Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Bonniers makt växer – köper 80% av Mittmedia som vill ha fler robotjournalister

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 februari 2019
- NewsVoice redaktion
Bonnierhuset i Stockholm. Foto: I99pema. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons
Bonnierhuset i Stockholm. Foto: I99pema. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons
Bonnierhuset i Stockholm. Foto: I99pema. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Bonnier News och norska Amedia tar över Mittmedia och mediehusets 28 dagstidningar. Bonnier News köper 80% och Amedia 20%. Affären förutsätter ett godkännande från Konkurrensverket.

Anledningen till köpet beror på att Mittmedia går dåligt, men samtidigt har ett bra marknadsvärde. Enligt uppgifter till Medievärlden är Mittmedias ekonomi mycket ansträngd. Bolaget var nära att inte kunna betala ut januarilönerna till sina anställda.

“Det känns otroligt bra och skönt. Vi har jobbat hårt med den här affären och det var länge ovisst vem som skulle köpa – och det känns bra att det blev vi”, sa Anders Eriksson VD Bonnier News till Medievärlden i en intervju.

Bonnier får genom uppköpet en starkare position på den lokala marknaden med journalister som bevakar 63 kommuner, skriver Medievärlden.

Många affärsområden

Köparen Bonnier News är ett affärsområde inom det mycket mäktiga Bonnier AB vid sidan av affärsområdena: Bonnier Books, Bonnier Magazines, Bonnier Business to Business (omfattande Resumé, Veckans Affärer, Dagens Medicin mfl), Bonnier Broadcasting (TV4, C More, MTV Media mfl) och Bonnier Ventures (Spoon och KIT och investeringar i Acast, FLX, Natural Cycles och Resolution Games mfl). Dessutom ingår inom dessa verksamheter bolag i många andra länder från Europa och Australien till USA.

Bonnier News kontrollerar Dagens Nyheter, Expressen, GT, Kvällsposten, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Dagens Industri och Bold Printing Stockholm.

”Idag är jag väldigt glad, med stolthet lämnar vi över till Bonnier att förvalta och fortsätta utveckla lokal journalistik och driva liberal opinionsbildning”, sa Åsa Malmström, styrelseordförande i Mittmedia Förvaltnings AB och Nya Stiftelsen Gefle Dagblad.

Bonnier News har c:a 450,000 aktiva digitala prenumeranter och Mittmedia har över 150,000, skriver Dagens Media.

Lönsamma robotjournalister

I december 2018 meddelade Mittmedia att de ska satsa stort på robotjournalistik bestående av dataprogram som kan sammanställa text. Carl-Johan Bergman, redaktionell chef på Mittmedia, sa att en ny robot ska skriva den typ av journalistik som många läsare efterfrågar. Mittmedia har tre robotar som skriver om sport, fastighetsaffärer och nya bolag. En ny ”breaking news”-robot planeras.

Medievärlden skriver att att Bonnier planerar besparingar på 200 miljoner kronor i Mittmedia. Robotar kan minska kostnaderna väsentligt.

Det är ytterst sällan roboten har fel, uppger Carl Johan Bergman. I dag har de flesta svenska mediehusen minst en nyhetsrobot med artificiell intelligens.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq