Låt Östergötlands enda familjegrupp av varg få leva

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 oktober 2019
- NewsVoice redaktion
Svensk rovdjurspolitik
Marlén Fuglsang, pressfoto
Marlén Fuglsang, pressfoto

DEBATT. LRF vill skjuta en vargfamilj i Östergötland. Röster höjs inom LRF om att begära skyddsjakt mot vargar som misstänks ha angripit tamboskap, men vargstammen är känslig och enligt forskning är det särskilt illa att skjuta sönder en vargfamilj, varnar Marlen Fuglsang.

Artikel uppd.kl 17:58, 2 okt

Ett revirmarkerande par tassade förra året i Långbogens vargrevir tillsammans och glädjande nog fick dessa föräldradjur minst två tikvalpar detta år. Föräldrahanens ursprung är från Örebros vargrevir Rombo 2 och föräldratikens ursprung är från Norge från reviret Julussa 9. Äntligen finns det nu en familjegrupp i Östergötlands skogar och berikar länets mångfald, men nu höjs röster att länsstyrelsen på eget initiativ ska ta beslut om skyddsjakt av LRF.

Myndigheterna vill att vargarna ska sprida sig i landet och då måste de även få etablera sig i Östergötland. Men då tre olika angrepp på tamboskaps har skett höjs nu röster från LRF där de begär att länsstyrelsen på eget initiativ ska ta beslut om skyddsjakt.

Östergötlands länsstyrelse har ännu inte fattat beslut i denna fråga trots att det inte finns någon skriftligt inlämnad begäran om skyddsjakt på varg. LRF menar att drabbade djurägare inte vågar begära skyddsjakt för att de kan bli trakasserade av militanta vargvurmare, enligt artikel i Jaktjournalen. Det klingar illa med tanke på att en bonde gick ut med namn och bild på sig själv i media i dagarna i SVT.

ArcanumSkolan 2024

Östergötlands länsstyrelse misstänker att det kan vara angrepp på tamboskapen orsakad av Långbogens vargrevir, men endast vid ett tillfälle är det bevisligen föräldrahanen som varit framme och det var vid första angreppet i maj. Ingen av dessa gårdar hade rovdjursavvisande stängsel och vid det första angreppet användes lapptyg och inget mer har skett där.

Vi menar att det kan inte vara rimligt att Östergötlands länsstyrelse på eget initiativ ska ta beslut om skyddsjakt utifrån dessa tre olika angrepp bara för att LRF vill det då gårdarna först bör vidta förebyggande åtgärder. Boskapen bör troligen även ställa in sina djur för vintern så riskerna minimeras även av det.

Det vore oetiskt att bevilja skyddsjakt på en varg då man då skjuter på första bästa som syns till. Det kan vara hund som orsakat två av angreppen och en oskyldig varg kan få plikta med sitt liv. Det kan också vara en varg som är på vandring som orsakat två av angreppen som sen har vandrat vidare i sitt sök på partner eller revir.

Risken finns även att en av föräldradjuren skjuts och då får överlevande föräldradjur svårt att ta hand om sina valpar då vintern snart är här. Det finns forskning som tydligt visar på att problemen ökar om man skjuter sönder en vargfamilj och det borde länsstyrelsen ta hänsyn till. Vi har inte utrymme för att skjuta bort fler vargar då de redan lever på marginalen på sin miniminivå i landet.

Låt vargarna få leva även i Östergötlands vackra skogar.

Text: Marlen Fuglsang, nätverket “Ja till varg” och “Bevara våra lodjur” (11,000 stödjare)

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Till Janne:
  Om man bedriver fårnäring i vargbältet vet man att risk finns och de borde ha viljan att vidta förebyggande åtgärder och stängsla med rovdjursavvisande stängsel. Om de även tar hjälp av boskapsvaktande hundar minimeras riskerna och bidrag för stängsel och boskapsvaktande hundar finns.
  I andra länder har man oftast boskapsvaktande hundar och det borde användas mer i landet.

  Jag drar aldrig hela jägarkåren över en kam för det vore helt fel, finns bra jägare som står upp för vargarna och som inte accepterar illegal jakt. Jag har heller inget jägarhat, men det finns en del rötägg som bedriver illegal jakt och de borde städas ut. Det gör mig extra glad det du nämner att jaktlaget vägrade skjuta vargparet. Tyvärr finns det rötägg på båda sidorna och det är trist för de skadar debatten.
  Mvh!

 • Det är snart 2020. Dags att bestraffa barbarer psykopater och mördare som springer med vapen och tycker om att mörda, jaga och tortera. Man måste låsa in alla kriminella på psyket och i fängelsen. Så att fredliga medborgare inkl.alla djur som bor i Sverige ska kunna leva i lugn och ro.

 • Andersson uppmanar du till grova jaktbrott och till mord på vargvänner för att vi vill hysa varg i landet? Vad gör du om du möter mig ensam i skogen..?

  • Det är det enda svar man kan förvänta
   sej av en bitter och hatisk människa
   Vad du har gått miste om här i livet.

    • Jag har läst dina andra inlägg så jag vet att du gillar ett kryddstarkt bildspråk och det är helt i min egen smak. Men nästa gång får du nog avsluta med en smiley. 🙂 eller två 🙂 🙂 .

   • Tack för att redaktionen vill agera mot hot, får ni fram identiteten vill jag gärna också göra en polisanmälan. Vi måste få uttrycka våra åsikter utan att bli hotade.

    Att skjuta bort dessa vargar löser inget för där varg en gång varit kommer det troligen fyllas på med nya vargar. Berörda gårdar inom reviret bör vidta förebyggande åtgärder med rovvdjursavvisande stängsel. En av gårdarna har inte stängsel på 300 meter mot öppet vatten och hund/varg kan simma in där till dukat smörgårdsbord, det bör åtgärdas så fåren skyddas mot angrepp.

    Där kvigkalven dog tror länsstyrelsen att varg tassat in via en färist och det bör också åtgärdas så risker minimeras fram över. Vi måste lära oss att samexistera, för vargarna har all rätt att få leva utan risk att flocken skjuts sönder. Vargar sörjer sina förlorade flockmedlemmar och de traumatisteras och det är ett onödigt lidande för denna familjegrupp när det går att minimera risker för att fler boskapsangrepp sker framöver.

    • @Marlen

     Du ska inte bry dig om Andersson då han har någon form av litterärt Tourettes-syndrom.

     Vad gäller vargar så förstår jag att det finns två sidor av saken. Men det är även en del jägare som har en väldigt sund inställning till varg. Kommer ihåg ett jägarlag som vägrade skjuta ett revirmarkerande par de blivit tilldelade under jakten eftersom detta par helt lät blir tamboskap.

     Sen undrar jag varför många fåruppfödare inte har en större fårhund som vaktar hjorden? Vet att även dessa hundar kan vara rätt så brutala mot varg. Men om det är inhägnat så blir ju båda parter medvetna om varandra innan någon har hunnit komma in och en sån grej gör att konfrontation kan undvikas. Så för min del ser det ut som om många fåruppfödare klagar på ett problem de själva inte gör tillräckligt för att undvika konsekvenserna utav. Då är jag i och för sig inte så där jätteinsatt i frågan men tycker ändå att man ska anstränga sig lite innan man börjar snacka om att döda “problemet”.

 • Var står det att vargen skulle ha tagit små flickebarn onyttiga sådana i skogen Samuel, kan du visa en seriös fakta på det eller är det dina egna hitte på grejer som du kommer med? Vad jag vet har inget barn eller vuxen blivit tagen av varg ute i det vilda här i landet.

 • Förr i tiden satte man ut onyttiga små flickebarn i skogen. Rovdjuren tog hand om dem. I det moderna Sverige aborterar kvinnor foster för att mannen skall slippa höra skriet? Det är precis det Marlen Fuglsang säger till landsbygdsbefolkningen, jag tror inte hon förstår vad hon säger, för tänker gör hon definitivt inte.
  Förklara för oss varför Du vill fördriva och förinta landsbygdsbefolkningen?

  • Samuel af Uggla!
   Vilka dramatiska ordval du väljer – fördrivs och förinta landsbygdsbefolkningen..
   Tur att de flesta inte köper det du skriver för vi är många som inte håller med om det.
   Några procent av Sveriges befolkning som är jägare och en klick av dem som gärna sprider skrönor och skrämmer upp de som mindre vet ska inte styra i vargfrågan.
   Fårnäringen ökar eller ligger kvar på samma nivå så det är inte sant att fårnäringen har minskat i landet som ett exempel. Vi ska hysa varg i landet och det borde ligga alla tamboskapsägares intresse att vilja vidta förebyggande åtgärder för att minska eventuella angrepp. En undersökning visade att endast fem procent av glesbygdsfolket var direkt berörd av varg då de inte ägde tamboskap eller var i skogen. Glesbygdsdöden handlar mer om att företag läggs ner och att arbetslösheten är stor så många väljer att flyttar därifrån. Sluta skyll på vargarna!
   En stor orsak till varför vissa vill ha bort vargarna är för att vargen konkurrerar om bytesdjuren älgen och för att vissa ostörda vill bedriva löshundsjakt. Majoriteten i landet vill ha varg som berikar vår mångfald oavsett vad du tycker.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *