Facebooks makt måste reduceras men geopolititiska aktörer vill öka makten

publicerad 10 maj 2019
- av NewsVoice
Mark Zuckerberg. Bild från BCS News videoreprotage

MEDIA & ANALYS. Chris Hughes som grundade Facebook tillsammans med Mark Zuckerberg säger att företaget blivit för stort och mäktigt. Zuckerberg har dessutom enorm personlig makt i företaget. Enda sättet att bryta Facebooks monopolställning är att dela upp det, skriver Hughes i en artikel i New York Times. Samtidigt har Facebook blivit en viktig spelare i det amerikanska geopolitiska spelet. 

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Mark Zuckerberg. Bild från BCS News videoreportage maj 2019

Hughes menar att Facebooks hotar demokratin och samtidigt skriver han att personen Mark Zuckerberg har största enskilda makt över Facebook. Företagets ledning fungerar mer som en rådgivande instans snarare än som en styrande. Han menar att hans närmaste medarbetare eldar på Zuckerbergs uppfattningar om hur Facebook ska utvecklas snarare än att utmana hans idéer.

"Mark’s influence is staggering, far beyond that of anyone else in the private sector or in government. He controls three core communications platforms — Facebook, Instagram and WhatsApp — that billions of people use every day. Facebook’s board works more like an advisory committee than an overseer, because Mark controls around 60 percent of voting shares." - Chris Hughes, "It’s Time to Break Up Facebook"

Hughes varnar att den amerikanska federala handelskommissionen vilken dag som helst kommer att försöka bötfälla Facebook på 5 miljarder dollar, men även om så sker räcker det inte. Alla reglerande åtgärder som riktats mot mediagiganten har hittills varit för veka, menar han.

Kritiken mot Facebook har ackumulerats över åren, men Zuckerbergs hantering av kriser och kritik visar att han i sina handlingar är beslutsam med att företagets tillväxt och maktutveckling inte ska begränsas. Det framgår av Hughes artikel.

"From our earliest days, Mark used the word “domination” to describe our ambitions, with no hint of irony or humility."

Facebook boostar terrorism

En av de senaste skandalerna kring Facebook handlar om att en insider på Facebook varnar för att Facebooks algoritmer inte begränsar terroristers användarkonton. När Facebooks AI borde utesluta självutnämnda terroristers konton och aktiviteter har istället AI:t ökat spridningen av terroristrelaterat innehåll, vilket gagnat rekryteringen av nya terrorister, skriver RT i artikeln: "Facebook accused of promoting terrorism with auto-generated content".

Trots motgångar har märkligt nog Facebook växt även under svåra tider. Chris Hughes skriver:

"Over a decade later, Facebook has earned the prize of domination. It is worth half a trillion dollars and commands, by my estimate, more than 80 percent of the world’s social networking revenue."

"Facebook’s monopoly is also visible in its usage statistics. About 70 percent of American adults use social media, and a vast majority are on Facebook products."

Mark Zuckerberg och Chris Hughes.
Mark Zuckerberg och Chris Hughes. Montage: NewsVoice. Foto (beskuret): Anthony Quintano. Licens: CC BY 2.0 respektive Michael Conti. Licens: CC BY-SA 4.0. Båda fotona hämtade från Wikimedia Commons.

Zuckerbergs personliga makt

Hughes varnar ingående för Zuckerbergs personliga makt över yttrandefriheten. Han kan i egen person gå in och beordra påverkan på internationella politiska processer och massradering av meddelanden utan överinsyn av regeringar eller reglerande instanser. Det sker både manuellt och med algoritmer. Facebook har särskilda raderingscenter fyllda med anställda som märker upp postningar som "näthat" och subsekvent raderar stora mängder meddelanden om dessa inte passar de värderingar som gäller för dagen.

"Mark alone can decide how to configure Facebook’s algorithms to determine what people see in their News Feeds, what privacy settings they can use and even which messages get delivered. He sets the rules for how to distinguish violent and incendiary speech from the merely offensive, and he can choose to shut down a competitor by acquiring, blocking or copying it."

Chris Hughes sålde sina aktier i Facebook 2012.

Läs mer: "Facebook responds to breakup call, demands government regulation of Internet"

NewsVoice kommentar

Chris Hughes nämner att många användare som hoppat av Facebook valt att gå över till Instagram och Whatsapp utan att inse att Facebook äger sina egna konkurrenter. Nu höjs röster att dessa bolag åter ska bli sina egna. Andra menar att Facebook inte får reduceras i storlek för då kan kinesiska företag dra fördel av att Facebook får en reducerad makt.

Det betyder Facebook är en extremt viktig aktör i de amerikanska handelskrigen ute i världen och det kommer sannolikt innebära att starka ekonomiska och geopolitiska krafter i USA istället kommer att verka för att Facebook får ännu mer styrka.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat