillou kan inte frånkännas den journalistiska bragden att, tillsammans med Peter Bratt, på 70-talet ha avslöjat den svenska statsmaktens falskspel gentemot medborgarna med IB. Betydelsen av hans journalistiska gärning kan dock inte på långa vägar jämföras med vad Assange åstadkommit inom journalistiken på det internationella planet. Därför var Guillous illasinnade smutskastning av Assange i sin här refererade AB-krönika groteskt förmäten och framför allt orättvis och utan tillstymmelse till saklig grund. Guillous elaka utfall var således fullständigt irrationellt och grundat på emotioner som kanske hade samband med hans dotters vänskapsförhållande med poliserna som “satte dit” Assange med falska brottsanklagelser, eller något annat för saken ovidkommande. Bevisar bara att Guillou, trots sina vanligtvis kloka krönikor, också kan flippa ut och totalt tappa omdömet.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *