Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Tvångsanslutning av din plånbok till SR och SVT

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 januari 2019
- NewsVoice redaktion
SVT pausbild TV1
SVT pausbild TV1
SVT pausbild TV1

TV-avgiften hamnar på skattsedeln from 2019. Vet inte om man kan kalla det en medieskatt? Sveriges Radio och TV blir helt statligt finansierat via denna avgift, som alla nu måste betala, vare sej man har någon TV eller inte. Den svenska statliga kyrkan finns det ju också en skatt för, men den behöver man inte betala om man går ur kyrkan.

Det har varit en del samtal i radio om hur pass styrda nyheterna då kommer att vara och hur pass fritt de här medierna kommer att kunna rapportera. En man sa, att man kan ju tänka på hur pass objektiv rapporteringen är nu och om man litar på den.

Ja, de kanaler i radio och tv som betalas med reklamintäkter kan ju inte vara helt oberörda av vem det är som betalar heller. Antar att de måste ha en viss framtoning för att någon skall vilja betala dem för att annonsera där. Det viktigaste kanske är att man inte döljer var pengarna kommer ifrån.

Vem i hela världen är helt objektiv och vem tror att någon kan vara objektiv? Inte ens en förprogrammerad robot är objektiv, den är bara subjektiv på ett annat, mer opersonligt sätt, samt att det ligger mycket stora ekonomiska intressen bakom den. I ärlighetens namn, vilka aktiviteter sker på denna jord utan att det ligger något ekonomiskt intresse bakom dem? Det man behöver i mediebruset är ett filter.

Text: Maria


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq