Tillåt inte IS-terroristerna få återvända till Sverige

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 3 april 2019
- Christer Nilsson
Jihadister i Sverige...
Jihadister i Sverige...
Övervintrande IS-terrorister trivs bra i röda små stugor i fristaden Sverige. Montage: NewsVoice

DEBATT. År 2014 utropades kalifatet Islamiska Staten, IS, med rötter i al-Qaida. I bergsstaden Sinjar, som ligger vid motorvägen mellan Mosul och Raqqa, bodde den jezidiska minoriteten, en grupp som hänsynslöst förföljts av IS. I augusti attackerades staden med målet att utrota jeziderna och man lyckades.

Text: Christer Nilsson, historiker

Under attacken mördades 5000 civila vilkas skelett länge låg i öppna massgravar; kvinnor och barn togs tillfånga för att användas som bland annat sexslavar. En etnisk rensning, ett folkmord och brott mot mänskligheten av samma avskyvärda dignitet som Waffen-SS insatskommando i Babi Jar 1941, som Stalins Gulagläger, som Maos kulturrevolution 1966-1976, Rwanda 1994 och Srebrenica i Bosnien 1995.

IS fortsatte sedan konsekvent på samma sätt att mörda alla IS fiender, man brände folk levande eller halshögg dem och med förstörelse av omistliga kulturarv som i Palmyra som ingår i FN:s världskulturarv samt i antikens Nineve (en gång Assyriens huvudstad, i dag Mosul) där stadsportar och monument fullständigt utplånades.


I dag är kalifatet endast en spillra sedan det sista fästet al-Baghuz fallit och i lägret al-Hol sitter 9000 IS-krigare internerade, bland dem runt 100 svenska medborgare som nu vill åka hem till Sverige.


Livslång ed för IS

Enligt Säpo har redan 150 återvänt till Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Borås har flest. När de anslöt sig till IS fick de svära en trohetsed som gäller för livet och det är en stenhård ed. Precis alla dessa ”krigare” verkar ha åkt ner till IS för att ”köra ambulans” eller ”jobba som bagare”, men de har kvar sin tro.

ArcanumSkolan 2024

De är inte besegrade, det är vilande celler som kommer att återuppstå, kanske de bara byter namn. Det är ”omöjligt” att integrera dessa precis som de ”IS-fruar” som nu vill tillbaka. Även de har svurit en ed och är ibland ännu mer fanatiska än männen.


Den socialdemokratiska och MP-regeringens hantering av dessa IS-resor har varit så tafatt och handlingsförlamad att motstycke saknas.


IS-rockstjärnor med veteranstatus

Swisha Christer NilssonFörst den 1 april 2016 (två år för sent) kom en ny lag som kriminaliserade IS-resor i syfte att begå terroristbrott. Ett slag i luften. Och det är mer än lovligt enfaldigt att tro att Sverige, som inte ens kan hålla reda på sina egna förorter med dödsskjutningar och eskalerande gängkrig, ska kunna hantera radikaliserade jihadister som varit en del av världens mest brutala terrorgrupper.

Enligt terrorforskaren och docenten Magnus Ranstorp:

”…återvänder dessa till sin gamla radikala miljö. Där blir de rockstjärnor och får veteranstatus. Det finns betydande risk att det ökar på radikaliseringen bland vissa muslimska grupper”.

Och allt detta med hjälp av svenska skattebetalare. Risken är också stor att man kommer att ”tacka för hjälpen” genom att utföra fler terrordåd i norra Europa. Eller för att inte tala om Londons muslimske borgmästare Sadiq Khan: ”Terrorism är en del av livet i en storstad”.

Text: Christer Nilsson, historiker

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq