Bonniers makt växer – köper 80% av Mittmedia som vill ha fler robotjournalister

publicerad 10 februari 2019
- av NewsVoice
Bonnierhuset i Stockholm. Foto: I99pema. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons
Bonnierhuset i Stockholm. Foto: I99pema. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons
Bonnierhuset i Stockholm. Foto: I99pema. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Bonnier News och norska Amedia tar över Mittmedia och mediehusets 28 dagstidningar. Bonnier News köper 80% och Amedia 20%. Affären förutsätter ett godkännande från Konkurrensverket.

Anledningen till köpet beror på att Mittmedia går dåligt, men samtidigt har ett bra marknadsvärde. Enligt uppgifter till Medievärlden är Mittmedias ekonomi mycket ansträngd. Bolaget var nära att inte kunna betala ut januarilönerna till sina anställda.

“Det känns otroligt bra och skönt. Vi har jobbat hårt med den här affären och det var länge ovisst vem som skulle köpa – och det känns bra att det blev vi”, sa Anders Eriksson VD Bonnier News till Medievärlden i en intervju.

Bonnier får genom uppköpet en starkare position på den lokala marknaden med journalister som bevakar 63 kommuner, skriver Medievärlden.

Många affärsområden

Köparen Bonnier News är ett affärsområde inom det mycket mäktiga Bonnier AB vid sidan av affärsområdena: Bonnier Books, Bonnier Magazines, Bonnier Business to Business (omfattande Resumé, Veckans Affärer, Dagens Medicin mfl), Bonnier Broadcasting (TV4, C More, MTV Media mfl) och Bonnier Ventures (Spoon och KIT och investeringar i Acast, FLX, Natural Cycles och Resolution Games mfl). Dessutom ingår inom dessa verksamheter bolag i många andra länder från Europa och Australien till USA.

Bonnier News kontrollerar Dagens Nyheter, Expressen, GT, Kvällsposten, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Dagens Industri och Bold Printing Stockholm.

”Idag är jag väldigt glad, med stolthet lämnar vi över till Bonnier att förvalta och fortsätta utveckla lokal journalistik och driva liberal opinionsbildning”, sa Åsa Malmström, styrelseordförande i Mittmedia Förvaltnings AB och Nya Stiftelsen Gefle Dagblad.

Bonnier News har c:a 450,000 aktiva digitala prenumeranter och Mittmedia har över 150,000, skriver Dagens Media.

Lönsamma robotjournalister

I december 2018 meddelade Mittmedia att de ska satsa stort på robotjournalistik bestående av dataprogram som kan sammanställa text. Carl-Johan Bergman, redaktionell chef på Mittmedia, sa att en ny robot ska skriva den typ av journalistik som många läsare efterfrågar. Mittmedia har tre robotar som skriver om sport, fastighetsaffärer och nya bolag. En ny ”breaking news”-robot planeras.

Medievärlden skriver att att Bonnier planerar besparingar på 200 miljoner kronor i Mittmedia. Robotar kan minska kostnaderna väsentligt.

Det är ytterst sällan roboten har fel, uppger Carl Johan Bergman. I dag har de flesta svenska mediehusen minst en nyhetsrobot med artificiell intelligens.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Visste inte ens att man fick göra så. Använda en robot för att skriva nyheter? Trodde att det måste finnas en riktig person med en riktig åsikt bakom sådant som publiceras och att det var hela grejen med läsandet. Att man får ta del av vad någon skrivit. En levande person som går på lunch och pratar med sina kollegor och brottas med en vanlig vardag och svettas när kraven blir för tuffa. Att vara objektiv är inte samma sak som att vara konstgjord/själlös/livlös eller perfekt. Människor behöver människor. Vi är inte gjorda för att umgås med apparater. Inte ens om de ser ut som människor eller kopierar människors sätt att tala och skriva. Även om det hade varit sant att robotar inte gör fel, så är de inga människor och därmed blir det helt ointressant vad de än lyckas skriva. Det kan ju aldrig betyda något för dem, vare sej de får tummen upp eller ner och innehållet kan aldrig få någon mening för dem. Då kan det inte bli någon äkta, levande dialog mellan läsare och skribenter. Det är ju total fejk från början till slut, om en robot har skrivit nyheterna. Apropå fejk news. Hur kan det vara tillåtet?! I fortsättningen vill jag bara ta del av sådant som är producerat av människor, sådana som jag kan maila till om jag hittar något sakfel i texten eller undrar över något, samt glädja med en positiv kommentar, när det är intressant och bra. Nu är det dags att “live- märka” artiklar, sidor och kanaler, så att man aktivt kan välja sådant som producerats av levande människor!!!

 • Konstigt att den här monopoliseringen av vår media tillåts eskalera trots att “mångfald” är dagens honnörsord. Snart kommer det väl bara finnas en enda tidning i landet. Tror de verkligen att vi vill betala för att läsa globalisternas uppkastningar till morgonkaffet?

  Det var nog bättre förr när varje liten håla hade en tidning. För den nostalgiske finns en lista på mikrofilmade tidningar från 1700-talet och framåt: https://www.ub.lu.se/sites/ub.prodwebb.lu.se/files/mikrofilmade-dagstidningar-2017.pdf

  Håller med Ulf Claréus. En fasansfull framtid väntar oss helt i enlighet med Agenda 2030. Eftersom Sverige, den humanitära stormakten, ska gå i täten för agenda 2030 så lär vi hamna i ett riktigt helvete.

 • Ursäkta, jag lyckades posta kommentaren innan den var klar. Här kommer slutklämmen.

  Utan en fullständig uppgörelse av detta skändliga brott, men fraförallt de krig, flyktingströmmar och hundratusentals dödade oskyldiga människor och materiella skador, som blev följden av 9/11, kan världen inte gå vidare. Den allmänna moralen tillåter det inte!
  Blir det inte av, så väntar bara en fasansfull framtid. Förmodligen den som aviserats som Agenda 2030.

 • “Det är ytterst sällan roboten har fel, uppger Carl Johan Bergman”, står det i slutet av artikeln.

  Jättebra, alltså, med dessa nya sannings-sägare! Äntligen, när nu till exempel DN och Expressen har hunnit plugga in robotens stickkontakt i väggen, kommer vi efter snart 18 års mörkläggning, få läsa och höra vad som verkligen hände, den där soliga tisdagen 11:e september 2001 i New York, i Washington D C och i Shanksville, PA.
  Det är faktiskt på tiden att Etablissemanget comes clean and spills the real beans, vem och vilka som var the real perpetrators av massmords-konspirationen. Allt annat, typ fake news, är bara skyddande av superkriminell verksamhet. Något som bara en diktatur-stat gör.
  Naturligtvis vet de omnämnda tidningarna, vad som verkligen hände. Dom är ju en del av den sfär som utförde dådet. Därför har det förstås inte heller avslöjats. I Västvärlden! Till saken hör att Alternativa Media via främst Internet med artiklar, DVD:er och böcker för länge sedan på ett mycket förtjänstfullt sätt har avslöjat falskspelet och vilka skurkarna är. Det är bara att googla och surfa eller gå till amazon.com, -.co.uk, -.de, -.fr, -.it och mer!
  Utan en fullständig uppgörelse av detta skändliga brott, men fraförallt de krig

 • Media är första statsmakten, och är styrda av sina ägare.
  Ett fåtal oligarker.
  Sverige är en utpräglad fascism och där myndigheter är de lydiga aktörerna för super-oligarkerna.

 • Så Anna Hagwall (SD ) fick rätt till slut. Hon fick sparken från SD 2016 när hon kritiserade Bonniers för att dom hade för stor makt över media. Det har ju inte minskat i och med detta. Det hon också sa och fick sparken för var att hon nämnde etniciteten på Bonniers. Men i sak hade hon rätt.

  • Etniciteten hos Bonniers är totalt ointressant. Vad som är intressant är att Bonniers är en väsentlig del av globalistsystemet som via etniska förbindelser, oavsett vilka dom må vara, driver politik och är en internationell propagandakanal. Det hade inte varit någon skillnad om dessa etniska kanaler och förbindelser hade varit turkiska, assyriska, indiska, tyska eller ens svenska, eller vilka som helst. Vad som är så oroande är att en viss gruppering tillskansar sig så mycket monopolistisk mediamakt som redan nu uppenbart missbrukas. Det måste finnas vad jag vill kalla informationskonkurrens och balans precis som det måste finnas ekonomisk och annan konkurrens i ett fungerande modernt samhälle. När någon skapar monopol blir det de facto diktatur. Ett exempel just nu är avslöjandet av DNs falsarier om Ryssland i Aftonbladet. Hade Bonniers ägt även Aftonbladet hade det aldrig avslöjats. Bonniers köp av Mittmedia är rena katastrofen för en fungerade demokrati, speciellt som dom är öppet allierade med politikerna. https://spionfabriken.story.aftonbladet.se/

   • Riktigt som du skriver Karl W, men problemet med denna, i ditt tycke, ointressanta etniska grupp, är ju att, visserligen en begränsad del, äger det mesta av banker, finansinstitut, bokförlag etc etc. Det är välkänt. Men värst av allt, är att gruppen/sfären också äger Framtiden och det i kraft av att äga Historien.

    • Jag håller helt med, men vad jag vill framföra är att det är inte en fråga om vilken etnisk gruppering, utan att det är en etnisk gruppering som etablerat alltför stor kollektiv makt. Historiskt kan man dra paralleller med den Tibetanska stormakten, Mongolriket, eller kanske romarriket.

 • Nåja! Inte bara bankirerna! Tänk på alla våra politiker t ex i riksdagen! Vilka av dem “tjänar verkligen medborgarna”? – De vilka noga granskar verkligheten inser att även där är det alltid “egenintresset” som styr för jämnan! – Eller finns det kanske något positivt som den gruppen gör – förutom att försöka göra det allra vanligaste – “sko sig själva” – ELLER???

 • Det är hög tid – precis som Öysten Rönne och Anders Wiman indikerar – för en omfattande myndighetskontraktion så att folkets medel går tillbaka till folket som behöver dem för sin överlevnad istället för till meningslösa jobb i bolagsmyndigheterna. Bäst vore att börja med att kasta ut Parasiterna i toppen, alltså bankirerna som skor sig på folkets blod, svett och tårar, får ledigt och kan lägga sig i sina hängmattor och leva på sitt mångårigt ackumulerade stöldgods.

 • Alltså , jag var tvungen att läsa igenom artikeln två gånger för att försöka ta in det här med robotjournalistik.
  Man tar sig för pannan när man läser vad denna mittmedia -chef säger ; “…en ny robot ska skriva den typ av journalistik som läsarna efterfrågar.” Det skulle va kul att veta vilken specifik journalistik han pratar om… ” Junk-news “, möjligen , och det är ju verkligen msm:s revir.

  “Det är ytterst sällan roboten har fel.” Som för att förbereda folk på att ” vi sprider minsann inga fake-news”.

  Ju mer man tar del av den samhällsutveckling som pågår , desto mer ger din mig associationer till ” Monty Pythons galna värld “.

  • Robotjournalistik används av främst två anledningar, spara pengar och stoppa personlig åsiktsjournalistik. Alltså att en reporter medvetet missbrukar sin ställning för att sprida sina egna privata åsikter. Som tonåring hade jag några vänner som arbetade på tidningar, och det var en sak som kunde få chefredaktören att gå upp i limningen, att reportrar missbrukade jobbet för att sprida egna åsikter, som i sport eller politik. Idag är kanske 80% åsiktsjournalistik. I fallet till exempel en fotbollsmatch, om en reporter tycker illa om ett lag, kanske bortalaget, skriver han nedsättande om laget. Robotjournalistik förhindrar det. Den fungerar så att reportern matar in en del basdata, till exempel för en fotbollsmatch, som plats, tid, när någon gör mål, straffar, utvisningar, osv. Det går snabbt. Programmet producerar sedan en längre narrativ artikel med standardmeningar.

 • Det här är en mycket farlig utveckling och för tankarna till samma utveckling i Tyskland för nära 100 år sedan. Bonniers är dessutom kända för att vara propagandakanalen för globalisterna, och deras ansvarige utgivare på DN sitter just nu i rätten anklagad för grovt förtal. DN har dessutom hängts ut för att fabricera nyheter och förtala personer vanemässigt och systematiskt. Intressant artikel här https://spionfabriken.story.aftonbladet.se/

 • Det verkar som om alla statliga verk har gått vilse. De verkar inte veta till vilket syfte de existerar.
  “Läkemedel”sverket följer helt vad Big Pharma dikterar. “Livs”medelsverket rekommenderar oss att äta
  farlig föda. Migrationsverket ??? Polisen har genom sin “omorganisation” blivit tandlöst. Tar man bort ca 430 polischefer innan massinvandringen så blir det påföljder. Finns det nånting som är i funktion i det här samhället längre?? Chefer som kan sätta sina egna löner. Partiboken gör om du kan avancera etc. etc.
  Och medierna blir mer och mer ägda av institutioner som verkligen vet var de är på väg…. mot en globalistisk värld där många ska försörja en ytterst fåtalig elit.

  • Alla statliga verk,media och domstolar i Sverige är infiltrerat av vänsteraktivister och vänsterliberaler. Därför ser det ut som det gör.

 • Konkurrensverket kommer säkert att godkänna affären, som innebär ännu större dominans för Bonnier. Därför säger jag: – Lägg ner Konkurrensverket, de fyller ingen funktion! Deras budget på ca 150 miljoner kronor kan användas på ett bättre sätt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *