Floppen Metro kan läggas ner redan på måndag

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 augusti 2019
- NewsVoice redaktion
Metro artiklar från 2015

Metro artiklar från 2015

Metro som använde slogan av typen: “världens största nyhetstidning”, är på väg att läggas ner för gott redan på måndag, uppger källor till Expressen, DN och SVT. Tidningens ledning säger något annat. Metro är ett turbulent fenomen som tidigare tog över lokalerna efter scientologerna.

Text: NewsVoice

SVT skriver att deras källor sagt att produktionen på Metro avstannade redan i fredags och att journalisterna på redaktionen kan få sparken inom kort, men fram till idag skriver Wikipedia om Metro på följande sätt:

“Metro är en politiskt obunden nyhetstidning. Idag finns tidningen i 23 länder och har sammanlagt 18 miljoner läsare och är världens största internationella dagstidning. Den 13 februari 1995 utkom det första numret.”

Nu sker förändringarna snabbt bakom kulisserna. Metros ägare Christen Ager-Hanssen säger: “Vi jobbar inte med journalistik, det här har varit vår plan hela tiden under rekonstruktionen”, enligt Expressen.

Svenska journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert säger till Expressen:

“Jag har slutat att bli förvånad när det gäller vad som händer kring Metro. Det har varit en berg- och dalbana på många olika sätt”.

Metros Hälsogranskaren om margarin
Metro Hälsogranskaren om margarin

En källa till NewsVoice har sagt att en tidigare chef redan för runt 10 år sedan brustit ut på Metroredaktionen med orden att de anställda måste komma ihåg att Metro inte ska arbeta med journalistik utan att Metro är en ren annonstidning. Detta bekräftas nu helt eller delvis av Christen Ager-Hanssen. Uttalandet på redaktionen kom när Metro hade lokaler på Kungstensgatan i Stockholm på exakt samma adress där Scientologerna haft sin verksamhet.

Bara 10 personer kvar på redaktionen på Metro

Metro består idag av en webbsajt, en tryckt helgtidning, en redaktion på 10 personer plus en säljavdelning. Enligt SVT kommer hela redaktionen och säljavdelningen att få sparken, kanske redan på måndag den 12 augusti.

Metros ägare Christen Ager-Hanssen håller dock ställningarna. Han anser att det finns hopp och säger till Expressen:

“Jag har sagt hela tiden att det inte behövs några journalister. Jag har rekommenderat styrelsen att säga upp alla journalister och i stället satsa kommersiellt på det som är affärsmässigt rätt. Vi jobbar inte med journalistik, det här har varit vår plan hela tiden under rekonstruktionen.” …

“Vi kan köpa in de tjänster vi behöver. Vi behöver inte ha journalister till det jobbet”.

Viralgranskaren Jack Werner, MetroIstället ska Metro, om tidningen överlever, enbart köpa in texter från mediabyråer.


I realiteten innebär det att korta texter ska snabbskrivas av ickejournalister utan kontakt med omvärlden (annat än med Google) och texterna på webben kommer sannolikt innehålla rikligt med länkar till företag. Att Metro skulle klara av att även ge ut en tryckt helgtidning är tveksamt (red anm).


“Papperstidningen? Vem fan driver den?

När Expressen frågar om pappersversionen fortsättningsvis ska komma ut en gång i veckan svarar Christen Ager-Hanssen:

“Papperstidningen? Vem fan driver den? Det är inga unga människor som läser papperstidningen.”

Christen Ager-Hanssen uppger till DN att Metro ska transformeras till en portal som ska ligga i linje med övriga satsningar såsom Metro jobb och Studentkortet. Återstår att se om ryktena som SVT, DN och Expressen fångat upp stämmer och om så är fallet läggs Metro ner kanske redan på måndag.

Metros dödsdans påminner om hur Bonniers Newsmill gick i graven.

Text: NewsVoice

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Metro läggs inte ner. Det är de senaste i turbulensen på och runt Metro.

  Nyheter Idag sammanfattar senaste draget: Ska ta betalt för att publicera debattartiklar

  “Metro upphör som en gratis nyhetstidning – men Metro kommer enligt ägaren Christen Ager-Hanssen finnas kvar med ny inriktning. I en intervju med Dagens Media säger AgerHanssen att Metro kommer göras om till en debattsajt där det kostar att publicera sig.”

  https://nyheteridag.se/metros-nya-inriktning-ska-ta-betalt-for-att-publicera-debattartiklar/

 • När människor hellre läser nyheter på sina mobilen än att läsa en papperstidning, trots att papperstidningen ligger en meter ifrån, ja då får man nog säga att papperstidningen är död. Kan man inte få folk att läsa nyhetstidningar som är gratis, hur länge till kommer folk att vilja köpa andra nyhetstidningar?

  • Ola KS, det beror väl på vad som står skrivet i den. Och om samma texter finns på mobilen, i Metros app, så…Sluts cirkeln. Klart som korvspad att man kan popularisera Metro.

   • Självklart har du rätt. Jag menar att papperstidningar, läsa nyheter på papper verkar dött och har ingen framtid.

 • Oj,oj… Tänk om Metro öppnade upp för: Angry Foreigner, Ingrid och Maria, Gustav Kasselstrand, William Hahne, Kristoffer Hell, Fritjof Perssons, Torbjörn Sassersson, Lars Bern med flera fick tala fritt ur hjärtat. Hade tunnelbanemänniskorna då läst blaskan? Antagligen. Läst vad människor i opposition tänker.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *