Facebooks makt måste reduceras men geopolititiska aktörer vill öka makten

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 maj 2019
- NewsVoice redaktion
Mark Zuckerberg. Bild från BCS News videoreprotage

MEDIA & ANALYS. Chris Hughes som grundade Facebook tillsammans med Mark Zuckerberg säger att företaget blivit för stort och mäktigt. Zuckerberg har dessutom enorm personlig makt i företaget. Enda sättet att bryta Facebooks monopolställning är att dela upp det, skriver Hughes i en artikel i New York Times. Samtidigt har Facebook blivit en viktig spelare i det amerikanska geopolitiska spelet. 

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Mark Zuckerberg. Bild från BCS News videoreportage maj 2019

Hughes menar att Facebooks hotar demokratin och samtidigt skriver han att personen Mark Zuckerberg har största enskilda makt över Facebook. Företagets ledning fungerar mer som en rådgivande instans snarare än som en styrande. Han menar att hans närmaste medarbetare eldar på Zuckerbergs uppfattningar om hur Facebook ska utvecklas snarare än att utmana hans idéer.

“Mark’s influence is staggering, far beyond that of anyone else in the private sector or in government. He controls three core communications platforms — Facebook, Instagram and WhatsApp — that billions of people use every day. Facebook’s board works more like an advisory committee than an overseer, because Mark controls around 60 percent of voting shares.” – Chris Hughes, “It’s Time to Break Up Facebook”

Hughes varnar att den amerikanska federala handelskommissionen vilken dag som helst kommer att försöka bötfälla Facebook på 5 miljarder dollar, men även om så sker räcker det inte. Alla reglerande åtgärder som riktats mot mediagiganten har hittills varit för veka, menar han.

Kritiken mot Facebook har ackumulerats över åren, men Zuckerbergs hantering av kriser och kritik visar att han i sina handlingar är beslutsam med att företagets tillväxt och maktutveckling inte ska begränsas. Det framgår av Hughes artikel.

“From our earliest days, Mark used the word “domination” to describe our ambitions, with no hint of irony or humility.”

Facebook boostar terrorism

En av de senaste skandalerna kring Facebook handlar om att en insider på Facebook varnar för att Facebooks algoritmer inte begränsar terroristers användarkonton. När Facebooks AI borde utesluta självutnämnda terroristers konton och aktiviteter har istället AI:t ökat spridningen av terroristrelaterat innehåll, vilket gagnat rekryteringen av nya terrorister, skriver RT i artikeln: “Facebook accused of promoting terrorism with auto-generated content”.

Trots motgångar har märkligt nog Facebook växt även under svåra tider. Chris Hughes skriver:

“Over a decade later, Facebook has earned the prize of domination. It is worth half a trillion dollars and commands, by my estimate, more than 80 percent of the world’s social networking revenue.”

“Facebook’s monopoly is also visible in its usage statistics. About 70 percent of American adults use social media, and a vast majority are on Facebook products.”

Mark Zuckerberg och Chris Hughes.
Mark Zuckerberg och Chris Hughes. Montage: NewsVoice. Foto (beskuret): Anthony Quintano. Licens: CC BY 2.0 respektive Michael Conti. Licens: CC BY-SA 4.0. Båda fotona hämtade från Wikimedia Commons.

Zuckerbergs personliga makt

Hughes varnar ingående för Zuckerbergs personliga makt över yttrandefriheten. Han kan i egen person gå in och beordra påverkan på internationella politiska processer och massradering av meddelanden utan överinsyn av regeringar eller reglerande instanser. Det sker både manuellt och med algoritmer. Facebook har särskilda raderingscenter fyllda med anställda som märker upp postningar som “näthat” och subsekvent raderar stora mängder meddelanden om dessa inte passar de värderingar som gäller för dagen.

“Mark alone can decide how to configure Facebook’s algorithms to determine what people see in their News Feeds, what privacy settings they can use and even which messages get delivered. He sets the rules for how to distinguish violent and incendiary speech from the merely offensive, and he can choose to shut down a competitor by acquiring, blocking or copying it.”

Chris Hughes sålde sina aktier i Facebook 2012.

Läs mer: “Facebook responds to breakup call, demands government regulation of Internet”

NewsVoice kommentar

Chris Hughes nämner att många användare som hoppat av Facebook valt att gå över till Instagram och Whatsapp utan att inse att Facebook äger sina egna konkurrenter. Nu höjs röster att dessa bolag åter ska bli sina egna. Andra menar att Facebook inte får reduceras i storlek för då kan kinesiska företag dra fördel av att Facebook får en reducerad makt.

Det betyder Facebook är en extremt viktig aktör i de amerikanska handelskrigen ute i världen och det kommer sannolikt innebära att starka ekonomiska och geopolitiska krafter i USA istället kommer att verka för att Facebook får ännu mer styrka.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Samnytt (7 februari 2021): Statstelevisionen uppmanar att inte använda dammsugaren – för att undvika elkollaps

  “För att undvika total elkollaps rekommenderar SVT allmänheten att snåla med elförbrukningen, exempelvis genom att inte dammsuga. Samtidigt får IT-jätten Facebook hela 97 procents elprisrabatt av den svenska regeringen. Elförbrukningen för Facebooks serverhall i Luleå motsvarar den hos 16 000 villor, enligt Aftonbladet.”

  https://samnytt.se/statstelevisionen-uppmanar-att-inte-anvanda-dammsugaren-for-att-undvika-elkollaps/

 • En bra artikel men jag anser nog att det är lite naivt att tro att Mark Zuckerberg ensam sitter på denna enorma makt. Han är naturligtvis bara en nickedocka.

  Jag tycker också att du glömmer att nämna att det finns alternativ till Facebook. Naturligtvis menar jag då något annat än Instagram Whatsapp som precis som framgår av artikeln ägs av Facbook. Ett bra alternativ är Gab som vuxigt krafigt bland Svenskar den sista tiden. Gab har en slagsida med fler användare åt höger men jag tror att detta kommer att ändras över tiden då fler och fler inser hur censurerade dom blir på Facbook. En annat alternativ som inte är så känt är Parler. En Twitterliknande plattform som i mitt tycke har ett väldigt trevligt utseende.

  https://gab.com
  https://parler.com

 • Hua, inte särskilt kul att läsa detta. Men som jag och många andra skrivit tidigare: Vem är förvånad?

  Dagens världsmedborgare är synnerligen naiva. Facebook har skapat en plattform som en majoritet av världmedborgarna har som sin “bästa vän”.

  Världsmedborgarna har inte på sig de kritiska “glasögonen”. Det är ju betydligt enklare att göra som strutsen; stoppa huvudet i jorden och därmed få alla eventuella problem eller risker att försvinna.

  Facebook har blivit en drog för de flesta (i princip alla). Droger skapar ett beroende, och beroendet vill man inte vara utan. Alltså duckar man för eventuella destruktiva bieffekter.

  Tyvärr, Facebook har blivit ett verktyg för globalisterna att kontrollera världsmedborgarna. Att bryta detta är upp till var och en. Metoden stavas – Lämna Facebook!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *