Margot Wallström åker till USA för att diskutera Daesh

publicerad 4 februari 2019
- av Redaktionen
Margot Wallström (Socialdemokraterna)-Foto: Sten-Åke Stenberg. Licens:Redaktionell. Mostphotos.se
Margot Wallström (Socialdemokraterna)-Foto: Sten-Åke Stenberg. Licens:Redaktionell. Mostphotos.se
Margot Wallström (Socialdemokraterna)-Foto: Sten-Åke Stenberg. Licens: Redaktionell. Mostphotos.se

WARZONE. Den 5 februari deltar utrikesminister Margot Wallström i ett ministermöte i Washington DC med koalitionen mot ISIL/Daesh. Vid mötet ska utvecklingen i Syrien och Irak diskuteras liksom det fortsatta arbetet inom den internationella koalitionen.

Margot Wallström deltar i möte med den internationella koalitionen mot Daesh i Washington DC på onsdag. Mötet kommer att ledas av USA:s utrikesminister Mike Pompeo och samlar ett tjugotal utrikesministrar från koalitionens medlemsländer, däribland Sverige.

På dagordningen står en uppdatering av utvecklingen i Syrien och Irak och den vidare regionen, en diskussion om hur arbetet inom koalitionen kan stärkas ytterligare, samt överläggningar kring ansvarsutkrävande för Daeshs brott. Nobelpristagaren Nadia Murad kommer att hedras under mötet.


Sveriges hållning är att en långsiktig och hållbar lösning för att bekämpa Daesh nås genom att de politiska grundutmaningarna i regionen, som gett terrorismen fotfäste, måste tas itu med.


Sverige bidrar sedan i 2015 med en militär utbildningsinsats där svenska soldater bl.a har utbildat Peshmergatrupper i norra Irak i exempelvis sjukvård, krigets lagar, strid i bebyggelse samt detektering av improviserade sprängladdningar. Under 2018 har det svenska bidraget tillsammans med bland annat Italien utbildat irakiska poliser i Bagdad. Under 2019 kommer fokus gradvis att flyttas från att utbilda soldater till att utbilda irakiska instruktörer. Det svenska bidraget har också omlokaliseras från Erbil till Taji nordväst om Bagdad.


Sverige utgör också en av de största bilaterala givarna till Syrien och Irak, utöver det stora kärnstöd som ges till FN och andra internationella organisationer i regionen.


Sverige är en av de stora humanitära givarna till Syrienkrisen, med ett stöd på 3,2 miljarder SEK 2011-2018, och 365 miljoner SEK i initial allokering 2019. Utöver detta genomförs fortsatt vår femåriga regionala strategi för Syrienkrisen (1,7 miljarder SEK, 2016-2020). Stödet till Irak är också det omfattande.

Det svenska utvecklingssamarbetet med Irak uppgår till 1 miljard SEK under perioden 2017-2021, inklusive 130 miljoner SEK till UNDP:s stabiliseringsfond. Det humanitära stödet till Irak under perioden 2017-2019 uppgår till cirka 447 miljoner SEK. Svensk personal arbetar också inom EU:s mission (EUAM) med reform av den irakiska säkerhetssektorn.

Pressmeddelande: Regeringen | Kontakt: Magnus Nilsson, politiskt sakkunnig åt utrikesminister Margot Wallström 


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: Daesh
 • @ Ulf Claréus

  Du tycks ha en väldig insikt i tingens ordning och oordning och jag kan knappast göra annat än böja mig. Dock så anser jag att Palmemordet var vattendelaren och vad som tog Sverige med på tåget. Man raderade en nationalikon och statuerade exempel på hur långt man var beredda att gå för att förklena modet på ev. opponenter. Minns Ingvar Carlssons plötsliga avgång efter påhälsning. Och detta är nog inte helt ointressant för att förstå sammanhangen.

  Men då är jag mer inne på spåret om vad som fick Sverige att ge upp sin suveränitet , du kanske mer riktar in dig på Sveriges mer direkta medverkan i de globala händelserna.

  Och jag håller också med dig om att det inte kan upprepas för mycket gällande vilka som var de verkliga förövarna i 9/11-dåden. Jag håller f.n. på med att författa en längre skrivelse till Jan Guillou för att försöka utröna vad han kan tänkas ha för svepskäl till att titta bort. Inte för att jag har några större förhoppningar ens om att få ett svar , msm:s representanter är i allmänhet rätt bra på att glida undan obekvämligheter.

  Men som jag skrivit förut , det är viktigare än någonsin att vi låter dem få veta att vi är en massa som inte tänker detta få pågå ostört.

  • @ Kenneth Thorberg. Betr Jan Guillou, har jag tidigare kommenterat hans i Aftonbladet framförda synpunkt angående 9/11, att de skyldiga är precis de, som den officiella kongresskommissionen påstår att det är, liksom alla andra som verkar inom Systemet: Det var Osama bin Laden, som från en grotta i Afghanistan ledde 19 muslimska kapare, uppdelade på 4 grupper, som kapade lika många stora Boeing passagerarflygplan, som dom sen smackade in i Pentagon, i de två 110 våningar höga tvillingtornen WTC1 och 2 och av bara farten kom ett tvärsöver gatan placerat 47-våningar hög byggnad, benämnd WTC7, att prydligt kollapsa sådär 7-8 timmar senare, utan att ha blivit påfluget. Ett fjärde plan gjorde ett hål i marken i Pennsylvania, som innehöll mycket litet av skrot.
   Denna otroligt fåniga story säger Jan Guillou är sann! Så korkad är han inte, men han måste i detta fall ge stöd åt den kriminella Eliten m fl. Guillou har i alla tider varit en “Stats-Rabulist”, d v s en person som med sin stora breda käft har tillåtits att ge uttryck för hädiska påståenden, i akt och mening, att därigenom skapa ett intryck v att det “råder högt i tak” i samhällsdebatten. Som det ju definitivt inte gör!
   Han skrev f ö en memoarbok år 2009, men tvingades(?) att ge ut ett tillägg, som handlade om hans pryo-verksamhet i unga dar’ hos KGB, vilket avslöjades av någon efter utgivningen. Nåväl, att märka är att åren på 2000 talet är tomma på innehåll; alltså åren efter 11/9 2001 och fram till 2010. Det är ju begripligt, då det är Vänstern/Liberaler/Globalister som löper amok i en strävan till Världsherravälde.

 • Jag tycker vi ställer krav på en vitbok om vad som hände med Libyen och Sveriges deltagande där. Nu har ju Libyen en demokrati införd med svenska (egentligen Wallenbergs JAS-plan) järnnävar.
  Eller hur ska man kalla tillståndet i Libyen???

  Detta innan , fast nu verkar man vara en dag försent ute, när EU-Sverige vill införa demokrati i Venezuela.

  Och mötena nu i Washington. Vore det inte bättre att låta Syrien, Ryssland och Iran sköta uppstädandet i fred?

  Denna text skickar jag till pressansvarig på UD, eftersom de knappast kommenterar här på Newsvoice.

 • Att den här inkvoterat inkompetenta tanten ska åka och diskutera med upphovsmännen till ISIS, ISIL, IS, Daesh “or whatever” är ju helt ologiskt och ett flagrant slöseri med skattemedel. Ska de diskutera steg två i denna artificiellt skapade och verkligt huvudavskiljande Islamistarmés framfart där “the sleeper-cells” i den invällande massan vaknar till liv och startar den svenska intifadan, eller vadå?

 • USA enasamt startade Irakkriget, skapade Al-Qaeda och sedan IS.
  USA ensamt skall betala för de skador de ställt till med, inte Sverige.
  Nu försöker man göra samma mot Venezuela, återigenför att komma i
  kontroll av oljan.
  Wallströmar hojtar som en skrämd fågel när påstådda nättroll påverkar
  vårt val, men finner det helt ok att påverka Venzuelas inre angelägenheter.
  Vad skulle hon säga om Sverige utsattes för samma påverkan?
  Tror hon inte längre på den liberalism hon så ivrigt stödjer?

  • Nej Pelle, USA ensamt startade inte Irakkriget (Det som började i mars 2003, menas.). Det avgjorde storbankerna på Wall Street och i City of London. Det var inflätat med den israeliska Oded Yinon-planen från 1982, de av amerikanska neocons skapade “PNAC”- och “A Clean Break”-planerna, samt de mer allmänt hållna “New World Order” planerna, där entiteter som CFR, “Bilderbergarna”, Tri-Laterala Kommissionärerna, NATO-kärnan och naturligtvis Likudpolitiker, var delaktiga. Hela västvärldens Eliter (mer eller mindre) gav sina samtycken till The New World Order, med FN i topp, i enlighet med David Rockefellers vilja, samt skapande av en gränslös, statslös, mångkulturell och multikulturell ordning. En monopolär ordning! Ett Världsimperium! (Som Putin kom att utmana. Plus vi nationalister).
   Sverige, anser jag, steg på tåget 1998, i och med att SAF och LO sålde sina “flaggskepp” SvD respektive Aftonbladet (Norska Schibsted som bulvanägare) till de tidigare omnämnda Wall Street-storbankerna (Goldman-Sachs, J P Morgan och Mellon Bank of New York).
   KIck-off för “The War on Terror”, det falskflaggade terrordådet känt som “9/11”, utfördes av en anglo-amerikansk-israelisk kärntrupp, plus Saudi-muslimer, mm. Ja, resten är historia … en mycket trist historia.

   PS: Jag har sagt det ovan skrivna många gånger tidigare, men det tål att upprepas. Jag har tillställt både Reinfeldt- och Löfven-regimerna bevis materiel på att “9/11” var en egen-iscensatta psyk-operation och ett massmord, men aldrig fått ett svar. Dom tiger. Liksom MSM, SR och SVT.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *