Ryssland vill ersätta Västs Wikipedia med en mer pålitlig rysk encyklopedi

publicerad 8 november 2019
- av Torbjörn Sassersson red.
Vladimir Putin, 2018 i Kaliningrad - Pressfoto: Kremlin.ru
Vladimir Putin, 2018 i Kaliningrad - Pressfoto: Kremlin.ru
Vladimir Putin, 2018 i Kaliningrad - Pressfoto: Kremlin.ru

NOTERAT. Den ryska presidenten Vladimir Putin stödjer projektet som ska utveckla en bättre och mer pålitlig version av Wikipedia. Putin annonserade i Kreml i tisdags att projektet fått en ny budget på 24 miljoner Euro för att utveckla "The Great Russian Encyclopedia".

“As far as Wikipedia is concerned, we’d better replace it with the new Great Russian Encyclopedia in electronic form,” sa Putin i tisdags under en konferens.

Genom att förhindra att aktivister på nätet tar kontrollen över moderation och administration av faktaposter ska pålitligheten säkras.

Wikipedia har länge plågats av särintressen som styr de faktaposter som har ekonomisk, ideologisk, politisk och vetenskaplig laddning. Starka organisationer har påverkat vad som står och ofta har det enbart fått existera en enda sanning om varje sakfråga, istället för flera perspektiv för varje enskild faktapost även om faktaposter ibland kan ge sken av att vara faktaneutrala.

Miniatyrencyklopedin Vetapedia.se

På svenska nätet finns miniatyrencyklopedin Vetapedia.se som startades som en experimentell satsning. Den finansieras för närvarande genom annonsartiklar som tydligt märkts upp som bloggposter och dessa är på så sätt separerade från faktaposterna. Lösningen är inte optimal, men det är så experimentet tagits vidare.

Vetapedia är unik som idé eftersom det tillåter att varje faktapost kan ha flera versioner av "sanningsperspektiv" eftersom det ofta är svårt att veta vad som är det mest faktakorrekta perspektivet. Vetapedia har egentligen ännu inte realiserat denna karaktär, mer än i några få exempel. Om den ryska varianten kommer att vara lika tillåtande återstår att se, men det är inte troligt. Den ryska encyklopedin kommer förmodligen att bli lika auktoritär som Wikipedia.

The Great Russian Encyclopedia

Den ryska versionen av Wikipedia kommer att innehålla fakta från "the Russian Orthodox Encyclopedia" och "the Encyclopedia of History". Vladimir Medinsky, som är Rysslands kulturminister leder projektet. Arbetet tas på stort allvar. I arbetsgruppen för projektet finns Rysslands vice premiärminister Sergei Prikhodko, vice kommunikationsminister Alexei Wolin likväl som representanter från det ryska försvarsdepartementet, skriver Belsat.eu.

Idag finns redan 1,5 miljoner faktaposter i den ryska encyklopedin. För närvarande finns ryska Wikipedia endast på det ryska språket på adressen: bse.sci-lib.com

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor