G20-toppmöte: Trump kritiseras för sin inställning till Putin

publicerad 1 juli 2019
- av Sanja R. Juric
Putin och Trump. Foto: Fox News

Den amerikanska presidenten Donald Trump och den ryska presidenten Vladimir Putin träffades under fredagen på G20-toppmötet i Osaka (Japan). Sista gången presidenterna sågs på ett toppmöte var i Helsingfors under sommaren förra året. Putin påpekade att amerikanska och ryska tjänstemän har ändå samrått med varandra under det gångna året och mötet den 28-29 juni är ett tillfälle att följa upp dessa diskussioner.

Agendan under mötet skulle enligt Trump innefatta bland annat handel och nedrustning, men han ville inte gå in på detaljerna. Relationen med Putin var enligt honom mycket god, ”många positiva saker kommer att komma ut ur denna relation” och ”vi har mycket att diskutera” sa Trump.

Det är första gången presidenterna träffas sedan Mueller-rapporten. Journalisterna var angelägna om att få veta om Trump skulle ta upp Rysslands påstådda påverkan av det amerikanska valet.

President Donald Trump skrattade och pekade finger skämtsamt mot sin ryska motpart samtidigt som han med ett leende varnade Putin att inte blanda sig i valet. ”Snälla blanda dig inte i valet”, sa Trump. På frågan om han skulle ta upp det med Putin under mötet, sa presidenten "Ja, det kommer jag självklart”. Även Trumps assistenter, inklusive statssekreteraren Mike Pompeo, log åt den skämtsamma kommentaren.

Det var knappast den allvarliga konfrontationen som Trumps kritiker hade hoppats på. Den ansträngda relationen med Ryssland, skyllde Trump på demokraterna och utredarnas överdrivet misstänksamma inställning och mål att hitta länkar mellan hans kampanj och ryska tjänstemän.

Även om Mueller-rapporten inte hittade några bevis på att Trump samarbetade med Kreml under valet, har hans möte med Putin orsakat ännu mer kritik bland den amerikanska presidentens största kritiker, efter att Trump berättade för en reporter att han skulle ha en "bra konversation" med Putin och "Vad jag säger till honom, har du inget med att göra".

I en intervju med Financial Times före mötet hade Putin sagt att han var försiktig optimistisk om de bilaterala samtalen, samtidigt som han erkände att förbindelserna mellan USA och Ryssland har blivit "mer dramatiska och explosiva".

Text: Sanja R. Juric