Tvångsanslutning av din plånbok till SR och SVT

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 januari 2019
- NewsVoice redaktion
SVT pausbild TV1
SVT pausbild TV1
SVT pausbild TV1

TV-avgiften hamnar på skattsedeln from 2019. Vet inte om man kan kalla det en medieskatt? Sveriges Radio och TV blir helt statligt finansierat via denna avgift, som alla nu måste betala, vare sej man har någon TV eller inte. Den svenska statliga kyrkan finns det ju också en skatt för, men den behöver man inte betala om man går ur kyrkan.

Det har varit en del samtal i radio om hur pass styrda nyheterna då kommer att vara och hur pass fritt de här medierna kommer att kunna rapportera. En man sa, att man kan ju tänka på hur pass objektiv rapporteringen är nu och om man litar på den.

Ja, de kanaler i radio och tv som betalas med reklamintäkter kan ju inte vara helt oberörda av vem det är som betalar heller. Antar att de måste ha en viss framtoning för att någon skall vilja betala dem för att annonsera där. Det viktigaste kanske är att man inte döljer var pengarna kommer ifrån.

Vem i hela världen är helt objektiv och vem tror att någon kan vara objektiv? Inte ens en förprogrammerad robot är objektiv, den är bara subjektiv på ett annat, mer opersonligt sätt, samt att det ligger mycket stora ekonomiska intressen bakom den. I ärlighetens namn, vilka aktiviteter sker på denna jord utan att det ligger något ekonomiskt intresse bakom dem? Det man behöver i mediebruset är ett filter.

Text: Maria


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Hej! Svenska kyrkan slutade vara statlig år 2000. Nu är skatten en medlemsavgift, medlem blir du när du döps vilket gäller för alla födda efter 2000. För den medlemsavgiften får man en hel massa bra saker som t.ex. samtalsstöd och körsång bland mycket annat.
  De politiska grupperingar som finns i kyrkofullmäktige och kyrkoråd är ett arv från den tid då kyrkan var statlig, men numera finns det opolitiska grupperingar som värnar om kyrkans värderingar i första hand.

  • Hej och tack för uppdateringen! Ja då är det alltså frivilligt att vara medlem i svenska kyrkan, dit man tidigare betalade skatt och nu en avgift. Istället har det blivit tvångsanslutning till svt, dit man tidigare betalade en frivillig avgift och nu är tvungen att betala. Om det ena är frivilligt så borde väl det andra också vara frivilligt. Det handlar ju i båda fallen om vad vi vill tro på.

 • Kyrkoavgiften är en avgift inte en skatt. Rent juridiskt måste du få någonting för en avgift vilket är skälet till att du gå ur Svenska kyrkan. Detta är en TV-skatt och inte en TV-avgift vilket betyder att man inte kan avsäga sig den.

  • Men visst heter det kyrkoskatt? Kyrkan har ju också politiker som styr den o.s.v. Det som heter avgift och som alla måste betala är väl begravningsavgiften. Den betalar även de som gått ur svenska kyrkan, eftersom det är den statliga svenska kyrkan som sköter begravandet och begravningsplatserna. Orsaken att man slipper betala kyrkoskatten om man går ur är väl att vi har religionsfrihet i Sverige, så att man kan betala de pengar som kyrkoskatten är till något annat samfund, som man hellre vill tillhöra, enligt min förståelse.
   Det var den saken jag tänkte på, att vi har ju även åsiktsfrihet och yttrandefrihet, men att då blir vi liksom mer påförda vilken nyhetsrapportering vi ska tillhöra och betala för, än vad vi blir påförda samfundstillhörighet och det tyckte jag var snurrigt. Det är ju dogmer och större intressen bakom allt, så man kan även vilja investera sina nyhetsskattepengar i ett “nyhetssamfund” som man hellre vill tillhöra. Därför borde inte den här skatten vara mer tvingande än kyrkoskatten/Maria

  • Det socialistiska ekorrhjulet undgår ingen, så det så.
   Allas lika värde heter det ju.
   Sverige ett komplett DÅRHUS och vad gör befolkningen åt det?

 • Det finns välgörenhet som sker via Diakoner. Då Diakonerna har tystnadsplikt om var bidraget härstammar från.

  Klotter eller poesi Erik G.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *