Låt Östergötlands enda familjegrupp av varg få leva

publicerad 2 oktober 2019
- av NewsVoice
Svensk rovdjurspolitik
Marlén Fuglsang, pressfoto
Marlén Fuglsang, pressfoto

DEBATT. LRF vill skjuta en vargfamilj i Östergötland. Röster höjs inom LRF om att begära skyddsjakt mot vargar som misstänks ha angripit tamboskap, men vargstammen är känslig och enligt forskning är det särskilt illa att skjuta sönder en vargfamilj, varnar Marlen Fuglsang.

Artikel uppd.kl 17:58, 2 okt

Ett revirmarkerande par tassade förra året i Långbogens vargrevir tillsammans och glädjande nog fick dessa föräldradjur minst två tikvalpar detta år. Föräldrahanens ursprung är från Örebros vargrevir Rombo 2 och föräldratikens ursprung är från Norge från reviret Julussa 9. Äntligen finns det nu en familjegrupp i Östergötlands skogar och berikar länets mångfald, men nu höjs röster att länsstyrelsen på eget initiativ ska ta beslut om skyddsjakt av LRF.

Myndigheterna vill att vargarna ska sprida sig i landet och då måste de även få etablera sig i Östergötland. Men då tre olika angrepp på tamboskaps har skett höjs nu röster från LRF där de begär att länsstyrelsen på eget initiativ ska ta beslut om skyddsjakt.

Östergötlands länsstyrelse har ännu inte fattat beslut i denna fråga trots att det inte finns någon skriftligt inlämnad begäran om skyddsjakt på varg. LRF menar att drabbade djurägare inte vågar begära skyddsjakt för att de kan bli trakasserade av militanta vargvurmare, enligt artikel i Jaktjournalen. Det klingar illa med tanke på att en bonde gick ut med namn och bild på sig själv i media i dagarna i SVT.

Östergötlands länsstyrelse misstänker att det kan vara angrepp på tamboskapen orsakad av Långbogens vargrevir, men endast vid ett tillfälle är det bevisligen föräldrahanen som varit framme och det var vid första angreppet i maj. Ingen av dessa gårdar hade rovdjursavvisande stängsel och vid det första angreppet användes lapptyg och inget mer har skett där.

Vi menar att det kan inte vara rimligt att Östergötlands länsstyrelse på eget initiativ ska ta beslut om skyddsjakt utifrån dessa tre olika angrepp bara för att LRF vill det då gårdarna först bör vidta förebyggande åtgärder. Boskapen bör troligen även ställa in sina djur för vintern så riskerna minimeras även av det.

Det vore oetiskt att bevilja skyddsjakt på en varg då man då skjuter på första bästa som syns till. Det kan vara hund som orsakat två av angreppen och en oskyldig varg kan få plikta med sitt liv. Det kan också vara en varg som är på vandring som orsakat två av angreppen som sen har vandrat vidare i sitt sök på partner eller revir.

Risken finns även att en av föräldradjuren skjuts och då får överlevande föräldradjur svårt att ta hand om sina valpar då vintern snart är här. Det finns forskning som tydligt visar på att problemen ökar om man skjuter sönder en vargfamilj och det borde länsstyrelsen ta hänsyn till. Vi har inte utrymme för att skjuta bort fler vargar då de redan lever på marginalen på sin miniminivå i landet.

Låt vargarna få leva även i Östergötlands vackra skogar.

Text: Marlen Fuglsang, nätverket "Ja till varg" och "Bevara våra lodjur" (11,000 stödjare)

Relaterat