G20-toppmöte: Trump kritiseras för sin inställning till Putin

publicerad 1 juli 2019
- Sanja Juric
Putin och Trump. Foto: Fox News

Den amerikanska presidenten Donald Trump och den ryska presidenten Vladimir Putin träffades under fredagen på G20-toppmötet i Osaka (Japan). Sista gången presidenterna sågs på ett toppmöte var i Helsingfors under sommaren förra året. Putin påpekade att amerikanska och ryska tjänstemän har ändå samrått med varandra under det gångna året och mötet den 28-29 juni är ett tillfälle att följa upp dessa diskussioner.

Agendan under mötet skulle enligt Trump innefatta bland annat handel och nedrustning, men han ville inte gå in på detaljerna. Relationen med Putin var enligt honom mycket god, ”många positiva saker kommer att komma ut ur denna relation” och ”vi har mycket att diskutera” sa Trump.

Det är första gången presidenterna träffas sedan Mueller-rapporten. Journalisterna var angelägna om att få veta om Trump skulle ta upp Rysslands påstådda påverkan av det amerikanska valet.

President Donald Trump skrattade och pekade finger skämtsamt mot sin ryska motpart samtidigt som han med ett leende varnade Putin att inte blanda sig i valet. ”Snälla blanda dig inte i valet”, sa Trump. På frågan om han skulle ta upp det med Putin under mötet, sa presidenten “Ja, det kommer jag självklart”. Även Trumps assistenter, inklusive statssekreteraren Mike Pompeo, log åt den skämtsamma kommentaren.

Det var knappast den allvarliga konfrontationen som Trumps kritiker hade hoppats på. Den ansträngda relationen med Ryssland, skyllde Trump på demokraterna och utredarnas överdrivet misstänksamma inställning och mål att hitta länkar mellan hans kampanj och ryska tjänstemän.

ArcanumSkolan 2024

Även om Mueller-rapporten inte hittade några bevis på att Trump samarbetade med Kreml under valet, har hans möte med Putin orsakat ännu mer kritik bland den amerikanska presidentens största kritiker, efter att Trump berättade för en reporter att han skulle ha en “bra konversation” med Putin och “Vad jag säger till honom, har du inget med att göra”.

I en intervju med Financial Times före mötet hade Putin sagt att han var försiktig optimistisk om de bilaterala samtalen, samtidigt som han erkände att förbindelserna mellan USA och Ryssland har blivit “mer dramatiska och explosiva”.

Text: Sanja R. Juric

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • De Västerländska nationerna blandar sig i Rysslands angelägenheter varje dag, men Moskva tjatar inte hysterisk om det.
  https://sputniknews.com/world/201906291076096417-putin-summit-osaka-g20/?utm_source=adfox_site_41917&utm_medium=adfox_banner_3075318&utm_campaign=adfox_campaign_626012&ues=1

  President Putin träffade flera världsledare under hans tvådagars besök i Osaka där han kom fram till G20-toppmötet. På den första dagen höll Putin möten med den amerikanska presidenten samt den franska ledaren och den utgående brittiska premiärministern. På lördag satt Vladimir Putin för samtal med sina tyska, turkiska och egyptiska motsvarigheter. Putin höll sin slutliga presskonferens efter avslutningen av G20-toppmötet i Osaka, Japan på lördagen. I sin interaktion med pressen svarade den ryska ledaren ett antal frågor om de mest angelägna internationella frågorna.
  Putin bekräftade att han och den amerikanska presidenten diskuterade frågan om Venezuela och den påstådda ryska blandningen i USA: s presidentval. Putin avskedade påståenden och noterade att de västerländska nationerna blandar sig i Rysslands angelägenheter varje dag, men Moskva tjatar inte hysterisk om det. “Vi upprätthåller en ständig dialog med våra amerikanska partners. Vi har starka kontakter på marken där vi samordnar insatser för att bekämpa terrorism.
  Moskva har uppmanat toppdiplomater att inleda samtal om det nya strategiska vapenreduceringsfördraget. Emellertid noterade Putin att det var för tidigt att dra några slutsatser om dessa insatser kommer att bidra till att förlänga avtalet. “När det gäller New START, har vi beställt utländska ministerier från våra respektive länder för att påbörja samråd. Det är för tidigt att berätta om det kommer att bidra till att förlänga New START”, sade Putin till reportrar i Osaka, Japan.
  Putin berörde också det ökända Skripal-fallet som diskuterades i hans samtal med utrikes Storbritanniens premiärminister Theresa May vid toppmötet. Han uppgav att han meddelade Theresa May vilken typ av åtgärder Moskva anser vara skadligt för de bilaterala förbindelserna mellan Ryssland och Storbritannien. Moskva har upprepade gånger motsatt sig alla anklagelser och pekar på avsaknaden av bevis och Londons avslag på sina förfrågningar om att samarbeta i utredningen och ger tillgång till de förgiftade ryska medborgarna.
  På frågor om konflikten i östra Ukraina betonade Putin att alla instrument borde användas för att lösa krisen. Det är viktigt att vänta på domstolens dom i förhållande till denna fråga och lösa detta problem i en lugn arbetsordning. Han tillade att den ryska delegationens återvändande till PACE inte hade något att göra med Rysslands påstådda löfte att släppa de ukrainska sjömännen. USA:s president gjorde det som prioritet under våra samtal vid G20, sade Putin till reportrar i Osaka, Japan. “Det finns inget beslut ännu. Det är en rättegång som pågår i Ryssland. Vi borde vänta på domen”.

 • Snackisen i USA nu är en “shoot-out” mellan två U-båtar i havet invid Alaska. Försöket att få igång WWlll tycks ha gått i stå ännu en gång.

 • Problemet är inte Trump vilja eller ovilja.Han vill gärna utveckla goda relationer med Putin, lyssna när han säger “Vladimir, thank you very much” så säger man bara om man har ett bra relation till ett annat person speciellt på topp nivå.

  En annat viktig sak är Trumps handskakning med Putin,det är han som tar initiativet och en annan viktig kropspråk att han vänder sitt handflata uppåt och Putins hand kommer ovanpå hans hand.Detta är enligt kropspråks experter undergivelse och vänligt signal. Problemet är inte han,problemet ligger i USA och bakgrundsmakten de som absolut vill inte att relationerna ska normaliseras med Ryssland istället de vill ha en väpnat konfrontation med Ryssland så att de kan producera och sälja ennu mer vapen.

  Tur att Putin har sagt rakt ut att han vill inte gå i krig antingen med USA eller andra länder för han vill inte förstöra sitt land och döda massa ryska soldater.Tur att han har stålnerver även efter så många provokationer som Ryssland har utsatts hittills.Jag tror inte att det blir några normalisering av relationen mellan Ryssland och USA denna gången heller.

  Inte mellan Ryssland och EU heller.EU styrs av samma bakgrundsmakt från USA genom George Soros och company och målet är att försvaga EU och förstöra nationalstaterna och en normalisering med Ryssland skulle sätta käpp för denna målsättningen. Kommer Zimmerman(som är Soros lakej) blir vald till EU president så får vi se ennu mer nergång i europeiska länder.

  Om någon land motsätter sig då börjar smutskastningen och hårda tag.Just nu Italien som motsätter sig migrationen och nu börjar de med statsskulden i Italien men Macrons Frankrike har högre statsskuld men där hörs ingenting.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *